Beieren

Duitsland
Viktualienmarkt bevat markten en eten
De besneeuwde bergen, traditionele vakwerkhuizen en romantische kastelen maken Beieren tot een van de meest iconische regio's van Duitsland.

In Beieren vind je zowel landelijke bergvalleien als drukke steden en de regio combineert traditie met innovatie. Bezoek de weelderig groene vlaktes, betoverend mooie bossen, verlaten meren, ommuurde middeleeuwse steden en de kastelen. Ga samen met de lokale bewoners naar een gezellige biertuin voor een drankje en ervaar de hartelijke regionale sfeer van Gemütlichkeit.

München staat vooral bekend om zijn Oktoberfest, maar wordt het hele jaar lang bezocht door zijn combinatie van dorpscharme en verfijning van een grote stad. Neem de enorme bierhallen en Beierse obers met hun traditionele dirndls op de foto! Daarnaast vormt deze kosmopolitische stad is een belangrijk kunstzinnig en industrieel Duits centrum. Bezoek de uitstekende tentoonstellingen over wetenschap en technologie in het Deutsches Museum en ontdek de kunstcollectie in het Kunstareal (kunstwijk). Boven op de 15e-eeuwse Frauenkirche, de kenmerkende stadskathedraal, heb je fantastisch uitzicht op de stad. Bezoek een van de trendy cafés aan het Gärtnerplatz, een groen plein populair binnen de artiestenwereld, voor een kopje koffie.

Op de Beierse heuvels, nabije de Oostenrijkse grens, steken de uitgesproken torentjes uit van slot Neuschwanstein, een bijzonder staaltje architectuur gebouwd in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren. Het gebouw is ontworpen ter ere van de componist Richard Wagner. Je komt er dan ook overal motieven van zijn opera's tegen. In de slaapkamer zijn muurschilderingen met personages uit het stuk Tristan und Isolde van Wagner. Ook zie je er fresco's van delen uit Tannhäuser in de weelderige Sängersaal.

Verder staat het historische Würzburg, gelegen aan de iconische Duitse Romantische Strasse, bekend om zijn goede wijnen en statige architectuur. Het op de erfgoedlijst van UNESCO vermelde Residenz vormt een weelderig paleis dat wordt beschouwd als een van de mooiste barokke gebouwen van het land. Boven de grote trap van het paleis bevindt zich een enorme muurschildering.

Neurenberg is de op een na grootste stad van Beieren en vooral bekend onder geschiedenisliefhebbers. Neurenberg is al van ouds een cultureel en intellectueel centrum. Later werd het een belangrijke locatie voor nazi-bijeenkomsten en de boycot voor joodse bedrijven. Bezoek het Memorium Nürnberger Prozesse om het gerechtshof te zien waar nazi-oorlogsmisdadigers werden berecht voor misdaden tegen de wereldvrede. Afgezien van zijn sombere geschiedenis is Neurenberg tegenwoordig een druk, commercieel centrum bekend om zijn luide bierhallen en kerstmarkt waar onder andere peperkoek, glühwein en handgemaakte sieraden worden verkocht.

München is het belangrijkste verkeersknooppunt van Beieren en heeft zowel goede trein- als luchtverbindingen. Het meeste van Beieren is met de trein te bereiken, afgezien van het oosten van Beieren en de Alpen, dat het beste met de auto te verkennen is Dankzij de plattelandsdorpjes en verfijnde steden, overweldigende natuur en talloze bierhallen biedt Beieren voor ieder wat wils.

Populaire steden in Beieren

Englischer Garten toont een vijver en vogels
München
Staat bekend om Bier, Museums en Kunst
Gezellige cafés, prachtige paleizen, uitgestrekte openbare tuinen en innovatieve musea: de hoofdstad van Beieren is een moderne Duitse stad met heel veel charme.

Redenen voor een bezoekje

  • Hofbräuhaus
  • BMW Welt
  • Marienplatz
Nuernberg inclusief historisch erfgoed, een rivier of beek en een brug
Neurenberg
Staat bekend om Historisch, Kasteel en Museums
Een citytrip in Neurenberg staat garant voor een veelzijdig programma boordevol geschiedenis en cultuur, zoals de prachtige concerten van de vele orkesten en koren uit Neurenberg.

Redenen voor een bezoekje

  • Nuremberg Christmas Market
  • Kasteel Nuremberg