Plzen

Tsjechië
Plzen bevat een stad en een plein
De bakermat van een van de meest gedronken biertjes in de wereld weet te boeien met zijn historische bierproductie, gotische architectuur en culturele gelegenheden.

Pilsen, of Plzeň in het Tsjechisch, staat vooral bekend als de geboorteplaats van de pils. Deze goudgele biersoort werd hier halverwege de negentiende eeuw voor het eerst gebrouwen. Maar het bier vormt slechts het begin van je avontuur. Je kunt hier ook prachtige architectuur, monumenten en parken verkennen.

De meeste bezoekers trekken naar de met kasseien geplaveide straatjes rondom het Náměstí Republiky, het Republieksplein dat het historische centrum van de stad vormt. Dit plein wordt omringd door historische huizen in barok- en renaissancestijl en andere bijzondere gebouwen.

Klim naar de top van de veertiende-eeuwse Sint-Bartholomeüskathedraal voor een indrukwekkend uitzicht over de stad. Bewonder de renaissancegevels van het Stadhuis en breng een bezoek aan het Poppenmuseum om poppen van bijna tweehonderd jaar oud te bekijken. Hier vlak bij staat de Grote Synagoge, een van de grootste synagogen ter wereld. Alleen de synagogen in Jeruzalem en Budapest overtreffen dit formaat.

Verdiep je in het interessante verleden van Pilsen als je het doolhof aan gangen en ruimtes verkent in het Historische Ondergrondse Gangenstelsel van Pilsen. Enkele van de ruimtes dateren uit de veertiende eeuw en werden gebruikt als schuilplaats in de oorlog en als opslagplaats voor voedsel en bier.

Duik dieper de geschiedenis in bij het Muzeum Patton Memorial waar de bevrijding van de stad na de Tweede Wereldoorlog in beeld wordt gebracht. Anders dan andere Tsjechische steden, werd Pilsen bevrijd door Amerikaanse troepen en niet door de Sovjets. Verdiep je in de geschiedenis van het bier brouwen tijdens een rondleiding bij de Pilsner Urquell-brouwerij en beitel je nieuw opgedane bierkennis vervolgens nog wat verder bij in het Brouwerijmuseum.

Gezinnen kunnen exotische dieren bekijken in de Zoo Pilsen of het naastgelegen DinoPark bezoeken waar levensgrote modellen van dinosaurussen te zien zijn. Het Techmania Science Center heeft verschillende interactieve tentoonstellingen die kinderen ook erg zullen aanspreken.

Voor wat ontspanning in een fraaie groene omgeving ga je naar Sadový Okruh. Deze attractie wordt gevormd door een serie parken en tuinen, die zijn aangelegd op de oude stadsmuren.

Je kunt vanuit Praag en München gemakkelijk met de trein naar Pilsen reizen. Het stadcentrum is compact en er rijden genoeg bussen en trams. Verken de stad te voet om van de schitterende architectuur en historie te genieten en neem even pauze om te genieten van een pilsje als je daar aan toe bent.