Gran Via

Gran Vía - Puerta del Sol bevat nachtleven, een stad en straten
Kies twee of meer items en bespaar op je reis:
De bekende Madridse winkelstraat heeft boetiekwinkeltjes en internationale mode, een bruisend nachtleven en een indrukwekkend aanbod van 20e-eeuwse architectuur.

De Gran Via is niet alleen een walhalla voor shoppers, maar ook voor liefhebbers van een gezellig avondje uit. Net als veel van Madrid, vind je in de straat een evenwicht terug tussen het verleden en de toekomst: boetiekwinkels en internationale merken zijn hier gevestigd in een aantal van de meest iconische oude gebouwen van Madrid.

De winkels aan de Gran Via bieden een mix van stijlen en producten. Je vindt er lokale boetieks pal naast internationale ketens zoals H&M en Levi's. Wat betreft Spaanse topmerken vind je hier onder andere El Corte Inglés en een fanwinkel van Real Madrid. Ook kun je in de Gran Via terecht voor talloze bioscopen, theaters, bars en clubs, die ervoor hebben gezorgd dat het ook wel de 'straat die nooit slaapt' van Madrid genoemd wordt. Kies voor een bezoekje overdag om te shoppen en blijf vervolgens voor een gezellig diner, een voorstelling en dans tot in de late uurtjes.

Tijdens het wandelen door de straat zie je felle borden en reclames van een moderne shopwijk. Als je naar boven kijkt, krijg je een beeld van hoe Gran Via eruitzag aan het begin van de 20e eeuw.

Oorspronkelijk werd de Gran Via aangelegd als verbinding tussen het noordwesten van Madrid en zijn oude centrum. Om de nieuwe winkelbuurt te realiseren, moesten er vier straten, twee kloosters en een markt gesloopt worden. Dit gaf architecten van die tijd een kans om grote, ambitieuze gebouwen in de meest recente bouwstijlen te ontwerpen.

Wandel langzaam door de straat en houd je camera gereed. In de Gran Via bevinden zich internationale architectonische trends, zoals art deco en de Beaux-Arts. Ook zijn er een aantal minder bekende stijlen vertegenwoordigd, het historicisme en rationalisme bijvoorbeeld. Bekijk zeker de Edificio Grassy en de Edificio Metropolis, twee van de populairste gebouwen in de straat. Je herkent de Edificio Grassy eenvoudig dankzij zijn ronde dak met daarop twee belvedères, of open arcades. Ook zie je de Edificio Metropolis al snel. Boven op het gekoepelde dak van dit gebouw staat namelijk een enorm beeld van de godin Victoria.

De Gran Via vind je tussen het Plaza de España en het Plaza de Cibeles. Je bereikt het gemakkelijk met de metro dankzij de verschillende nabije haltes. Eenmaal daar verken je de straat het beste te voet.

Privé- & gepersonaliseerde tours

Alle 73 activiteiten bekijkenOpent een nieuwe tab