Roemenië

Reisgids
Timisoara bevat kunst in de open lucht

De middeleeuwse kastelen in dit Oost-Europese land inspireerde Bram Stoker voor zijn boek Dracula. Reusachtige Russische paleizen getuigen van een onrustige 20e eeuw.

Een bezoek aan Roemenië is net als een bezoek aan twee zeer verschillende landen. Het eerste is de stad van Boekarest, een rijke, eeuwenoude metropool vol Sovjetpaleizen en 19e-eeuwse grandeur. Vervolgens heb je het platteland, waar lijfeigenschap bleef bestaan tot op het einde van de 18e eeuw. Ontdek beide kanten van dit Oost-Europese land en geniet van de natuurlijke traktaties hoog in de Karpaten of op lagergelegen terrein bij de kust van de Zwarte Zee.

Leer in Boekarest meer over de geschiedenis van Roemenië. De begindagen van het land vind je in de religieuze architectuur, zoals bij de 17e-eeuwse Metropolitaanse Kerk, waar de Roemeens-Orthodoxe kerk gevestigd is. Wandel over de Calea Victoriei, de centrale boulevard van de stad, waar vele statige gebouwen uit het Boekarest van de 19e eeuw staan, toen het de hoofdstad van Roemenië werd. Neem ten slotte een rondleiding naar de opzichtige gebouwen uit het Sovjettijdperk, waaronder het enorme Paleis van het Parlement en het Huis van de Vrije Pers. Nicolae Ceauşescu, de dictator die opdracht gaf voor hun constructie, gaf op het Plein van de Revolutie zijn laatste toespraak, voordat zijn regime in 1989 werd omvergeworpen.

Reis vanuit Boekarest noordwaarts via de Karpaten naar Transsylvanië, de landelijke centrale regio van het land. In de hele regio kun je oude kastelen bekijken, waarvan de meest bekende het spectaculaire Kasteel Bran is, gelegen op een heuvel buiten Braşov. Breng een bezoek aan kleine middeleeuwse dorpjes als Sighişoara, dat kan pronken met een 14e-eeuwse klokkentoren. Verder naar het noorden, in Zuid-Bucovina, liggen zelfs nog kleinere dorpen met nog meer antieke bezienswaardigheden, waaronder middeleeuwse kloosters met originele fresco's, zoals in Voronet.

Zowel de Roemeense bergen als de Zwarte Zeekust zijn een bezoek waard. In de westelijke Karpaten vind je bijvoorbeeld de Grot van Scărişoara, die een enorme ondergrondse gletsjer heeft. De kust van de Zwarte Zee is voorzien van gouden stranden en badplaatsen. Ontdek Constanta, een grote kuststad waar Romeinse ruïnes en art deco-paleizen zij-aan-zij staan.

Boekarest is te bereiken per trein of vliegtuig. Als alternatief kun je de stad via een cruise over de Donau bereiken. Deze tocht voert je door de IJzeren Poort, een kloof op de Servische grens met kastelen en het gezicht van een oude Dacische koning dat in de rotsen is gehouwen.

Populaire steden in Roemenië

Paleis van het parlement bevat een zonsondergang, historische architectuur en een fontein
Boekarest
Staat bekend om Historisch, Kasteel en Museums
Verken de hoofdstad van Roemenië, een charmante stad vol paleizen, tuinen, historische gebouwen, groene pleinen en een bruisend nachtleven.

Redenen voor een bezoekje

 • Museum van de Roemeense boer
 • Roemeens Atheneum
 • Herastraupark
Ovid Square toont historische architectuur
Constanta
Staat bekend om Uitzicht op het strand, Zee en Jachthavens
Geniet van deze gezinsvriendelijke bestemming met talloze stranden, spa's en resorts in de omgeving.

Redenen voor een bezoekje

 • Strand van Mamaia
 • Constanta Casino
 • Ovid-plein
Sibiu
Sibiu
Staat bekend om Historisch, Museums en Business

Redenen voor een bezoekje

 • Podul Minciunilor
 • Raadhuistoren
 • Piata Mare
Piata Victoriei toont historische architectuur en een fontein
Timisoara
Staat bekend om Business, Historisch en Fietsen

Redenen voor een bezoekje

 • Overwinningsplein
 • Romeins Orthodoxe Kathedraal
 • Kathedraal Sint Gregorius
Cluj-Napoca
Cluj-Napoca
Staat bekend om Historisch, Kathedralen en Kerken
In de levendige studentenstad Cluj-Napoca kun je dagen achtereen doorbrengen met het verkennen van buitengewone musea, artistieke cafés en historische kerken.

Redenen voor een bezoekje

 • Michaelskirche
Brasov inclusief historische architectuur, een fontein en een overheidsgebouw
Brasov
Staat bekend om Historisch, Wandelen en Kerken
Eeuwenoude gotische architectuur, spectaculaire kastelen, middeleeuwse geschiedenis en bergtoppen maken van deze stad in Centraal-Roemenië een fascinerende vakantiebestemming.

Redenen voor een bezoekje

 • Zwarte Kerk

Cruises zoeken