De actieve zoutmijnen in Maras omvatten een bijzondere groep van meer dan 3000 zoutpannen. Elke zoutpan ligt een stukje onder de vorige pan op een heuvel in de Andes. De terrasvorming van de zoutpannen geven het landschap een bijzondere, haast buitenaardse uitstraling.
Het water dat naar de pannen stroomt, komt uit de Qoripujio een riviertje tussen Ollantaytambo en Cusco met natuurlijk gezouten water. Met stenen wordt dit water naar de kunstmatig aangelegde pannen gevoerd. De Inca's hebben dit systeem op verschillende punten verbeterd, maar oorspronkelijk werd het systeem ontwikkelt door een beschaving die honderden of misschien wel duizenden jaren eerder leefde. Bestudeer het bijzondere landschap dat door de zoutpannen wordt gecreëerd en sta even stil bij het feit dat dit ingenieuze systeem al eeuwenlang functioneert.
Iedere zoutpan is ongeveer vijf à tien vierkante meter groot. Zodra de pan vol water staat, wordt deze afgesloten en verdampt de zon het water, waardoor uiteindelijk het zout overblijft. Kijk of je de werkers ziet die het zout van de grond schrapen en vervolgens in grote tassen stoppen.
De kleur van het water in de pannen lijkt soms geel en in andere juist wit of bruin, terwijl het water allemaal uit dezelfde bron afkomstig is. Als je goed kijkt, zie je op het wateroppervlak zoutkristallen liggen. Het terrassenlandschap dat door de zoutpannen wordt gevormd, is werkelijk schitterend als de zon op de zoutkristallen schijnt.
In het winkeltje kun je als souvenir zak zout kopen dat uit deze pannen afkomstig is. In het winkeltje is wit keukenzout te koop, dat is bewerkt om sporen van andere mineralen te verwijderen, en ook roze zout, onder Peruanen zeer geliefd om in te baden en om gerechten een unieke smaak te geven. Daarnaast is er ook mineraalrijk bruin of geel badzout te koop.
De Salinas de Maras liggen ten noorden van Maras, dat zo'n veertig kilometer ten noorden van Cusco in de Heilige Vallei van de Inca's ligt. Je kunt de zoutpannen tegen betaling bezoeken. Tussen mei en december verdampt het water het snelst en daarom is dit de beste periode om je bezoek te plannen.