Ieper

Reisgids
Menenpoort inclusief historisch erfgoed
Monumenten, musea en loopgraven bieden inzicht in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in deze Belgische stad, terwijl de gereconstrueerde gebouwen blijk geven van een echte overlevingsmentaliteit.

Het aantrekkelijke Belgische stadje Ieper heeft in het verleden blijk gegeven van volharding. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de plaats door de vele verschrikkelijke veldslagen bijna van de kaart geveegd. Veel gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt, maar dankzij de vele restauraties zijn de panden in oude luister hersteld. Ontdek aan de hand van musea en monumenten welke gevolgen de oorlog in dit gebied heeft gehad en geniet van het middeleeuwse karakter van de stad.

Na de oorlog gebruikte België de Duitse herstelbetalingen om de historische gebouwen weer op te bouwen. Op de Grote Markt van Ieper kun je de gebouwen in renaissancestijl aanschouwen. Je vindt hier de Drie Herbergen, drie aangrenzende herbergen en cafés die al voor de oorlog gasten ontvingen.

Op de Grote Markt staan nog veel meer gereconstrueerde gebouwen, waaronder de Lakenhalle. In de middeleeuwen was dit een belangrijk centrum voor de Vlaamse weverij, maar tijdens de oorlog werd het gebouw compleet verwoest.

Vanaf de fontein in het midden van het plein heb je een mooi uitzicht op het beroemde belfort van het gebouw. Deze toren is wel 70 meter hoog. Ga naar binnen en breng een bezoekje aan het In Flanders Fields Museum. Dit museum belicht de verwoesting die oorlog met zich meebrengt. Bekijk foto's van de stad van voor en na de Eerste Wereldoorlog.

De Menenpoort is een van de meest aangrijpende herinneringen aan de oorlogstragedie. Dit enorme monument werd door de Britten gebouwd. Op de poort staan de namen van vermiste soldaten van het Britse Gemenebest die in Ieper hebben gevochten en van wie de graven niet zijn teruggevonden. Op deze lijst staan meer dan 50.000 namen.

Net als andere Belgische plaatsen staat Ieper bekend om lekker eten en gastronomie. Proef lokale specialiteiten als mosselen met friet en mayonaise. In de vele bars kun je uit een breed assortiment Belgisch bier kiezen.

Ieper ligt in het westen van België, niet ver van de grens met Frankrijk. Je kunt de stad vanuit veel Europese bestemmingen gemakkelijk bereiken. Vanuit Nederland kun je het beste met de auto of trein naar Ieper reizen. In Ieper kun je ook deelnemen aan dagelijkse rondleidingen langs de belangrijkste veldslagen. Bezoek de loopgraven, de belangrijkste slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog en de oorlogsmonumenten. Boek online bij Expedia een hotel en verheug je alvast op je stedentrip naar Ieper.

Hotel Lille Europe
Hotel Lille Europe
3 out of 5
Avenue Le Corbusier, Allée de Liege, Lille, Nord
De prijs is € 60 per nacht van 17 jul. tot 18 jul.
€ 60
per nacht
17 jul. - 18 jul.
Kies voor een 3-sterrenverblijf in Lille bij dit hotel voor zakenreizigers. Geniet van gratis wifi, ontbijt en parkeerplaatsen ter plaatse. Onze gasten zijn ...
8,6/10 Excellent! (974 beoordelingen)