In 1807 beval koning Maximiliaan I dat de etenswarenmarkten van de Marienplatz moesten worden verplaatst naar een grotere locatie, die nu de Viktualienmarkt heet. Viktualien is een oud-Duits woord dat 'levensmiddelen' of 'proviand' betekent. Ook nu nog is de markt de perfecte plek om een voorraadje in te slaan, hoewel je er nu uit veel meer producten kunt kiezen.
De Viktualienmarkt is nog steeds voornamelijk een etenswarenmarkt. De marktkooplui verkopen fruit, groente, vlees, zuivelproducten, honing, specerijen, zeevis, schaaldieren en nog veel meer, altijd vers. Op de markt wordt ook nadruk gelegd op ingrediënten die moeilijk te vinden zijn. Snuffel rond tussen de 140 kraampjes en winkeltjes en proef de lokale specialiteiten. Probeer in ieder geval ook de Beierse lekkernij Leberkäse, een soort gehaktbrood dat meestal op een broodje wordt geserveerd.
Een traditioneel element midden op de markt is de lange meiboom, een blauw-witte paal: de kleuren van Beieren. Meibomen werden vroeger gebruikt om aan te duiden welke ambachten en sectoren belangrijk waren voor de regio. Deze emblemen zijn nog steeds zichtbaar op de meiboom van de Viktualienmarkt. Bezoek de markt op 1 mei voor de traditionele 1meifeesten. Op de markt worden ook traditionele evenementen georganiseerd. Bezoek de markt op Vastenavond om de 'dans van de marktvrouwen' te zien.
De biergarten op de Viktualienmarkt is een van de meeste centrale biergartens in de binnenstad en er kunnen honderden mensen zitten. Het is gebruikelijk dat bezoekers van de biergarten hun eigen snacks meenemen en dat opeten bij de drankjes die ze er bestellen. Koop wat regionale kaas en worstjes op de markt en neem plaats in de biergarten.
De Viktualienmarkt is dagelijks geopend, behalve op zondag. Beschouw je jezelf als 'foodie', maak dan even een ommetje naar de Schrannenhalle, een voormalige graanschuur die is verbouwd tot een lichte hal met koffiekraampjes en delicatessezaakjes. Beide bestemmingen liggen op loopafstand van de Marienplatz.