Place de la Concorde

Place de la Concorde
Kies twee of meer items en bespaar op je reis:
Op dit mooie plein zijn tijdens de Franse Revolutie meer dan 1300 mensen geëxecuteerd, onder wie Lodewijk XVI en Marie-Antoinette.

De Place de la Concorde is het grootste openbare plein in Parijs. In het midden staan twee imposante, decoratieve fonteinen en een enorme Egyptische obelisk. Het aantrekkelijke plein is dan ook een goede plek om mooie foto's te maken.

Het plein heette aanvankelijk Place Louis XV en er stond een ruiterstandbeeld van de gelijknamige koning. Tijdens de Franse Revolutie werd dit standbeeld vernield en werd het plein omgedoopt tot Place de la Révolution. Lodewijk XVI, Marie-Antoinette, Robespierre en nog 1300 anderen werden hier in de jaren na de revolutie met de guillotine omgebracht. Het plein kreeg zijn huidige naam in 1795, zodat het geen herinneringen meer zou oproepen aan het roerige verleden.

Op het plein staat een Egyptische obelisk van 23 meter hoog. Dit bouwwerk is maar liefst meer dan 3000 jaar oud en voorzien van hiërogliefen. De hiërogliefen staan symbool voor gebeurtenissen uit de regeringsperioden van Ramses II en Ramses III. Bovenaan de obelisk zie je een gouden piramide. Deze piramide is in 1998 geplaatst om de oorspronkelijke gouden punt te vervangen, die naar verluidt in de oudheid zou zijn gestolen.

Aan zowel de noord- als zuidkant van het plein staat een fontein. Beide fonteinen zijn ontworpen door de Duitse architect Jakob Ignaz Hittorff. De fontein aan de noordkant is toegewijd aan rivieren, met afbeeldingen die de Rijn en de Rhône voorstellen. De fontein aan de zuidkant is opgedragen aan de zeeën, met afbeeldingen die de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan symboliseren. Aan de rand van het plein staan veel standbeelden. Deze stellen grote Franse steden voor, waaronder Lyon, Bordeaux en Nantes.

Neem plaats op de rand van een fontein en kijk om je heen of neem foto's met op de achtergrond de statige gebouwen. Enkele van de mooiste bouwwerken die aan het plein liggen, zijn het Hôtel de Crillon en het identieke Hôtel de la Marine, het hoofdkwartier van de Franse marine. Deze twee gebouwen worden van elkaar gescheiden door de Rue Royale en werden oorspronkelijk gebouwd in opdracht van Lodewijk XV om als paleis te worden gebruikt.

Het metrostation Concorde ligt vlakbij de Place de la Concorde. De Place de la Concorde is vanaf het Louvre te bereiken als je in westelijke richting loopt of vanaf de Champs-Élysées als je richting het oosten loopt.

Plan een reis om Place de la Concorde te zien

Le Royal Monceau - Raffles Paris
Villa Marquis Member of Meliá Collection
Maison Colbert Member of Meliá Collection
Prijzen en beschikbaarheid kunnen altijd wijzigen. Mogelijk gelden er extra voorwaarden.