Oude Stad Luzern

Luzern
Oude Stad Luzern toont een stad, rondrijden en straten
Met het Meer van Luzern aan je voeten kun je genieten van het historische decor terwijl je de iconische overdekte brug van de stad oversteekt en door de kronkelige straatjes en over grote pleinen wandelt.

Zelfs voor een land dat befaamd is voor de schitterende steden, is Luzern uitzonderlijk mooi. Deze Zwitserse stad ligt op het raakpunt van de rivier Reuss en het Meer van Luzern en is bekend voor zijn opvallend goed bewaarde oude binnenstad, de Altstadt. Breng hier enkele dagen door en geniet van de talrijke bezienswaardigheden in dit gezellige gedeelte van de stad.

Ga op zoek naar het iconische Löwendenkmal, een gebeeldhouwde leeuw in een rots aan de noordzijde van de Reuss. Dit monument herdenkt de Zwitserse soldaten die sneuvelden tijdens de Franse Revolutie. De Amerikaanse schrijver Mark Twain noemde dit beeld van een dodelijk gewond dier 'het meest trieste en ontroerendste stuk steen ter wereld'.

Laat je onderdompelen in geschiedenis en kunst met het Bourbaki-Panorama. Dit cilindervormige schilderij is 112 meter lang. Dit kunstwerk uit 1881 is van de hand van de Zwitserse schilder Edouard Castres en toont de harde realiteit van de Frans-Pruisische oorlog van 1870-1871.

Het oude centrum is bezaaid met charmante pleinen. Ga op verkenning naar de Kornmarkt, die in de middeleeuwen een markt was en waar je tegenwoordig het Rathaus, het stadhuis, vindt. Ga vervolgens naar de Weinmarkt, een groot plein dat wordt versierd door een enorme stenen fontein.

Een bezoek aan Luzern is niet compleet zonder een wandeling over de Kapellbrücke. Deze overdekte voetgangersbrug loopt diagonaal over de Reuss-rivier. De brug is naar verluidt de oudste houten brug in Europa en werd in 1333 gebouwd als bescherming van de stad. Kijk even omhoog tijdens je oversteek, want de binnenkant van de brug bevat schilderingen die de geschiedenis van Luzern voorstellen.

Aan de overkant van de rivier kun je de kerk St. Leodegar im Hof herkennen aan de twee hoog oprijzende torens. Het spelonkachtige interieur van deze kerk bevat prachtige kunstwerken, verfijnde gravures en een historisch orgel.

Wandel in de Altstadt over de boulevard die tussen het Rathaus en de Kapellbrücke ligt en langs de Reuss loopt. De gezellige cafés en restaurants hebben terrassen, zodat je ook tijdens het eten kunt genieten van het mooie uitzicht.

Veel straten van de Altstadt zijn alleen toegankelijk voor voetgangers. Reis met de Zwitserse spoorweg naar andere bestemmingen in het land.

Als je niet weet waar je een bezoek aan Luzern moet starten, vind je meer informatie bij het toeristeninformatiebureau. Dit bureau bevindt zich bij de zuidzijde van de Kapellbrücke en je kunt er terecht voor een stadplan en informatie over de geschiedenis van het gebied.


Populaire plekken om te bezoeken