Begraafplaats Père-Lachaise

Begraafplaats Père-Lachaise
Kies twee of meer items en bespaar op je reis:
Bekijk de graftombe van Oscar Wilde, bezoek het opzichtige graf van Molière en sta even stil bij de drie monumenten die zijn opgericht ter herinnering aan slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Cimetière du Père-Lachaise is een uitgestrekte en bekende begraafplaats met verschillende oorlogsmonumenten en bijzondere graven. De begraafplaats beslaat een oppervlakte van maar liefst 44 hectare en dient als laatste rustplaats van enkele legendarische personen, waaronder Oscar Wilde en Jim Morrison. Struin rond over het prachtige, bloemrijke terrein en bewonder de verschillende graven die variëren van weelderige en rijkelijk versierde kapelletjes tot eenvoudige grafstenen.

Een van de hoogtepunt van de begraafplaats wordt gevormd door het graf van de Ierse schrijver Oscar Wilde, die Engeland was ontvlucht en zich in Parijs had gevestigd om te ontkomen aan de schaamte die gepaard ging met zijn veroordeling voor 'grove onzedelijke handelingen'. Naast een naakte engel in het grafmonument staat een gedicht over rouw gegraveerd. Tot 2011 hadden veel bezoekers het merkwaardige gebruik om met gestifte lippen het graf te kussen. Tegenwoordig staat er een glazen scherm dat het graf beschermt tegen deze kussen, maar worden op dit scherm door bezoekers met lippenstift geschreven teksten achtergelaten die je kunt lezen.

Loop over de paden en bewonder het ontwerp van deze gewijde plek, die is aangelegd in de stijl van een Engels park. Je kunt op deze begraafplaats allerlei soorten graven zien, bijvoorbeeld in gotische stijl, graven in de stijl van de Parijse stadsarchitect Haussmann en sierlijke mausoleums. Bezichtig de indrukwekkende graftombes waar de stoffelijke resten liggen van beroemde personen zoals Frédéric Chopin en Édith Piaf.

Verspreid over het uitgestrekte terrein liggen drie monumenten ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Bezichtig het onheilspellende monument 'Aux Morts' met de vele naakte engelen.

De begraafplaats heeft een zeer lange wachtlijst voor graven en hanteert de strikte regel dat degenen die hier begraven worden, in Parijs moeten hebben gewoond of er moeten zijn gestorven. Vanwege het gebrek aan ruimte liggen in sommige graftombes hele families met een groot aantal stoffelijke resten. De begraafplaats is genoemd naar de biechtvader van de Franse koning Lodewijk XIV. De begraafplaats dateert uit 1804 en werd opgericht nadat Napoleon had verklaard dat iedereen het recht had om te worden begraven, ongeacht geloof of ras.

De begraafplaats Père-Lachaise ligt in het 20e arrondissement, 3 kilometer ten oosten van de binnenstad van Parijs. Ga met lijn 2 van de metro naar het station Philippe Auguste dat naast de hoofdingang van de begraafplaats ligt. De metrohaltes Père-Lachaise en Gambetta liggen hier ook in de buurt.

Plan een reis om Begraafplaats Père-Lachaise te zien

Novotel Paris La Défense Esplanade
Grand Hotel Leveque
Hotel Oratio
Prijzen en beschikbaarheid kunnen altijd wijzigen. Mogelijk gelden er extra voorwaarden.