Topactiviteiten in Brussel

Activiteiten, bezienswaardigheden en rondleidingen
Brussel

Leuke activiteiten in historisch Brussel

In de sfeervolle stad Brussel kun je genieten van een leuke stedentrip in eigen land. Wandel bijvoorbeeld over de prachtige Grote Markt, bezoek de Sint-Niklaaskerk of bewonder de beroemde Manneken Pis. Daarnaast kun je in Brussel diverse interessante musea bezoeken, zoals het Belgisch Stripmuseum of de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Je kunt diverse activiteiten in Brussel ondernemen om de stad nog beter te leren kennen en bovendien is het mogelijk een uitstapje in de omgeving te maken.

Dingen om te doen in Brussel

Wil je veel bezienswaardigheden in Brussel bekijken? Dan kun je bijvoorbeeld de Brussel-pas kopen, waarmee je gratis toegang hebt tot meer dan 30 musea. Ook krijg je bij bepaalde winkels en restaurants korting. Je kunt onder meer naar het Planetarium van Brussel, de Belgian Chocolate Village en Museum van de Belgische Brouwers gaan. Als je je makkelijk wilt verplaatsen door de stad, kun je meegaan met de hop-on, hop-off-bustour door Brussel. Deze bus komt langs de hoogtepunten van de stad, die je in je eigen tempo kunt verkennen. Je kan namelijk bij elke halte in- en uitstappen. Zo kun je bijvoorbeeld naar het Koninklijk Paleis of het Atomium gaan. Wil je daarnaast genieten van de culinaire hoogtepunten? Kies dan voor de activiteit chocoladewandeling en -workshop. Je leert hoe je zelf de lekkerste chocolade maakt en onder leiding van een gids ga je vervolgens langs bij de beste chocoladewinkels van de stad, waar je lekkernijen voor thuis kunt kopen. Ben je ook op zoek naar een fijne accommodatie? Kijk dan eens bij de hotels in Brussel.

Dagactiviteiten vanuit Brussel

Je kunt ook veel verschillende excursies vanuit Brussel ondernemen. Ga bijvoorbeeld op dagexcursie naar Brugge en Gent, twee andere prachtige historische steden. Je krijgt onder meer een rondleiding door Brugge, waar je de Basiliek van het Heilig Bloed niet mag missen. In Gent kun je onder andere het middeleeuwse kasteel Gravensteen en de Sint-Niklaaskerk bezoeken. Het is bovendien mogelijk om op dagexcursie naar Luxemburg en Dinant te gaan. Tijdens deze leuke dag ontdek je onder leiding van een kundige gids de hoogtepunten van Luxemburg-stad, zoals de Cathédrale Notre-Dame en en het plein Place d’Armes. Vervolgens zul je ook een bezoek brengen aan het prachtig gelegen stadje Dinant, dat onder meer bekend staat vanwege de op een rots gelegen Citadel. Daarnaast kun je ook een dag op stap in Amsterdam en Nederland vanuit Brussel. Als je vanuit het buitenland naar Brussel reist, kun je even kijken bij de vluchten naar Brussel om te zien hoe je het gemakkelijkst in de stad komt.


Verken duizenden activiteiten met gratis annulering en zonder extra toeslagen.

Stel je reis samen met luchthaventransport, excursies, dagrondleidingen & meer.

Gebruik onze nuttige info om de juiste ervaring te boeken voor je reis.


Leuke bezienswaardigheden

1. La Grand Place

Het stadsplein van Brussel, de Grote Markt, is een van de oudste aspecten van de Belgische hoofdstad en dateert uit de 12e eeuw. Vandaag tref je er de kraampjes niet meer aan, maar het hele plein ademt geschiedenis uit. Snuif op het plein in het hart van de stad wat Belgische historische sfeer op.
Meer informatie
La Grand Place toont een standbeeld of beeldhouwwerk

2. Atomium

Het Atomium is een van de meest herkenbare, maar ook een van de vreemdste, bouwwerken in Brussel. Het futuristische gebouw uit staal telt negen roestvrijstalen bollen die met elkaar verbonden zijn door grote metalen buizen en stelt een ijzerkristal voor. Het werd aanvankelijk gebouwd als het pronkstuk voor de Wereldexpo van 1958 in België. Vandaag is het onlangs gerenoveerde Atomium te bewonderen van over de hele stad of je kan ook foto's maken van in het prachtige Ossegempark aan de voet ervan. Vier van de bovenste bollen van het Atomium zijn toegankelijk voor het publiek. In een van de bollen kan je iets lekkers eten in een restaurant en in de andere bollen kan je permanente tentoonstellingen bezoeken. Het Atomium is de populairste bezienswaardigheid in Brussel en een must voor gezinnen, geschiedenisfanaten en liefhebbers van vernieuwend design.
Meer informatie
Atomium inclusief een stad

3. Koninklijk paleis van Brussel

De Koning en de Koningin der Belgen leven in een paleis ten noorden van het centrum van Brussel, maar in het Koninklijke Paleis werken ze. Sinds de 19e eeuw hebben de Belgische vorsten er een gewoonte van gemaakt om het volk te begroeten aan de deuren van dit Koninklijke Paleis, dat vandaag nog steeds in gebruik is. Meestal kunnen bezoekers van het paleis het maar van ver bewonderen. In de zomer stelt het paleis zijn deuren open voor het publiek. Ontdek de vele ruime kamers terwijl je de sierlijke architectuur bewondert, een initiatief van 'De Belgische Stier', koning Leopold II. Als je de koninklijke geschiedenis van België wil begrijpen, dan is een bezoek aan het Koninklijke Paleis onontbeerlijk. Je krijgt er een buitengewoon inzicht in het dagelijkse leven van de Koning en de Koningin.
Meer informatie
Koninklijk paleis van Brussel toont een kasteel, een overheidsgebouw en historische architectuur

4. Manneken Pis

Een plassend kind is nu niet meteen een alledaags bronzen standbeeld, maar in Brussel is het een van de populairste bezienswaardigheden van de stad. Met een hoogte van amper 61 centimeter kan je Manneken Pis nu ook niet echt het grootste standbeeld van Brussel noemen. Maar wat het ontbreekt aan grootte, wordt ruim gecompenseerd door de vreugde die het bij de Belgen teweegbrengt. Oorspronkelijk was het beeldje een van de vele fonteinen rond Brussel die de inwoners van drinkwater voorzagen. Vandaag, vier eeuwen later, is het beeldje een icoon voor de stad geworden. De inwoners doen het beeldje regelmatig een prachtig kostuum aan om de nationale en wereldwijde feestdagen te vieren.
Meer informatie
Manneken Pis toont een monument en een standbeeld of beeldhouwwerk en ook een grote groep mensen

5. Koninklijk museum voor Schone Kunsten van België

Voor de Belgische kunst moet je in de eerste plaats naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België gaan. De Musea zijn het resultaat van de inspanningen van zes van Belgiës belangrijkste kunstcollecties verspreid over vier musea. De musea stellen meer dan 20.000 werken tentoon in verschillende media, van schilderijen tot beeldhouwwerken en tekeningen. De bovenste verdiepingen van het galerijcomplex herbergen het Museum voor Oude Kunst van Brussel, terwijl de acht ondergrondse verdiepingen 20e- en 21e-eeuwse collecties van het Moderne Museum tentoonstellen.
Meer informatie
Bewonder belangrijke klassieke collecties en baanbrekende hedendaagse kunst in het uitgebreidste kunstmuseum van Brussel.

Populaire plekken om te bezoeken

Buurten van Brussel

Steden in de buurt van Brussel