Ieper

Reisgids
Grote Markt van Ieper bevat een plein en historische architectuur

Monumenten, musea en loopgraven bieden inzicht in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in deze Belgische stad, terwijl de gereconstrueerde gebouwen blijk geven van een echte overlevingsmentaliteit.

Het aantrekkelijke Belgische stadje Ieper heeft in het verleden blijk gegeven van volharding. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de plaats door de vele verschrikkelijke veldslagen bijna van de kaart geveegd. Veel gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt, maar dankzij de vele restauraties zijn de panden in oude luister hersteld. Ontdek aan de hand van musea en monumenten welke gevolgen de oorlog in dit gebied heeft gehad en geniet van het middeleeuwse karakter van de stad.

Na de oorlog gebruikte België de Duitse herstelbetalingen om de historische gebouwen weer op te bouwen. Op de Grote Markt van Ieper kun je de gebouwen in renaissancestijl aanschouwen. Je vindt hier de Drie Herbergen, drie aangrenzende herbergen en cafés die al voor de oorlog gasten ontvingen.

Op de Grote Markt staan nog veel meer gereconstrueerde gebouwen, waaronder de Lakenhalle. In de middeleeuwen was dit een belangrijk centrum voor de Vlaamse weverij, maar tijdens de oorlog werd het gebouw compleet verwoest.

Vanaf de fontein in het midden van het plein heb je een mooi uitzicht op het beroemde belfort van het gebouw. Deze toren is wel 70 meter hoog. Ga naar binnen en breng een bezoekje aan het In Flanders Fields Museum. Dit museum belicht de verwoesting die oorlog met zich meebrengt. Bekijk foto's van de stad van voor en na de Eerste Wereldoorlog.

De Menenpoort is een van de meest aangrijpende herinneringen aan de oorlogstragedie. Dit enorme monument werd door de Britten gebouwd. Op de poort staan de namen van vermiste soldaten van het Britse Gemenebest die in Ieper hebben gevochten en van wie de graven niet zijn teruggevonden. Op deze lijst staan meer dan 50.000 namen.

Net als andere Belgische plaatsen staat Ieper bekend om lekker eten en gastronomie. Proef lokale specialiteiten als mosselen met friet en mayonaise. In de vele bars kun je uit een breed assortiment Belgisch bier kiezen.

Ieper ligt in het westen van België, niet ver van de grens met Frankrijk. Je kunt de stad vanuit veel Europese bestemmingen gemakkelijk bereiken. Vanuit Nederland kun je het beste met de auto of trein naar Ieper reizen. In Ieper kun je ook deelnemen aan dagelijkse rondleidingen langs de belangrijkste veldslagen. Bezoek de loopgraven, de belangrijkste slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog en de oorlogsmonumenten. Boek online bij Expedia een hotel en verheug je alvast op je stedentrip naar Ieper.

Hotel O Ieper
Hotel O Ieper
3.5 out of 5
D'Hondtstraat 4, Ieper
De prijs is € 66 per nacht van 29 sep. tot 29 sep.
Dit hotel ligt in het centrum van Ieper, vlak bij Grote Markt van Ieper, Stadhuis van Ieper en Lakenhalle. Ook In Flanders Fields Museum en Museum Godshuis Belle ...
3.9/5Very Good! (270 beoordelingen)
"Plaats is fantastisch."

Beoordeeld op 12 jul. 2021

Hotel O Ieper
Novotel Ieper Centrum Flanders Fields
Novotel Ieper Centrum Flanders Fields
3 out of 5
Sint-Jacobsstraat 15, Ieper
De prijs is € 95 per nacht van 24 okt. tot 24 okt.
Dit milieuvriendelijke hotel ligt in het centrum van Ieper, vlak bij Sint-Jacobskerk en Grote Markt van Ieper. Ook Stadhuis van Ieper en Menenpoort liggen op ...
4.4/5Wonderful! (619 beoordelingen)
"Heel fijn verblijf gehad. Bij de kamerverdeling was er een minpuntje bij 1vd kamers, maar dit werd direct aangepast en een nieuwe kamer werd toegewezen. Vriendelijk personeel, net hotel, geen lawaaihinder. Pretpakket Ieper mocht wel bij aankomst overhandigd worden (2nachtenverblijf) ipv bij vertrek. ..."

Beoordeeld op 4 aug. 2021

Novotel Ieper Centrum Flanders Fields
Flanders Lodge Hotel
Flanders Lodge Hotel
3 out of 5
A Dehemlaan 19, Ieper
De prijs is € 98 per nacht van 3 okt. tot 3 okt.
Dit hotel in Ieper ligt op 2 km afstand van Ieper Open Golf, Menenpoort en Essex Farm Cemetery. Ook Grote Markt van Ieper en Stadhuis van Ieper liggen op 2 km ...
4.3/5Excellent! (347 beoordelingen)
"Rustige ligging en goed ontbijt"

Beoordeeld op 23 aug. 2021

Flanders Lodge Hotel
Laagste prijs per nacht gevonden in de afgelopen 24 uur op basis van een verblijf van 1 nacht voor 2 volwassenen. Prijzen en beschikbaarheid kunnen altijd wijzigen. Mogelijk gelden er extra voorwaarden.
Menin Gate House
Menin Gate House
5 out of 5
Hoornwerk 1/2, Ieper
De prijs is € 243 per nacht van 26 sep. tot 26 sep.
Dit luxe appartement ligt in het centrum van Ieper, op 5 minuten wandelen van Menenpoort en Sint-Jacobskerk. Ook Grote Markt van Ieper en Stadhuis van Ieper ...
4.9/5Exceptional! (35 beoordelingen)
"Wij zijn zeer hartelijk ontvangen in deze parel van een vakantiewoning. Alles was aanwezig en de ligging was perfect, op enkele meters van de menenpoort. Daarnaast hebben wij ook genoten van de mini VIP rondleiding en de tips om gezellig te gaan dineren. Wij raden the Menin gate house zeker aan!"

Beoordeeld op 10 aug. 2020

Menin Gate House
Apartments Ypres
Apartments Ypres
3.5 out of 5
Diksmuidestraat 26, Ieper
Dit appartement in Ieper ligt vlak bij Stadhuis van Ieper en Grote Markt van Ieper. Ook Menenpoort en Bellewaerde liggen op 5 km afstand. Station Ieper ligt ...
4.8/5Exceptional! (64 beoordelingen)
9
"keurige nette kamer"

Beoordeeld op 25 jul. 2015

Apartments Ypres
The Chamberlain
The Chamberlain
5 out of 5
74 Rijselstraat, Ieper, Vlaanderen
Dit luxe vakantiehuis in Ieper ligt op 5 minuten wandelen van Museum Godshuis Belle, Sint-Jacobskerk en Lakenhalle. Ook In Flanders Fields Museum en Stedelijk ...
The Chamberlain
Laagste prijs per nacht gevonden in de afgelopen 24 uur op basis van een verblijf van 1 nacht voor 2 volwassenen. Prijzen en beschikbaarheid kunnen altijd wijzigen. Mogelijk gelden er extra voorwaarden.

Populaire plekken om te bezoeken in Ieper

Topactiviteiten die je kan doen in Ieper

Steden in de buurt van Ieper