Notre-Dame

Notre-Dame-kathedraal bevat een kerk of kathedraal, een monument en een stad
Kies twee of meer items en bespaar op je reis:
Dit monumentale meesterwerk is een prachtig voorbeeld van de Franse gotische architectuur aan de buitenkant en een serene plek voor liefhebbers van religieuze kunst aan de binnenkant.

De Notre-Dame is centraal gelegen in Parijs op het Île de la Cité, een natuurlijk eiland in de Seine. Vanaf het plein voor de Notre-Dame worden alle afstanden tussen Parijs en andere steden in Frankrijk gemeten. De immense kathedraal is het resultaat van een twee eeuwen durende constructie die startte in 1163 en eindigde in het midden van de 14e eeuw. De Notre-Dame onderging vanaf 1845 ook een grote restauratie die iets meer dan twee decennia duurde.

Benader de kathedraal vanaf de Place du Parvis-Notre-Dame, het kerkplein voor de Notre-Dame, voor een indrukwekkende eerste indruk. Vanaf hier zie je meteen de schitterende westelijke voorgevel van de kathedraal met zijn drie grote, met religieuze scènes versierde portalen. Vanaf het Square Jean XXXIII ten zuidoosten van de kathedraal kun je de enorme luchtbogen van de Notre-Dame het best bewonderen. Of maak een tochtje met een van de rondvaartboten op de Seine voor een spectaculair zicht op de prachtige architectuur van de kathedraal.

De Notre-Dame is gratis toegankelijk en er zijn dagelijks informatieve begeleide rondleidingen van een uur in verschillende talen. Je kunt ook een audiogids huren of een brochure kopen en je bezoek helemaal zelf bepalen.

Als je de wereldberoemde torens van de Notre-Dame uit het boek De klokkenluider van de Notre Dame van Victor Hugo wilt bezichtigen, moet je wel entree betalen. Een rondleiding van 50 minuten brengt bezoekers naar de top van de westelijke voorgevel om de waterspuwers en de 13 ton zware Emmanuel-klok van dichtbij te bekijken.

Andere hoogtepunten in het interieur van de kathedraal zijn de drie antieke glas-in-loodramen, inclusief het raam aan de noordkant die uit de 13e eeuw stamt, en het indrukwekkende grote orgel.

Onder de kathedraal vind je nog talloze andere bezienswaardigheden. Meer dan 79 meter onder de Notre-Dame ligt namelijk de archeologische crypte. Deze bevat fascinerende Gallo-Romeinse voorwerpen, zoals de oude ruïnes van een huis uit Lutetia, de naam van Parijs in het Romeinse tijdperk. De crypte is dagelijks geopend, behalve op maandagen en feestdagen.

De kathedraal van de Notre-Dame op de Île de la Cité is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto. Je kunt er meestal op straat parkeren. Je kunt het ook rustiger aan doen en de Notre-Dame bezichtigen als deel van een rondleiding met de bus. Je kunt je plaats op de bus reserveren in verschillende hotels en toerismekantoren.

Plan een reis om Notre-Dame te zien

De prijzen zijn in de afgelopen 48 uur gevonden. Klik voor bijgewerkte prijzen.
Hôtel Hélios Opéra
Hotel Cambon