Topactiviteiten in Madrid

Activiteiten, bezienswaardigheden en rondleidingen
Catedral de la Almudena

Topactiviteiten in de Spaanse wereldstad Madrid

Madrid, hoofdstad van Spanje, is de ideale bestemming voor een vakantie of citytrip. Madrid is een echte wereldstad met een rijke historie. In de stad zelf zijn daar nog veel sporen van terug te vinden. Je kunt er dan ook je ogen uitkijken. Ook het kunst- en cultuuraanbod in deze Spaanse stad is overweldigend. Zo vind je er wereldberoemde musea, zoals het Museo Nacional del Prado en het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Daarnaast kun je in het levendige centrum van Madrid heerlijk winkelen, genieten van Spaanse tapas, of het bruisende nachtleven gaan ontdekken.

Sightseeing in Madrid

Er zijn ontzettend veel dingen om te doen in Madrid. De stad biedt namelijk veel interessante bezienswaardigheden, zoals het Koninklijk Paleis van Madrid, het stadspark Parque del Buen Retiro, en een aantal gerenommeerde musea. De kans is groot dat je er meer dan een gaat bezoeken. Het is daarom handig om een flexi-pas voor bezienswaardigheden in Madrid aan te schaffen. Hiermee bespaar je tot wel 40% op de gebruikelijke toegangsprijzen. Het is ook mogelijk om de belangrijkste bezienswaardigheden van Madrid te combineren in een tour. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een tour langs de hoogtepunten van de stad, met bijvoorbeeld toegang tot het Koninklijk Paleis van Madrid. Voor voetballiefhebbers is er ook een ideale tour te vinden, waarbij je langs het voetbalstadion Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid gaat.

Wereldberoemde musea bezoeken in Madrid

Madrid is de thuisbasis van verschillende wereldberoemde musea en iconische kunstwerken. In de collectie van het prachtige Museo Nacional del Prado vind je onder meer Jeroen Bosch' Tuin der Lusten en Velazquez's Las Meninas. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit museum dagelijks vele bezoekers trekt. Kies daarbij voor een rondleiding door het museum, waarbij je langs alle hoogtepunten van de collectie wordt gevoerd. De liefhebber van moderne kunst kan kiezen voor een rondleiding met gids naar het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. De prachtige moderne collectie van dit museum wordt dan van tekst en uitleg voorzien door een kundige rondleider.

Dagtrips vanuit Madrid

Naast een excursie in Madrid zelf, kun je ook de omliggende steden verkennen. Vanuit Madrid worden compleet verzorgde dagtrips naar UNESCO-Werelderfgoed in de omgeving aangeboden. Zo kun je kiezen voor een halve dagexcursie naar El Escorial en de Vallei van de Gevallenen. Aansluitend op een activiteit in Madrid kun je ook een excursie boeken naar Toledo, 'de stad van drie culturen'. Ga je liever op eigen houtje op pad, dan kun je deze multiculturele stad natuurlijk ook zelfstandig bezoeken. Het is dan handig om gebruik te maken van de dagpas voor sightseeing in Toledo. Je reist dan met de hogesnelheidstrein vanuit Madrid. Heb je al zin gekregen om Madrid en omgeving te gaan verkennen? Bekijk dan alvast het ruime aanbod aan vluchten naar Madrid. Ben je van plan om een aantal dagen in deze Spaanse stad te verblijven, bekijk dan ook de hotels in Madrid.

Topactiviteiten die je kan doen in Madrid


Verken duizenden activiteiten met gratis annulering en zonder extra toeslagen.

Stel je reis samen met luchthaventransport, excursies, dagrondleidingen & meer.

Gebruik onze nuttige info om de juiste ervaring te boeken voor je reis.


Leuke bezienswaardigheden

1. Gran Via

De Gran Via is niet alleen een walhalla voor shoppers, maar ook voor liefhebbers van een gezellig avondje uit. Net als veel van Madrid, vind je in de straat een evenwicht terug tussen het verleden en de toekomst: boetiekwinkels en internationale merken zijn hier gevestigd in een aantal van de meest iconische oude gebouwen van Madrid.
Meer informatie
De bekende Madridse winkelstraat heeft boetiekwinkeltjes en internationale mode, een bruisend nachtleven en een indrukwekkend aanbod van 20e-eeuwse architectuur.

2. Plaza Mayor

Het Plaza Mayor is een van Madrids bekendste openbare plaatsen. Het plein dat met keien is bestraat, wordt omringd door stijlvolle restaurants, winkels, bars en cafés. In de 16e eeuw was het een chaotische marktplaats tot koning Filips II een fatsoenlijk openbaar plein wou. In 1619 was het plein onder toezicht van de architect Juan Gómez de Mora af, maar het is nog drie keer in vlammen opgegaan voordat de huidige versie in 1790 werd aangelegd.
Meer informatie
Dit plein heeft het allemaal gezien: markten, festiviteiten, stierengevechten en executies. Vandaag tref je er straatartiesten, kunstenaars en talloze winkels aan.

3. Museo del Prado

Het Prado-museum (Museo Nacional del Prado) is een van 's werelds meest prestigieuze kunstmusea. Koning Karel III had in 1785 de opdracht gegeven om het museum te bouwen met als doel Spaans talent en de Spaanse stijl tentoon te stellen. Sinds het museum in 1819 voor het publiek werd opengesteld, staat de koninklijke collectie hier centraal. In de loop der jaren werd de collectie uitgebreid en aangevuld met werken van andere Europese naties en zelfs eeuwenoude Griekse en Romeinse standbeelden.
Meer informatie
Een kunstmuseum dat zich kan meten met het Louvre of de British National Gallery en de plek waar je een paar van de mooiste Europese kunstwerken kan bewonderen.

4. Parque El Retiro

El Retiro (El Parque de Retiro) is een van Madrids favoriete parken en neemt bijna 140 hectare grond in het stadscentrum in. Ooit trokken de koninklijke hoogheden er zich terug en stond er een groot paleis, maar in de jaren 1860 werd het voor het publiek opengesteld. Over het hele park tref je standbeelden en monumenten, twee vijvers, kunstgalerijen en fonteinen aan. Op zondagnamiddag wordt het park overspoeld door picknickers en ook straatartiesten lokken heel wat volk op de drukste plaatsen.
Meer informatie
Ontspan je aan de vijver, wandel door aangelegde tuinen en bewonder de elegante standbeelden en gebouwen in een van Madrids grootste en populairste parken.

5. Puerta del Sol

Puerta del Sol, of 'Zonnepoort', is het kloppende hart van Madrid. Ooit stond ze aan het oostelijke uiteinde van de stad, de lokatie van een middeleeuwse poort die versierd was met de opkomende zon, vandaar de naam. Vandaag is het het belangrijkste openbare plein van de stad, waar zowel politieke demonstraties worden gehouden als oudejaarsavond wordt gevierd.
Meer informatie
In het hart van Madrid voel je de vibe van de duizenden mensen die een stap in de wereld zetten, samentroepen om te protesteren of de stad verkennen.

6. Palacio Real de Madrid

Het Spaanse Koninklijke Paleis (Palacio Real) is een van de grootste paleizen in West-Europa. Het paleis is bekend om het extravagante interieur en de duizelingwekkende collectie van meubels, kunst, wapens, harnassen en toebehoren die je aantreft in de 3400 kamers. Met de bouw van het paleis dat je nu ziet, werd in 1738 gestart nadat de vorige koninklijke residentie op dezelfde plaats in 1734 was afgebrand. Vandaag woont de Spaanse koninklijke familie niet langer in het paleis.
Meer informatie
De vroegere officiële residentie van de Spaanse koninklijke familie zal je in de ban houden met al de pracht en praal.

7. Casa de Campo

Casa de Campo is een enorm park ten westen van het centrum van Madrid. Het werd door koning Filips II in de 16e eeuw voorbehouden voor de jacht en pas in de jaren 1940 voor het publiek opengesteld. Het park is maar liefst 1700 hectare groot en beschikt over tal van openbare voorzieningen, een zoo en zelfs een pretpark.
Meer informatie
Wandel in deze aantrekkelijke groene zone langs een van de vele paden, bezoek de zoo en het pretpark of blaas even uit langs het meer in een restaurant of café.

Populaire plekken om te bezoeken in Madrid

Buurten van Madrid

Steden in de buurt van Madrid