Ryokans

De meeste accommodaties zijn volledig restitueerbaar. Want flexibiliteit is belangrijk.

Bespaar gemiddeld 15% op duizenden hotels met Expedia Rewards

Zoek door meer dan 2.900.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Populaire Ryokans op Expedia

Hoor je het ruisen van een warmwaterbron, het geluid van schuifdeuren en de zachte klanken van voetstappen op een tatamivloer? Dan is er geen twijfel mogelijk: je bent in een ryokan. Ryokans staan bekend als de meest authentieke accommodatietypes in Japan. Deze duizenden jaren oude pensions zijn meer dan alleen maar een overnachtingsplek, ze zijn een reiservaring op zich. De meeste ryokans liggen genesteld tussen de naaldbomen en sparren rond kuuroorden en bergdorpjes. Desalniettemin is het ook mogelijk om te overnachten in een traditionele ryokan in Tokyo of andere grote steden.

Ga bij het boeken van een ryokan niet uit van de ervaring die je bij een gemiddeld westers hotel te wachten staat. Door de eeuwen aan traditie die achter deze pensions schuilgaat, zijn ze doordrenkt van rituelen en cultuur. Alles is hier terug te voeren op honderden jaren aan erfgoed: van de bouwstijl tot het ritueel van het uittrekken van je schoenen bij binnenkomst. Maak je dus op voor een interieur dat rijk is aan natuurlijke materialen, met donker hout en echte stenen die zorgen voor een organische uitstraling. De ruimtes in de ryokan zijn van elkaar gescheiden door met shojipapier beklede schuifdeuren. Centrale verwarming is zeldzaam bij deze accommodaties en in plaats van bedden slaap je op futons die een paar centimeter boven de grond staan. Zonder meer een nieuwe ervaring.

Maaltijden zijn eveneens onderdeel van een verblijf in een ryokan. De verfijnde gerechten die bij deze historische pensions worden geserveerd variëren van dampende theeën tot minutieus gesneden sashimi en sushi, allemaal gerold in zeewier en weg te spoelen met een uitstekend glaasje sake. De smaken zijn zout, fris en pittig; een goede weerspiegeling van de verschillende seizoenen in de Japanse natuur.

Het is niet meer dan logisch dat een aantal van de beste ryokans te vinden is in de oude Japanse hoofdstad. Te midden van rustieke Boeddhistische kloosters en tempels en hooggelegen bossen zijn de ryokans in Nara een droomplek om terug te reizen naar het verleden van Japan. Traditie leeft nog steeds voort in dit deel van het land, wat goed te zien is aan de imposante Mikasa Ryokan, die hoog op een heuvel boven de stad is gevestigd.

Dergelijke betoverende adresjes kom je tegenwoordig ook tegen in de grote steden. Bij de Ryokans in Kyoto maak je kennis met het Japanse erfgoed terwijl je omringd wordt door shogun-paleizen en levendige uitgaanswijken. Ryokufuso behoort tot de meest vermaarde ryokans ter plaatse. Je verblijft er in eenvoudige, rustgevende kamers met tatamimatten en papieren muren. Daarnaast beschik je er over een traditionele gemeenschappelijke spa waar je heerlijk kunt ontspannen.