De beste vis en zeevruchten van Japan komen uit Hokkaido en er is geen betere plek om ze te proeven dan op deze beroemde Nijo-markt (Ichiba). Op deze enorme markt halen de lokale bevolking en toeristen graag verse vis en visgerechten. Ook als je geen vis lust, is een wandeling over deze markt alleen al de moeite waard vanwege de energieke sfeer.
Op de markt staan binnen en buiten meer dan vijftig kraampjes in een gebied ter grootte van een stadsblok. De traditionele markt dateert uit het begin van de twintigste eeuw en veel van de winkels hier zijn ook al meer dan een eeuw oud. Je kunt op de markt van alles kopen, van krab en zee-egels tot sint-jakobsschelpen en andere schaaldieren.
De stalletjes in de noordelijke en oostelijke straten zijn versierd met netten en lichtjes, wat de maritieme sfeer benadrukt. Waag je in de steegjes om te zien hoe de verkopers hun koopwaar zorgvuldig hebben uitgestald op glinsterende hopen ijs.
Tussen de stalletjes zitten ook restaurants, waar je kunt gaan zitten voor een heerlijk vers Japans gerecht met vis of zeevruchten. Een van de gebieden met restaurants heet Noren Yokocho. Kom hier 's ochtends als je het ontbijtgerecht donburi wilt uitproberen. Dit bekende, smaakvolle gerecht bestaat uit verse vis en zeevruchten, zoals krab, inktvis en zalm, geserveerd op een schaal met rijst.
Probeer op de markt gerust wat af te dingen op de prijzen. In de meeste winkels in Japan wordt dat niet gewaardeerd, maar hier is het geen enkel probleem. Veel van de verkopers spreken geen Engels, maar ze hebben vaak wel afbeeldingen van hun producten die kunnen helpen de taalbarrière te overwinnen. Bij veel verkopers kun je zelfs dozen vol ingevroren zeevruchten naar huis laten sturen.
De Nijo-markt is elke dag geopend, maar de openingstijden en -dagen van de afzonderlijke winkels variëren. De markt bevindt zich op loopafstand van het station Odori. Mocht je met de auto gaan, dan kun je ter plaatse betaald parkeren.