Antwerpen

Reisgids
Grote Markt in Antwerpen toont historische architectuur, een stad en nachtleven
Deze diamanthoofdstad is een architecturaal openluchtmuseum en een van de meest trendy en verfrissende uitgaansbestemmingen, ideaal voor een korte stedentrip.

Van de Middeleeuwen tot de 21e eeuw, Antwerpen combineert oude en hypermoderne architectuur. Wandel van een 13e-eeuwse burcht via een gotische kathedraal naar een glazen stadsbibliotheek. Antwerpen is vooral een stad die moet beleven, dus boek een hotel in het centrum en profiteer van het nachtleven met een avondje theater, muziek en lekker eten en drinken.

Antwerpen kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen, met haar bloeiperiode in de late 16e eeuw. De stad bleef nadien nog altijd een cultureel referentiepunt, mede dankzij de schilders Rubens en Jordaens, maar is tegenwoordig een geliefde uitgaansbestemming voor Belgen en Nederlanders, van clubs in het Schipperskwartier tot (volks)theater in de oude binnenstad. Spoel alles door met lekkere frieten en een glas bier in de bruine kroegen die je overal vindt.

Ga naar Het Steen om de burcht van het jonge Antwerpen te bezoeken. Het functioneerde als residentie, gevangenis en ten slotte museum. Wandel oostwaarts naar de gotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een religieuze bezienswaardigheid met kunstwerken van de 14e tot en met de 21e eeuw. Nog verder in het oosten ligt het Permeke-gebouw, een ultramoderne bibliotheek en tentoonstellingsruimte. Woon een theatervoorstelling bij of bezoek een kunsttentoonstelling. Lekker uitzwaaien doe je in het centrum, bij tientallen bars en restaurants tussen de Groenplaats en Suikerrui. Luchtig vermaak vind je in het Echt Antwaarps Teater, waar alle toneelstukken in het Antwerps accent gespeeld worden. Dansen kan in diverse clubs als Café d’Anvers in het noorden en Petrol in het zuiden.

Verken de stad het uitgebreide netwerk van bussen, trams en premetro (de ondergrondse trams). De stad biedt ook overal fietsen te huur aan, maar het stadscentrum is ook te voet goed te verkennen. Zoek de parkeergarages op en laat je auto relatief voordelig achter.

Met de trein ligt Antwerpen op 45 minuten van Brussel en op een uur van Gent. Brussels Airport in Zaventem ligt op 30 minuten rijden en er is zelfs een kleine luchthaven in Deurne met bestemmingen naar Duitsland, Spanje en Engeland. Vanuit alle hoeken van België is Antwerpen via de snelweg goed bereikbaar.

Combineer geschiedenis met plezier en ontdek de verschillende gezichten van deze sinjorenstad.

Waar overnachten in Antwerpen

Grote Markt in Antwerpen bevat historische architectuur, een overheidsgebouw en een standbeeld of beeldhouwwerk

Oude Stad

De musea, het winkelaanbod en het historische erfgoed benadrukken enkelen opmerkelijke kenmerken van Oude Stad. Stop bij Meir of Groenplaats wanneer je de buurt aan het verkennen bent.

Oude Stad
Antwerpen toont cafés, straten en een stad

Historisch Centrum

4,5/5(64 beoordelingen over de buurt)

Maak tijdens je bezoek aan Historisch Centrum ook tijd voor bezienswaardigheden zoals Grote Markt en Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Historisch Centrum
Default Image

Joodse Wijk

Het winkelaanbod en de koffiehuizen zijn enkele unieke kenmerken van Joodse Wijk. Verken het gebied en stop even bij Zoo van Antwerpen of Hoge Raad voor Diamant.

Joodse Wijk
Default Image

Berchem

3,5/5(61 beoordelingen over de buurt)

Berchem staat bekend om zijn restaurants en bezienswaardigheden zoals Randstad en De Vier Seizoenen die je een bezoekje kunt brengen.

Berchem
Default Image

Universiteitsbuurt

Universiteitsbuurt staat bekend om zijn historische plekken en bezienswaardigheden zoals Sint-Jacobskerk en Begijnhof Antwerpen die je een bezoekje kunt brengen.

Universiteitsbuurt
Default Image

Antwerpen Zuid