Manitoba

Canada
Manitoba inclusief sneeuw en sneeuwscooter

Deze wilde provincie omvat een van Canada's grootste steden, een van de grootste meren en een van de beste plekken om de toendra te verkennen.

De Canadese provincie Manitoba is een woeste regio vol vlaktes, meren en toendra's. Manitoba loopt van North Dakota in de Verenigde Staten tot de kust van Hudson Bay. De velden in het zuiden zijn grotendeels landbouwgrond. In het noorden liggen nationale parken, natuurreservaten en oude grensdorpen. Bezoek de noordelijke plaats Churchill. Voor je gevoel ligt Churchill aan het einde van de wereld.

De hoofdstad van Manitoba is Winnipeg. In deze oude stad kruisen de Red River en de Assiniboine-rivier elkaar. Het begon ooit als handspost en groeide tot stad uit. Verken The Forks, een complex met een park, markt en museum op het oude handelsterrein bij de rivier. Volg een rondleiding in de Royal Canadian Mint, waar 1 miljard Canadese munten per jaar worden geslagen, zodat je een indruk krijgt van het belang van Winnipeg voor de Canadese economie.

Vlieg naar Churchill in het noordelijke deel van Manitoba. Dit dorp aan de Hudson Bay is een goed vertrekpunt om het arctisch gebied van Manitoba te verkennen. De maanden juni tot en met augustus zijn een geschikte tijd om te varen op een boot of kajak of om te gaan snorkelen in het frisse water, want in deze periode trekken duizenden witte dolfijnen vanuit de baai de Churchill-rivier in. Maak in oktober of november een tocht per bus, helikopter of hondenslee om de ijsberen van de toendra te zien. Nestel je in de warme observatiepost van het Churchill Northern Studies Centre om het noorderlicht te zien. In Churchill is dit verschijnsel namelijk meer dan 300 nachten per jaar te aanschouwen.

Rijd door het centrale merengebied van Manitoba. Verspreid over de regio liggen talloze oude dorpen die ooit werden gesticht door IJslandse en Oekraïense immigranten, waaronder Gimli, gelegen op de zuidoever van het Lake Winnipeg. Reis naar het plaatsje Narcisse om getuige te zijn van een griezelig natuurwonder. Wat vermoedelijk de grootste populatie kousenbandslangen op aarde is, komt in september bijeen voordat ze aan hun winterslaap beginnen. In april en mei komen tienduizenden slangen met rode zijden tevoorschijn voor een paringsritueel voordat ze elk huns weegs gaan voor de zomer.

Winnipeg is per vliegtuig te bereiken vanaf de meeste steden in Canada en de Verenigde Staten. Huur vervolgens een auto om de uitgestrekte en ongetemde wildernis van de provincie te verkennen.