Milaan is misschien niet de eerste plaats waar je een bloeiende Chinatown verwacht, maar al sinds 1920 komen hier immigranten uit Azië om in de Italiaanse zijdefabrieken aan de slag te gaan. De arbeiders betrokken de bescheiden huizen met drie verdiepingen nabij het historische stadscentrum, en de opeenvolgende generaties hebben Via Paola Sarpi en het omliggende gebied omgetoverd tot een opmerkelijke wijk met een combinatie van Italiaanse en Chinese invloeden. Ga winkelen, kom een hapje eten, of bezoek een van de jaarlijkse festivals, wanneer de straten zijn gevuld met mensen in drakenkostuums.
Hoewel je in Milaan niet de kenmerkende boog vindt die Chinatowns in andere steden markeert, is het culturele erfgoed van deze wijk simpelweg onmiskenbaar. Wandel door de gezellige autovrije straten en duik dan in een van de vele winkels langs het trottoir.
Ga naar een van de grootste etnische winkels met levensmiddelen om authentieke Aziatische producten te kopen. Struin op je gemak door de uitpuilende winkels of ga op koopjesjacht om producten van Italiaans leder of zijde in te slaan.
Neem een pauze van het winkelen om enkele van de culinaire delicatessen te proeven die worden aangeboden, variërend van traditioneel Italiaanse gerechten tot specialiteiten uit heel Oost-Azië. Koel op een warme dag af met een kopje bubbelthee, een melkachtig drankje met daarin taaie balletjes tapioca.
Bestel in een Chinees restaurant een kom noedels of koop een snack bij de kraampjes die zelfgemaakte knoedels en andere gerechten serveren. Met hernieuwde energie kun je dan weer verder gaan shoppen om vervolgens de dag af te sluiten met een aperitief van Cantine Isola, een kleine taverna die al sinds 1896 geopend is.
Het Chinatown van Milaan ligt ten noordwesten van het stadscentrum, op 15 minuten lopen van het centraal station van de stad. Via Paola Sarpi is dagelijks geopend, maar de winkels en restaurants sluiten hier eerder dan in andere delen van de stad. Chinatown is dan ook de perfecte plek om naartoe te gaan als zin hebt om een keer wat vroeger te dineren.