Bezichtig de Wieliczka-zoutmijn en kijk omhoog naar de oogverblindende kroonluchters in de Sint-Kingakapel. Het voelt haast alsof je in een van Europa's grote kathedralen terecht bent gekomen. Het feit dat je je onder de grond bevindt en dat alle reliëfs, beelden en kroonluchters van zout zijn gemaakt, maakt het schouwspel extra indrukwekkend. Verken de rest van het zoutlabyrint en ontdek een ondergronds meer, talloze sculpturen en een museum dat is gewijd aan de 700-jarige geschiedenis van de mijn.
De Wieliczka-zoutmijn werd in de dertiende eeuw in gebruik genomen en was ooit een van 'swerelds grootste producenten van tafelzout. Het is bovendien een van de oudste en grootste mijnen ter wereld, met een gangenstelsel van maar liefst 287kilometer.
Je kunt de mijn alleen bezoeken met een rondleiding. Je begeeft je onder de grond via een houten trap met 378 treden. Je bereikt dan de eerste ondergrondse verdieping, op een diepte van 64meter. Tijdens de rondleiding word je door een afstand van 3kilometer geleid. Dit voert je uiteindelijk naar een diepte van 135meter onder de grond.
Neem de tijd om de reliëfs en beelden aan weerszijden van de tunnels te bewonderen. Bewonder de religieuze iconografie, waaronder taferelen van het Laatste Avondmaal, maar ook luchtigere voorstellingen als Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Er zijn drie kapellen uit het zout gehouwen. Een daarvan is de magnifieke Sint-Kingakapel. In het museum na afloop van de rondleiding krijg je een overzicht van de 700-jarige ontwikkeling van de hulpmiddelen die mijnwerkers in de zoutmijn gebruikten. In het ondergrondse restaurant kun je op krachten komen met een maaltijd die met zout uit de mijn op smaak is gebracht.
De Wieliczka-zoutmijn is het hele jaar door elke dag geopend, met uitzondering van bepaalde openbare feestdagen. De mijn bevindt zich 10kilometer ten zuidoosten van Krakau. Je kunt er komen met een huurauto, trein of busje. Voor de toegang en voor de rondleidingen geldt een entreeprijs. Je kunt een rondleiding vooraf online boeken, maar het kan ook op de dag zelf bij de kassa.