Karlskirche

Karlskirche bevat een kerk of kathedraal, een stad en een vijver
Kies twee of meer items en bespaar op je reis:
In dit unieke bouwwerk kan je schitterende fresco's en altaren onder de prachtige koepel bewonderen. Er is ook een klein museum in ondergebracht.

Ga naar de Karlskirche van aan de Karlsplatz en de frappante combinatie van de bouwkundige elementen zal je meteen opvallen. Het is een mix van een Weense barokke koepel en torens met een Griekse zuilengang en romaanse zuilen, waardoor dit op visueel vlak een van de meest afwisselende kerken in Wenen is. Bewonder stukken die eigendom waren van de heiligen van vroeger in het kleine museum van de kerk of neem de lift naar de koepel waar je de beroemde fresco's van dichtbij kan bewonderen.

In 1713 beloofde de heilige Roomse keizer Karel VI plechtig om een kerk te bouwen voor zijn naamgenoot, de patroonheilige Karel Borromeüs, als Wenen gespaard werd van de zich snel verspreidende pest. Dat was ook het geval en een paar jaar later startte Johann Bernhard Fischer Von Erlach met de bouw ervan. Nadat de architect was gestorven, voltooide zijn zoon de opdracht in 1739. De daaruit voortvloeiende mengeling van stijlen is zelfs vandaag nog frappant.

De 72 meter hoge koperen koepel is een indrukwekkende verschijning in de skyline van Wenen. Maar pas wanneer je de Karlskirche nadert, worden de verschillende elementen aan de buitenkant echt interessant. Bewonder de hoge romaanse zuilen met de kleine barokke koepels en ontdek de taferelen op de reliëfs die het leven van Karel Borromeüs afbeelden. Mis het beeldhouwwerk van de hand van Henry Moore voor de kerk niet.

Binnen tref je gigantische marmeren muren en zuilen aan, met talloze vergulde en geschilderde versieringen. Je kan betalen om de panoramalift naar de koepel te nemen en van daaruit de trap naar boven gaan om de fresco's van dichtbij te bekijken. Die zijn het werk van de beroemde kunstenaar Johannes Michael Rottmayr. Breng ook een bezoek aan het Borromeüs-museum, waar je voorwerpen zoals de reiskledij van deze voormalige bisschop van Milaan aantreft.

Kijk ter plaatse of de vaste zaterdagavondopvoering van het Requiem van Mozart in de kerk op instrumenten uit die periode tijdens je verblijf plaatsvindt. Als dat zo is, dan mag je dat zeker niet missen.

De Karlskirche is centraal gelegen dicht tegen de Karlsplatz, in de zuidoostelijke hoek van het Resselpark. Je kan er heen met de fiets, te voet, met de auto of het openbaar vervoer. De kerk is elke dag open, maar ook op zondagmorgen kan je ze bezichtigen.

Plan een reis om Karlskirche te zien

Hotel Sacher Wien
elaya hotel vienna city center
Hotel George Vienna
Prijzen en beschikbaarheid kunnen altijd wijzigen. Mogelijk gelden er extra voorwaarden.

Privé- & gepersonaliseerde tours

Alle 55 activiteiten bekijkenOpent een nieuwe tab