Onze tour begint met een rit door de spectaculaire Therisso-kloof, een schitterende kloof met een opmerkelijk boslandschap vol eiken en kastanjebomen, op weg naar de pittoreske nederzetting met dezelfde naam, een mooi “verloren” dorp met een dramatisch berglandschap en een opmerkelijke geschiedenis die zonder twijfel een blijvende stempel op het eiland heeft gedrukt.
Onderweg krijg je de gelegenheid om de nabijgelegen Sarakina Grot te verkennen, die op de rand van de kliffen ligt. Dwaal over eeuwenoude paden en stel je voor hoe de bewoners van het verleden geleefd zouden kunnen hebben tijdens de mythische Minoïsche beschaving.
Dan, bergafwaarts naar het dorp, is het tijd om je spieren te ontspannen in een lokale favoriet kafenion, het traditionele Griekse café waar je de beroemde “sfakiani pita” proeft, liefdevol besprenkeld met honing doordrenkt met tijm, en het wegspoelt met een glas raki, de beroemdste drank van Kreta, of een Griekse koffie, afhankelijk van wat je liever drinkt.
Vervolgens maak je een wandeling door het dorp Therisso, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de moderne geschiedenis van Kreta. Het dorp Therisso ligt aan de voet van de schilderachtige Lefka Ori (Witte Bergen) en was het startpunt van de “1905” opstand, die op zijn beurt leidde tot de vereniging van Kreta met Griekenland in 1913. Tijdens je wandeling bezoek je verschillende historische monumenten, zoals het Nationaal Verzetsmuseum en het hoofdkwartier van Eleftherios Venizelos, de leider van de opstand en een van de volgende premiers van Griekenland.
Als je de rit voortzet door het dramatische berglandschap, krijg je de kans om je beste foto's te maken terwijl je door andere traditionele Kretenzer dorpjes rijdt, die nog onaangetast zijn en buiten de gebaande paden van het toerisme liggen.
De volgende stop is bij een familieboerderij waar je de beroemde zuivelproducten uit de regio kunt proeven, zoals vers geproduceerde yoghurt en kaas, en daarna ga je naar een typisch slow food restaurant waar je kunt genieten van een traditionele lunch bereid boven een open vuur in kleipotten.
Terwijl je eten wordt bereid, ervaar je het lokale plattelandsleven door een kleine boerderij in de buurt te bezoeken waar je ziet hoe de lokale bevolking het land gebruikt om in hun levensonderhoud te voorzien.
Na je verrukkelijke lunch ga je verder met het verkennen van de lokale smaken door de beste honing uit de regio te proeven in een klein familiebedrijf.
Op naar onze laatste stop: geniet van wat lokale wijn bij een van de beste familiewijnmakerijen van Kreta, gelegen op een schitterende locatie. Leer meer over de inheemse soorten en uitzonderlijke wijnen van Kreta terwijl je deelneemt aan een wijnproeverij met drie glazen lokale wijnen in combinatie met lokale kaas.
De dag komt ten einde na de authentieke Kretenzische gastvrijheid te hebben ervaren. Het is nu tijd om je door het platteland te rijden voor een laatste blik op perfectie en je af te zetten bij je hotel. We doen je graag aanbevelingen voor wat je nog meer kunt doen op het eiland.