Zuid-Bohemen

Tsjechië
Cesky Krumlov toont een stad en straten

Ontdek eeuwenoude brouwerijen, middeleeuwse kastelen, stadjes die uit sprookjes lijken te komen en UNESCO-werelderfgoed te midden van een adembenemend landschap vol heuvels, meren en bossen.

Verken plekken die zijn uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en geniet van schitterend natuurschoon in Zuid-Bohemen, een plek voor boeiende activiteiten tijdens een vakantie in Tsjechië. Bezoek oude kastelen, sprookjesachtige dorpjes en eeuwenoude, geprezen brouwerijen. Geniet van activiteiten in de buitenlucht, zoals fietsen, wandelen, vissen en kajakken. Zuid-Bohemen ligt in het zuiden van Tsjechië en grenst aan Oostenrijk en Duitsland.

In het geografische hart van de regio ligt de stad České Budějovice, waar beroemde barokke, gotische en renaissancistische gebouwen staan. De wortels van de biersoort Budweiser Budvar liggen in deze stad. Op korte rijafstand van deze plaats liggen verschillende, schilderachtige, historische plaatsen.

Wandel door Oude Stad van Český Krumlov die door UNESCO wordt beschermd, volg een rondleiding door het 13e-eeuwse kasteel en geniet van een biertje in brouwerij van bijna 400 jaar oud. Bewonder de barokke boerderijen die langs een groene strook in Holašovice staan. Breng een bezoek aan Hluboká nad Vltavou om een sierlijk neogotisch kasteel te bekijken dat in opdracht van Boheemse koningen is gebouwd.

Zuid-Bohemen is een regio vol eeuwenoude geschiedenis. Dit is bijvoorbeeld goed te zien in het door Hussieten gestichte stadje Tábor.. Bezoek Pelhřimov en Písek om een oude brug te bezichtigen en je te verdiepen in de geschiedenis van de regionale mijnbouw. Laat je imponeren door de kastelen aan het meer van Jindřichův Hradec en kom weer tot jezelf bij de verkwikkende spa's van Třeboň.

Het landelijke gebied van Zuid-Bohemen is het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming voor liefhebbers van buitenactiviteiten. Er zijn routes voor fietsers, wandelaars en skiërs aangelegd in het Nationaal Park Šumava dat aan de Tsjechisch-Duitse grens ligt. Het natuurgebied Blanský Les biedt mogelijkheid om tussen de beukenbossen afgelegen gehuchten te verkennen.

Bij het Lipnomeer kun je in de zomer heerlijk zeilen, zwemmen en windsurfen. Vissers kunnen hun hart ophalen bij de kanalen, meren en vijvers van Třeboňsko. Er zijn vele, goede routes aangelegd in de regio die kriskras door het gebied lopen. De rivier Vltava stroomt door de gehele lengte van de regio en je kunt met een kano, boot of zwemband over de rivier langs stadjes en dorpen varen.

De steden, stadjes en dorpen van Zuid-Bohemen zijn gemakkelijk per bus of trein te bereiken vanuit Praag. Er is ook een treinverbinding tussen České Budějovice en het Oostenrijkse Linz. Een mooi moment om de regio te bezoeken is tijdens regionale festivals, bijvoorbeeld in juli tijdens het bosbessenfestival Borovany of in augustus tijdens het houtfestival in Volary.

Populaire steden in Zuid-Bohemen

Cesky Krumlov toont een stad en een rivier of beek
Cesky Krumlov
Staat bekend om Historisch, Kasteel en Uitzicht op de rivier
Dit stadje aan de rivier de Moldau lijkt met zijn betoverende straatjes met talloze middeleeuwse monumenten en sfeervolle bars haast het decor van een sprookjesboek.

Redenen voor een bezoekje

  • Kasteel van Český Krumlov
  • Sint-Vituskerk
Ceske Budejovice toont een stad en een brug
Ceske Budejovice
Staat bekend om Historisch, Bier en Festivals
Uit de grootste stad van de regio Zuid-Bohemen komt het oorspronkelijke Budweiser bier. Er zijn hier dan ook talloze bierhallen te vinden, maar je kunt ook genieten van middeleeuwse architectuur en musea.