Lille

Reisgids
Foto verstrekt door © ATOUT FRANCE/Corey Littlefair
Lille is een historische stad met een verrassend moderne kant. De stad is een soort kruising tussen een traditionele stadjes zoals je die in het noorden van Frankrijk vindt en een moderne krachtcentrale. Hier heerst hier een ongekende sfeer.

De inwoners van Lille zijn trots op hun stad en zijn er ook erg zuinig op: de architectuur van de oude stad is op schitterende wijze gerestaureerd, waardoor de pracht van de 17e-eeuwse gebouwen, met hun typisch Vlaamse stijl, goed tot haar recht komt. Het is zeer aangenaam om over de levendige, geplaveide straatjes te wandelen. Je vindt hier leuke restaurants waar je kunt genieten van lokale gerechten als 'carbonnade à la bière' of 'flamiche au maroilles'. Als het op winkelen aan komt, vergeet dan niet bij de markt van Wazemmes of de beroemde Braderie van Lille een paar van die heerlijke vanillewafels, beroemde bêtises de Cambrai of bric-à-brac te kopen.

De klokkentoren is een bekend herkenningspunt in deze noordelijke stad en je zult verrast worden door het unieke geluid van de klokken. Ga vervolgens op weg naar de Vieille Bourse van Lille. Dit zijn 24 herenhuizen met beroemde kariatiden. Hier komen mensen op het plein bijeen om te schaken en te kletsen. Door de jaren heen heeft Lille onder Vlaamse, Bourgondische en Spaanse heerschappij gestaan. Onder Lodewijk XIV kwam Lille uiteindelijk onder Frans bewind. Op verschillende plekken in de stad zijn mooie voorbeelden te vinden van deze rijke geschiedenis en daardoor is het een fascinerende plek om te bezoeken.

Als je geïnteresseerd bent in de middeleeuwen is het leuk een bezoek te brengen aan het Palais Rihour. Dit is een buitengewoon overblijfsel van de verblijven van de hertogen van Bourgondië. Voordat je de schitterende gotische architectuur van de kathedraal de Notre-Dame de la Treille gaat bewonderen, raden wij je aan een bezoek te brengen aan de Vestingwerken van Vauban. Een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten in Lille moet ook zeker op je lijstje staan. Je kunt hier prachtige werken bewonderen van Van Dyck, Rubens en Goya. Stap vervolgens terug in de 21e eeuw door een bezoek te brengen aan hetLille Métropole Musée d'Art Moderne (LAM) in Villeneuve-d'Ascq. Dit is een van de weinige museums waarvan de kunstcollecties zijn gewijd aan art brut, ofwel moderne kunst en eigentijdse kunst. Het maison Cavrois, een modernistisch juweeltje van architect Robbert Mallet-Stevens, is een mooi voorbeeld van de verandering die Lille sinds het industriële tijdperk heeft doorgemaakt.

Lille ligt tussen de Belgische grens en Parijs. Je kunt deze plaats met de hogesnelheidstrein gemakkelijk bereiken via de stations Lille Europe en Lille Flandres. De luchthaven Lille Lesquin ligt op zo'n 10 kilometer van het centrum. De stad is ook te bereiken via verschillende snelwegen, zoals de A1, A22, A23, A27 en de E42.

Waar overnachten in Lille

Default Image

Lille Centre Ville

4/5(30 beoordelingen over de buurt)

De kunstgalerijen, de musea en het historische erfgoed zijn enkele opmerkelijke kenmerken van Lille Centre Ville. Stop tijdens je bezoek bij Hospice Gantois of Porte de Paris (triomfboog). Neem de metro bij Station Mairie de Lille of Station Rihour om je in de omgeving te verplaatsen.

<