Oostende

Reisgids
Oostende bevat bewegwijzering
De grootste badplaats van België is niet alleen goed voor lekker uitwaaien, maar ook als je een fan bent van expressionisme, maritiem leven en oorlogsmusea.

Oostende is een ideale bestemming voor een strandvakantie dicht bij huis. Breng echter ook een bezoek aan monumenten en musea over het oorlogsverleden van Oostende, zoals het Fort Napoleon en het openluchtmuseum Atlantikwall. Wist je ook dat het de thuisstad van de schilder James Ensor was? Ook would-be zeevaarders komen niets tekort bij maritieme attracties, zoals het Museumschip Amandine.

Oostende was een klein dorpje aan het “oostelijke eind” van een schorreneiland voor de Belgische kust, maar groeide uit tot de stad van vandaag na de inpoldering van de tussenliggende zee. Vanwege vurige oorlogen tussen de 15e en vroege 19e eeuw werd de stad meerdere keren tot op de grond verwoest. Om deze reden blijven er weinig oude historische gebouwen over.

Cultuurliefhebbers moeten zeker naar het James Ensorhuis gaan, de voormalige woning van de expressionistische schilder James Ensor, waar je een blik toegeworpen krijgt in de leefwereld van de Oostendse kunstenaar.

Als je benieuwd bent naar het oorlogsverleden van Oostende, ga dan zeker naar het Fort Napoleon, dat de Franse keizer in 1811 liet oprichten als verdediging tegen de Engelsen.

Een meer recente vesting is de Atlantikwall, een openluchtmuseum met meer dan 60 bunkers, observatieposten en 2 km aan open of onderaardse gangen die de Duitsers tijdens WW2 bouwden als verdediging tegen een geallieerde invasie.

Een vreedzamere attractie is het Museumschip Amandine, een vissersschip uit de jaren 60 dat nu functioneert als interactief museumschip en je een goed idee geeft van het harde leven aan boord van een IJslandvaarder.

Het kustlandschap van Oostende leent zich uitstekend voor een fikse wandeling over de Zeedijk of door het duinlandschap. Er zijn tevens mooie fietsroutes die je door het vlakke landschap rond Oostende leiden, met prachtige vergezichten als beloning.

Oostende is goed verbonden met de buurlanden als je met de auto of trein komt. Oostende beschikt ook over een internationale luchthaven, die vooral gebruikt wordt door kleinere budgetmaatschappijen. In Oostende zelf moet je zeker gebruikmaken van de Kusttram, die alle Belgische kuststeden met elkaar verbindt. Reserveer een huurauto bij Expedia voor langere afstanden.

Of je nu in de zomer of koelere najaarsperiode komt, Oostende laat je nooit koud!

Waar overnachten in Oostende

Oostende

Oostende (stadscentrum)

4,5/5(30 beoordelingen over de buurt)

Oostende (stadscentrum) staat bekend voor zijn ongerepte stranden. Ga tijdens je verblijf ook even langs bij Strand van Oostende en Casino Kursaal.

Oostende (stadscentrum)
Default Image

Vuurtorenwijk

In Vuurtorenwijk zelf zijn er misschien niet veel topbezienswaardigheden, maar verken de nabije omgeving en ontdek plaatsen zoals Fort Napoleon en Noordzeeaquarium.

Vuurtorenwijk
Default Image

Vogelzang

Vogelzang zelf heeft niet erg veel topbezienswaardigheden, maar Wellingtonrenbaan en De Mercator in de buurt zijn enkele niet te missen plekken.

Vogelzang
Default Image

Nieuwe Koerswijk

Als je op zoek bent naar leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Nieuwe Koerswijk omstreken, kun je een bezoek brengen aan Mariakerke Beach en Wellingtonrenbaan.

Nieuwe Koerswijk
Default Image

Westerkwartier

Westerkwartier zelf heeft niet erg veel topbezienswaardigheden, maar Wellingtonrenbaan en Mariakerke Beach in de buurt zijn enkele niet te missen plekken.

Westerkwartier
Default Image