St. Helier

Reisgids
Maritime Museum bevat interieur
Saint Helier is de hoofdstad van Jersey, het grootste Kanaaleiland. In deze levendige havenstad met musea, forten, markten en stranden hoef je je niet te vervelen.

Saint Helier is de hoofdstad van Jersey en heeft een aantrekkelijk aanbod van musea, forten, markten en eetgelegenheden. Tot laat in de achttiende eeuw was Saint Helier niet meer dan een eenvoudige nederzetting aan de kust. Nu is het een levendige stad waar de Engelse en Franse cultuur zijn samengesmolten.

In verschillende musea kun je je verdiepen in de geschiedenis van St. Helier en Jersey. In het Jersey Museum zie je voorwerpen uit verschillende tijdperken, van het neolithicum tot het heden. Het Maritime Museum is gewijd aan de historie van de zeevaart en piraterij van Jersey. In dit museum kun je ook de Occupation Tapestry Gallery bekijken. Deze afdeling staat stil bij 50 jaar bevrijding van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

Wandel door de straten van Saint Helier om eeuwenoude Gregoriaanse en Victoriaanse gebouwen te kunnen bewonderen. Bezoek het Georgian House voor een kijkje in een familiehuis dat werd gebouwd in de jaren 30 van de achttiende eeuw, ingericht met meubilair uit die tijd. Trakteer jezelf op iets lekkers bij de diverse eetkraampjes op de Central Market. Je kunt dan meteen de indrukwekkende Victoriaanse architectuur van de markt bewonderen. In de buurt van de Central Market ligt de Beresford Market, waar veel vishandelaren staan.

Als de zon schijnt, is het strand Havre des Pas een aanrader. Slenter over de boulevard die langs het water loopt, zwem in een buitenzwembad of neem plaats op de trappen en geniet van het uitzicht op zee. Bezichtig de zestiende-eeuwse burcht Elizabeth Castle, waar de ontdekkingsreiziger Sir Walter Raleigh ooit woonde. Bij laagtij kun je over de baai naar het kasteel toe lopen. Het is ook te bereiken per veerboot vanuit de haven.

Het eten op Saint Helier heeft zowel Britse als Franse trekjes. Je vindt er alles van eenvoudige kraampjes met vis en zeevruchten en traditionele Britse pubs tot chique restaurants met Michelinsterren. Proef het traditionele gerecht bean crock, een lang gekookte stoofpot met bonen en varkenspoten. In juli wordt het Jersey Fish Festival georganiseerd. Op dit festival met livemuziek staan kraampjes met handwerk en worden er kookdemonstraties gegeven.

Saint Helier is het makkelijkste te bereiken per ferry vanuit Zuid-Engeland of Noordwest-Frankrijk. Naast de bezienswaardigheden in Saint Helier zelf kun je hiervandaan ook het pittoreske platteland en de schilderachtige stranden verkennen. De St. Brelade's Bay en het natuurreservaat Les Mielles liggen beide op nog geen 20 minuten rijden van Saint Helier vandaan.

The Savoy Jersey
The Savoy Jersey
4 out of 5
Rouge Bouillon, St. Helier, Jersey