Fujairah

Verenigde Arabische Emiraten
Fujairah

Met markten, historische architectuur, ongedwongen badplaatsen en snorkel- en duikmogelijkheden heeft de oostkust van de Verenigde Arabische Emiraten voor iedereen wat te bieden.

De forten, moskeeën, het watersportaanbod en de rustige kustplaatsen van het emiraat Al-Fujairah laten een andere kant zien van de Verenigde Arabische Emiraten, die in schril contrast staat met de beroemde glamour van Dubai. Al-Fujairah strekt zicht uit langs een groot deel van de oostkust van het land, her en der onderbroken door exclaves van het emiraat Sharjah.

De gelijknamige stad Fujairah is een goede plek om je ontdekkingstocht van het emiraat te beginnen. Het gebied is niet gemakkelijk te voet te verkennen, maar er zijn meer dan genoeg betaalbare taxi's voorhanden. Beleef de geschiedenis in het Fujairah Fort, dat op een heuveltop staat tussen schitterende boomgaarden vol dadelpalmen. Bekijk in het Fujairah Museum munten, wapens en andere archeologische vondsten. Sommige daarvan dateren zelfs nog uit de bronstijd.

Bewonder de Al Badiyah-moskee, naar verluidt een van de oudste in de VAE, om vervolgens de oogverblindende Sheikh Zayed-moskee te bezoeken, die plaats biedt aan meer dan 20.000 gelovigen. Kom meer te weten over traditionele levenswijzen en woon dansvoorstellingen bij in het Fujairah Heritage Village. Ook worden er stierengevechten gehouden, waarbij twee stieren hun krachten meten met hun horens.

Bezoek ook het dorp Masafi, dat op de grens tussen Al-Fujairah en Dubai ligt. Daar wordt de Vrijdagmarkt gehouden. Ondanks de naam kun je deze markt de hele week door bezoeken. Er staan kraampjes die van alles verkopen: van fruit en groente tot tapijten en aardewerk.

Reis naar het noorden langs de kust van Al-Fujairah. Bij de verschillende plaatsen aan het strand kun je een tussenstop maken. Een van deze plaatsen is Dibba, dat deels in de VAE en deels in Oman ligt. Wandel naar idyllische palmstranden of onderhandel met een van de lokale vissers over een boottocht. Vergeet niet je paspoort mee te nemen als je van plan bent over te steken naar Oman.

Maak een snorkel- of duikexcursie tussen het kleurrijke zeeleven bij het Sandy Beach. Zo'n excursie kun je ook maken vanaf het Khor Fakkan Beach, een exclave van het emiraat Sharjah die in een baai langs de kust van Al-Fujairah ligt.

De handigste manier om Al-Fujairah te bereiken, is om eerst te vliegen naar Dubai. Daarvandaan is het per bus, taxi of huurauto een uur reizen. Het klimaat is in deze regio het hele jaar door mild, waardoor je in elk seizoen kunt komen genieten.