Machico

Reisgids
Machico bevat een park
De op een na grootste plaats van Madeira heeft een prachtig strand, een sfeervol oud stadsdeel en tal van schitterende wandelroutes.

Machico ligt aan een halvemaanvormige baai, omringd door groene heuvels. Trek een paar dagen uit om op je gemak te sightseeën in het idyllische Machico. Wandel over de aangename promenade langs witte huizen en smalle straten met kinderkopjes.

Volgens de plaatselijke legende werd Machico in de 14e eeuw ontdekt door een verliefd stel uit Bristol dat van huis was weggelopen. Het schip waarin het stel meevoer, raakte door een storm uit koers en zonk in de Baai van Machico. De geliefden overleefden het niet, maar de bemanning van het schip slaagde erin zich op een vlot in veiligheid te brengen. Ze brachten het nieuws van het bestaan van het eiland naar Portugal. De ontdekkingsreiziger João Gonçalves Zarco claimde Madeira in 1420.

Zorg ervoor dat je de Kapel der Wonderen niet mist. De oorspronkelijke kerk uit de 15e eeuw werd volgens de overlevering gebouwd op de graven van de twee geliefden, maar door een overstroming werd deze verwoest. Het huidige gebouw dateert uit 1815. In de gevel zit een mooi rozetraam en aan weerzijden van de beuk zijn muurschilderingen te zien.

Bekijk ook de blauw met witte tegels van de Capela de São Roque. Dit kapelletje werd in de 16e eeuw gebouwd ter ere van Sint-Rochus. Hij zou de bevolking van Machico hebben gered van de plaag.

Een van de populairste stranden van Madeira is het Praia de Machico. Doe mee met een duikexcursie naar het nabijgelegen zeereservaat of ontspan gewoon lekker op het warme zand. Wandel over de levendige promenade en neem wat te drinken bij een van de bars aan het strand.

Sla ook het Miradouro Francisco Alvares Nobrega niet over, waar je een weids uitzicht hebt over de Vallei van Machico en Ponta de São Lourenço. Nog een prachtig uitzicht heb je bij de Pico do Facho. Dit beroemde uitkijkpunt is vernoemd naar de baken (facho) die hier werd ontstoken om de stad te waarschuwen voor naderende piraten.

Machico ligt aan de oostkant van Madeira. Met de bus kun je Machico gemakkelijk bereiken vanuit Funchal, dat zo'n 30kilometer verderop ligt.

Dom Pedro Madeira
Dom Pedro Madeira
4 out of 5