Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Vrijheidsbeeld (Szabadsag-szobor)

Dit beeld, dat vooral 's avonds prachtig is, is een herdenkingsmonument voor de mensen die zijn gestorven voor de onafhankelijkheid en vrijheid van Hongarije.

Het Vrijheidsbeeld (Szabadság-szobor), of vrijheidsmonument, neemt een prominente plek in op de Gellértberg op de westelijke oever van de Donau. Bekijk het beeld als je de Citadel bezoekt, de enorme burcht die eerst door de Habsburgers en later door de Sovjets werd bezet.

Na de Tweede Wereldoorlog waren de Hongaren dankbaar voor de hulp die de sovjets hen hadden gegeven tijdens de oorlog en bij de bevrijding van de nazibezetting. Zij richtten dit beeld op ter ere van hun bevrijders. Het 14 meter hoge standbeeld is gemaakt van brons en staat boven op een voetstuk dat bijna twee keer zo hoog is. Het beeld houdt een enorm palmblad boven zijn hoofd. De oorspronkelijke inscriptie luidde: "Ter nagedachtenis aan de bevrijdende Sovjethelden [opgericht door] het dankbare Hongaarse volk [in] 1945."

Enkele jaren later werd de bevrijding door de sovjets meer ervaren als een tirannieke bezetting. In oktober 1956 veranderden de studentenprotesten in een actieve opstand. Vanaf de Citadel schoten de sovjets zelfs op de burgers van Boedapest. Meer dan 20.000 mensen stierven in het begin van dit conflict en nog duizenden anderen in de 20 jaar daarna. Zo lang duurde het conflict tussen de Hongaren en sovjets.

In 1988 verslapte de Russische invloed en Hongaarse patriotten heroverden de macht over de stad en het land. Zij veranderden de inscriptie op het standbeeld al snel in een tekst die de recente gebeurtenissen beter weergaf. Let op het verschil in de huidige inscriptie, die kan worden vertaald als: "Ter nagedachtenis aan allen die hun leven opofferden voor de onafhankelijkheid, vrijheid en voorspoed van Hongarije." (1989)

Naast het Vrijheidsbeeld zie je nog twee andere standbeelden bij het vrijheidsmonument. Als je aan de voet van de drie standbeelden staat, krijg je een idee hoe de inwoners van Boedapest zich enkele generaties geleden moeten hebben gevoeld.  

Het standbeeld is op elk moment van de dag of nacht gratis te bezichtigen. Bekijk het vanuit de hoogte vanaf de Citadel boven op de Gellértberg of ga er te voet, met de bus of wagen naartoe langs de Citadella sétány.


Gids voor Vrijheidsbeeld


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 788 hotels in de buurt van Vrijheidsbeeld weergeven
163 €
Sofitel Budapest Chain Bridge

Sofitel Budapest Chain Bridge

Szechenyi Istvan ter 2, Budapest
4,6
/ 5, op basis van 912 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt aan de promenade, vlak bij Las Vegas Casino en Szechenyi-kettingbrug. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen.

107 €
Danubius Hotel Gellert

Danubius Hotel Gellert

Szent Gellert ter 1, Budapest
3,8
/ 5, op basis van 924 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit gezinsvriendelijke hotel ligt in het centrum van Budapest, binnen 5 minuten lopen van Grottenkerk en Gellert Thermische Baden en Zwembad. Ook Rudasbad en Hongaars Nationaal Museum liggen binnen 15 minuten lopen.

101 €
K&K Hotel Opera Budapest

K&K Hotel Opera Budapest

Revay Utca 24, Budapest
4,6
/ 5, op basis van 826 beoordelingen
4.5 van 5.0

Dit luxe hotel ligt in Andrassy, vlak bij Nieuwe theater en Hongaars Staatsoperahuis. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug liggen binnen 15 minuten lopen.

180 €
Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Erzsébet Tér 7-8, Budapest
4,7
/ 5, op basis van 1.106 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt in het zakendistrict, binnen 10 minuten lopen van Elizabeth Park, Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug. Ook Hongaars Staatsoperahuis en Hongaars Nationaal Museum liggen binnen 15 minuten lopen.

175 €
Budapest Marriott Hotel

Budapest Marriott Hotel

Apaczai Csere Janos u. 4, Budapest
4,4
/ 5, op basis van 256 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt aan de promenade, binnen 10 minuten lopen van Concerthal Vigado en Szechenyi-kettingbrug. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 2 km afstand.

169 €
Corinthia Hotel Budapest

Corinthia Hotel Budapest

Erzsebet krt 43-49, Budapest
4,8
/ 5, op basis van 1.875 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt vlak bij de promenade, binnen 15 minuten lopen van Oktogon en Hongaars Staatsoperahuis. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Nationaal Museum liggen binnen 2 km afstand.

Bastion Hotel Budapest

Bastion Hotel Budapest

Bástya u. 20, Budapest
4,0
/ 5, op basis van 190 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit hotel ligt in binnenstad, vlak bij Loránd Eötvös-universiteit en Hongaars Nationaal Museum. Ook Gellert Thermische Baden en Zwembad en Rudasbad liggen binnen 2 km afstand.

118 €
Hotel Moments Budapest

Hotel Moments Budapest

Andrássy út 8., Budapest
4,9
/ 5, op basis van 241 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit hotel ligt in Andrassy, binnen 5 minuten lopen van Andrássy-laan en Hongaars Staatsoperahuis. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug liggen binnen 15 minuten lopen.