Op Bali hebben alle dorpen nachtelijke voedselmarkten waar de lokale bevolking naartoe gaat als de zon ondergaat. In Seminyak en daarbuiten gaan de lokale bewoners met hun familie en vrienden naar de lokale 'Eat Street' en op deze Bali food tour gaan we met ze mee naar al hun favoriete plekjes! Je culinaire reis begint op een lokale voedselmarkt, waar je gids je meeneemt in en uit de kleine steegjes en je een aantal van de gerechten laat zien die je later op Eat Street zult proeven. Daarna bezoek je eenwarung(café) beroemd om zijnbabi guling(rotisserie-gekookt speenvarken). Je gids bestelt voor jou een gedeeld gerecht voor twee personen en legt uit wat er allemaal op het bord voor je verschijnt - dat misschien wel vijf of zes verschillende elementen bevat. Vergeet niet om wat pork crackling te kopen!
Van daaruit rijden we naar een lokale Eat Street in Bali, verscholen net achter het grote toeristengebied en gemakkelijk te bereiken - maar o zo lokaal! We beginnen bovenaan de straat, waar je deskundige gids je begeleidt langs de talloze kleinewarungsen kraampjes, en onderweg dingen voor ons uitzoekt om te eten.
De straat is hier volgepakt met motoren en auto's en hoe later het wordt, hoe drukker het wordt; we gaan een beetje vroeg om er zeker van te zijn dat we op de plekken kunnen komen die we willen. Natuurlijk is je gids ook een expert op het gebied van lokaal eten en zal hij je uitleg geven over het eten en de tradities van wat er wordt aangeboden.
Bij aankomst geeft je gids uitleg over alle plekken waar je hier kunt eten - veel te veel voor één middag! Het goede nieuws is echter dat we altijd gerechten delen, dus je hebt genoeg ruimte om alles te proberen. Een aanrader is de lekkeresoto ayam(kipnoedelsoep). Dit is een van de beroemdste nationale gerechten van Indonesië.
Als je door de hoofdstraat loopt, leer je alle verschillende culinaire invloeden kennen: Javaans, Sumatraans, Sulawesi, Japans en Thais/Indonesische fusion.
Of, als je een energieboost nodig hebt, wat dacht je van een energierijk dessert, Indonesische stijl! Je ziet overal in het land “Joss Milk” verkocht worden, een Indonesisch energiepoeder dat je mengt met melk. Geloof het of niet, maar het gaat verbazingwekkend goed samen met ons favoriete toetje, dat we gaan halen bij een kleinewarung. Dit dessert wordt gemaakt van een beslag in de vorm van een crumpet, dat in een aardewerken pot boven hete kolen wordt gebakken.Kies uit de top 10 of ontwerp je eigen toetje; onze favoriet is Toblerone, banaan, ijs en kaas.