Olomouc

Tsjechië
Holy Trinity Column toont een standbeeld of beeldhouwwerk en een plein en ook een grote groep mensen

Deze oude Moravische stad vol elegante barokarchitectuur straalt een jeugdige vitaliteit uit dankzij de grote universiteit in haar midden.

Olomouc is een topbestemming voor een citytrip met prachtige historische elementen en volop verleidingen voor stadsmensen. Geniet van indrukwekkende architectuur, overblijfselen uit de communistische tijd, interessante museums en een nachtleven vol studenten.

In het centrum ligt het Horní Náměstí, het oudste plein van de stad. Op dit plein staat de 35 meter hoge Drievuldigheidszuil, een van de grootste vrijstaande baroksculpturen in Midden-Europa. Loop vanaf de zuil naar het Stadhuis, het meest opvallende gebouw aan het plein dat ook gemakkelijk te herkennen is aan de Astronomische Klok uit de Sovjettijd op de gevel. Plan je bezoek aan het Stadhuis om 12.00 uur om de mechanische poppen die arbeiders uitbeelden uit de klok tevoorschijn te zien komen. Deze kleine arbeiders zijn niet de enige herinnering aan het communistische verleden van de stad. Neem in het nabijgelegen Bezruč-park een kijkje bij de Schuilplaats voor Civiele Verdediging, die werd gebouwd om de leiders van de stad te bescherming in het geval van een nucleaire aanval vanuit het westen.

Verspreid over Olomouc zijn verschillende belangwekkende religieuze bouwwerken te vinden. Neem een kijkje bij de St. Mauritiuskerk, een gigantisch bouwwerk uit de vijftiende eeuw. Vervolg je weg richting de neogotische St. Wenceslauskathedraal, een uitzonderlijk gebouw met drie torens. Koning Wenceslaus III werd hier in een nabijgelegen huis neergestoken in 1306. Andere religieuze bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn de Kapel van St. Johann Sarkander en de St. Michaëlskerk met haar fraai barokinterieur.

Als het bezichtigen van alle oude gebouwen en monumenten in Olomouc je interesse heeft gewekt voor de geschiedenis van de stad, ga je naar het Aartsbisdommuseum in het Kasteel van Olomouc. De tentoonstellingen in het museum nemen je duizenden jaren mee terug in de plaatselijke geschiedenis, met onder andere archeologische vondsten uit de tijd 3500 jaar v. Chr. Een ander museum in de stad is het Museum voor Moderne Kunst, waar kunstwerken uit de twintigste eeuw te zien zijn.

In Olomouc is ook een van de oudste educatieve instituten van Tsjechië gevestigd: de Palacký-universiteit. Wandel over de campus om de historische barokgebouwen te bezichtigen, zoals het Kunstcentrum, en voeg je tussen de studenten in de cafés en bars.

Olomouc is vanuit Praag ongeveer drie uur rijden met de trein en dus geschikt voor een daguitstapje. Het interessante verleden en de levendige sfeer van de stad maken het echter de moeite waard om een langer verblijf te overwegen.