Tsjechië

Reisgids
Tsjechië inclusief nachtleven, historische architectuur en een kerk of kathedraal

Maak in dit Midden-Europese land kennis met prachtige middeleeuwse bouwwerken, wereldberoemde moderne kunstwerken en literaire tradities.

Tsjechië is een land vol fascinerende contrasten met mooie, middeleeuwse steden en een eigentijdse, artistieke cultuur. In de hoofdstad Praag is deze combinatie van oud en nieuw goed te zien. Je treft de 20e-eeuwse literatuur van Franz Kafka en architectuur van Frank Gehry naast 14e-eeuwse kathedralen en smalle, geplaveide steegjes. Breng ook een bezoek aan kleinere middeleeuwse, Tsjechische stadjes met kenmerken van de hectische en creatieve 20e eeuw.

De middeleeuwse Oude Stad van Praag is een van de populairste trekpleisters van Europa. Met de uitgestrekt Karelsbrug uit de 14e eeuw, het werkende Astronomisch Uurwerk uit 1410 en de op een heuvel gelegen Burcht van Praag die vanuit de hele stad te zien is, lijkt het alsof Praag eeuwenlang onaangetast is gebleven. In het oude stadje Český Krumlov heerst een gelijksoortige sfeer. De architectuur en opzet van dit stadje, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, zijn vrijwel gelijk gebleven sinds de middeleeuwen.

Naast de eeuwenoude bouwwerken in Tsjechië zijn ook kenmerken uit de dynamische 20e eeuw te ontdekken. Langs de rivieroever van Praag staat een van de meest experimentele gebouwen van de modernistische architect Frank Gehry, het welvende Dansende Huis.

Tijdens een bezoek aan Brno kun je een opvallend voorbeeld van architectuur uit de jaren 20 bezichtigen: de hoekige Villa Tugendhat. Kasteel Konopiště, gelegen ten zuiden van Praag, is een van de mooiste voorbeelden waarin oud en nieuw samenkomen. De aartshertog Franz Ferdinand woonde ooit in dit kasteel Gedurende de Duitse bezetting diende het gebouw als hoofdkwartier van de SS.

Naast kunst en architectuur staat Tsjechië ook bekend als een land met veel recreatiemogelijkheden. Karlovy Vary, ook wel Karlsbad, is een van de grootste kuuroorden van Europa met verschillende warmwaterbronnen en vele mooie hotels. Kom tot rust in kuurcentra waar ooit ook beroemdheden als Goethe en Beethoven te gast waren. Breng ook een bezoek aan Plzeň, de stad waar ooit de pils werd uitgevonden. Volg een rondleiding in de brouwerij waar nog steeds de allereerste pils ooit wordt gebrouwen, de Pilsner Urquell, en geniet van een pilsje rechtstreeks uit het vat.

Praag is bereikbaar per trein of vliegtuig vanuit de meeste grote Europese steden. Het is alsof je aankomt in een andere tijd tussen alle middeleeuwse architectuur en modernistische kunst.

Populaire steden in Tsjechië

Karelsbrug bevat een brug, een stad en een rivier of beek
Praag
Staat bekend om Historisch, Kasteel en Romantisch
In de Tsjechische hoofdstad Praag ligt meer dan duizend jaar aan geschiedenis voor het oprapen. Deze schitterende stad aan de rivier de Moldau kent vele bijzondere historische gebouwen, maar ook vernieuwende architectuur. Bewonder op het Oudestadsplein, oftewel Staroměstské Náměstí, de Sint-Nicolaaskerk en het Astronomisch Uurwerk. Wandel vervolgens door naar de beroemde Karelsbrug en volg de rivier langs gebouwen als het klassieke Nationale Theater en het moderne Dansende Huis. Steek de rivier over en beklim de heuvel Hradčany voor de Praagse Burcht, een enorm complex dat verschillende paleizen en de Sint-Vituskathedraal omvat. Neem tussendoor ook de tijd voor een echte Tsjechische pint of stoofmaaltijd.

Redenen voor een bezoekje

  • Oude Stadsplein
  • Wenceslausplein
  • Kasteel van Praag
Brno toont een stad
Brno
Staat bekend om Historisch, Kasteel en Kathedralen
Deze grote Tsjechische stad staat niet alleen bol van de kunstmusea, middeleeuwse bezienswaardigheden en levendige bars, het is ook de poort naar het glooiende platteland van Zuid-Moravië.

Redenen voor een bezoekje

  • Spielberg
  • Villa Tugendhat
  • Oud Stadhuis
Plzen toont historisch erfgoed, een kerk of kathedraal en een plein
Plzen
Staat bekend om Bier, Historisch en Museums

Redenen voor een bezoekje

  • Bierbrouwerij van Pilsen
  • St. Bartholomeus-kathedraal
Ceske Budejovice toont een stad en een brug
Ceske Budejovice
Staat bekend om Historisch, Bier en Festivals
Uit de grootste stad van de regio Zuid-Bohemen komt het oorspronkelijke Budweiser bier. Er zijn hier dan ook talloze bierhallen te vinden, maar je kunt ook genieten van middeleeuwse architectuur en musea.

Tsjechië

Kies twee of meer items en bespaar op je reis:
Kies twee of meer items en bespaar op je reis: