Op vakantie naar Hongarije

Dit Centraal-Europese land was ooit onderdeel van een enorm rijk en vormt tegenwoordig een grote republiek die de glorie van zijn hoogtijperiode toont in zijn spectaculaire architectuur.

Van alle Europese landen heeft Hongarije een zeer dynamisch verleden. Hongarije werd voortdurend binnengevallen en vervolgens bezet door de Ottomaanse Turken, maar kreeg uiteindelijk zijn onafhankelijkheid terug. Uiteindelijk groeide het land uit tot imperium van ruim 50 miljoen mensen. Het raakte vervolgens opgesplitst tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar Hongarije behield zijn grootse architectuur uit zijn keizerlijke en middeleeuwse periodes. Tegenwoordig kun je hier zien hoe de gebouwen van het land zijn legendarische geschiedenis vertellen, terwijl zijn cultuur een veel stiller verhaal vertelt van volkstradities en een ontspannende wellnesscultuur.

Bezoek de meest indrukwekkende gebouwen van Hongarije in de hoofdstad Budapest. Bewonder de Burcht van Boeda boven op een heuvel, dat al sinds de 13e-eeuw in een bepaalde vorm aan de westoever van de Donau staat. Bezoek ook andere grootse gebouwen op de Kasteelheuvel (Varhegy), waaronder de spitstorens van het Vissersbastion, vanwaar je panoramisch uitzicht over de Donau en het Hongaarse parlementsgebouw aan de oostelijke oever hebt.

Ook weerspiegelt de architectuur in de kleinere plaatsen van Hongarije zijn eeuwenoude geschiedenis. Bezoek bijvoorbeeld ten noordoosten van Budapest het plaatsje Eger voor een bezoek aan het grootse Slot van Eger, gebouwd om 16e-eeuwse Turkse aanvallen te weren. In het zuidelijke plaatsje Pecs vind je de historische Moskeekerk.

Neem pauze van de Hongaarse geschiedenis in een van de vele geothermische bronnen die over heel het land liggen verspreid. De beroemdste hiervan is het Széchenyibad, een van de grootste kuuroorden van Europa. Ontspan voor de meest natuurlijke ervaring in het water van 38,5 graden Celsius in Héviz, een zeer groot geothermisch meer.

Als resultaat van de geologische activiteit die de warmwaterbronnen veroorzaken, biedt Hongarije ook veel ondergrondse grotten. Nationaal park Aggtelek, gelegen buiten Eger, bevat onder andere de Baradlagrot, het grootste exemplaar van de Hongaarse karstgrotten.

Bereik Hongarije per vliegtuig via de internationale luchthaven buiten Budapest. Voor een onvergetelijke ervaring kun je over de Donau per veerboot aankomen via Wenen of Bratislava. Vanuit Budapest kun je ook een cruise over de Donau maken door het vlakke Hongaarse landschap.


Stadsgids van Hongarije


Boek je vakantie naar HongarijeWereldwijde bestemmingen zoeken