Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Vrijheidsbeeld (Szabadsag-szobor)

Dit beeld, dat vooral 's avonds prachtig is, is een herdenkingsmonument voor de mensen die zijn gestorven voor de onafhankelijkheid en vrijheid van Hongarije.

Het Vrijheidsbeeld (Szabadság-szobor), of vrijheidsmonument, neemt een prominente plek in op de Gellértberg op de westelijke oever van de Donau. Bekijk het beeld als je de Citadel bezoekt, de enorme burcht die eerst door de Habsburgers en later door de Sovjets werd bezet.

Na de Tweede Wereldoorlog waren de Hongaren dankbaar voor de hulp die de sovjets hen hadden gegeven tijdens de oorlog en bij de bevrijding van de nazibezetting. Zij richtten dit beeld op ter ere van hun bevrijders. Het 14 meter hoge standbeeld is gemaakt van brons en staat boven op een voetstuk dat bijna twee keer zo hoog is. Het beeld houdt een enorm palmblad boven zijn hoofd. De oorspronkelijke inscriptie luidde: "Ter nagedachtenis aan de bevrijdende Sovjethelden [opgericht door] het dankbare Hongaarse volk [in] 1945."

Enkele jaren later werd de bevrijding door de sovjets meer ervaren als een tirannieke bezetting. In oktober 1956 veranderden de studentenprotesten in een actieve opstand. Vanaf de Citadel schoten de sovjets zelfs op de burgers van Boedapest. Meer dan 20.000 mensen stierven in het begin van dit conflict en nog duizenden anderen in de 20 jaar daarna. Zo lang duurde het conflict tussen de Hongaren en sovjets.

In 1988 verslapte de Russische invloed en Hongaarse patriotten heroverden de macht over de stad en het land. Zij veranderden de inscriptie op het standbeeld al snel in een tekst die de recente gebeurtenissen beter weergaf. Let op het verschil in de huidige inscriptie, die kan worden vertaald als: "Ter nagedachtenis aan allen die hun leven opofferden voor de onafhankelijkheid, vrijheid en voorspoed van Hongarije." (1989)

Naast het Vrijheidsbeeld zie je nog twee andere standbeelden bij het vrijheidsmonument. Als je aan de voet van de drie standbeelden staat, krijg je een idee hoe de inwoners van Boedapest zich enkele generaties geleden moeten hebben gevoeld.  

Het standbeeld is op elk moment van de dag of nacht gratis te bezichtigen. Bekijk het vanuit de hoogte vanaf de Citadel boven op de Gellértberg of ga er te voet, met de bus of wagen naartoe langs de Citadella sétány.


Gids voor Vrijheidsbeeld


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 1.103 hotels in de buurt van Vrijheidsbeeld weergeven
Prestige Hotel Budapest € 129
Prestige Hotel Budapest

Prestige Hotel Budapest

Vigyázó Ferenc utca 5, Budapest
   
  4,8
  / 5, op basis van 930 beoordelingen
  4.0 van 5.0

  Dit hotel ligt in 05. Belváros - Lipótváros, binnen 10 minuten lopen van Danube Palace, Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug. Ook Parlementsgebouw en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen.

  Continental Hotel Budapest € 114
  Continental Hotel Budapest

  Continental Hotel Budapest

  Dohany Utca 42-44, Budapest
    
   4,5
   / 5, op basis van 2.082 beoordelingen
   4.5 van 5.0

   Dit luxe hotel ligt in Erzsébetváros, binnen 15 minuten lopen van Team Escape, Hongaars Nationaal Museum en Hongaars Staatsoperahuis. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug liggen binnen 2 km afstand.

   Hotel Clark Budapest
   Hotel Clark Budapest

   Hotel Clark Budapest

   Clark Ádám tér 1., Budapest
     
    4,7
    / 5, op basis van 20 beoordelingen
    4.0 van 5.0

    Dit hotel ligt in Kasteelheuvel, Budapest.

    Kabelbaan van Burchtheuvel Budapest (0,2 km) • Buda-kasteel (0,3 km) • Szechenyi-kettingbrug (0,5 km) • Vissersbastion (0,6 km) • Sint-Stefanusbasiliek (1 km)

    Eurostars Budapest Center € 93
    Eurostars Budapest Center

    Eurostars Budapest Center

    Utca Kossuth Lajos 7-9, Budapest
      
     4,4
     / 5, op basis van 1.533 beoordelingen
     4.0 van 5.0

     Dit hotel ligt in 05. Belváros - Lipótváros, binnen 10 minuten lopen van Paloma en Hongaars Nationaal Museum. Ook Rudasbad en Sint-Stefanusbasiliek liggen binnen 2 km afstand.

     Danubius Hotel Gellert € 84
     Danubius Hotel Gellert

     Danubius Hotel Gellert

     Szent Gellert ter 2, Budapest
       
      3,9
      / 5, op basis van 2.045 beoordelingen
      4.0 van 5.0

      Dit gezinsvriendelijke hotel ligt in het centrum van Budapest, binnen 5 minuten lopen van Grottenkerk en Gellert Thermische Baden en Zwembad. Ook Rudasbad en Hongaars Nationaal Museum liggen binnen 15 minuten lopen.

      Hotel Moments Budapest € 118
      Hotel Moments Budapest

      Hotel Moments Budapest

      Andrássy út 8., Budapest
        
       4,9
       / 5, op basis van 622 beoordelingen
       4.0 van 5.0

       Dit hotel ligt in Terézváros, binnen 5 minuten lopen van Andrássy-laan, Hongaars Staatsoperahuis en Gozsdu-binnenplaats. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Synagoge aan de Dohany Straat liggen binnen 10 minuten lopen.

       Budapest Marriott Hotel € 173
       Budapest Marriott Hotel

       Budapest Marriott Hotel

       Apaczai Csere Janos u. 4, Budapest
         
        4,5
        / 5, op basis van 786 beoordelingen
        5.0 van 5.0

        Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt aan de promenade, binnen 10 minuten lopen van Tropicana Casino en Szechenyi-kettingbrug. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 2 km afstand.

        Danubius Hotel Astoria City Center € 89
        Danubius Hotel Astoria City Center

        Danubius Hotel Astoria City Center

        Kossuth Lajos utca 19-21, Budapest
          
         4,2
         / 5, op basis van 1.968 beoordelingen
         4.0 van 5.0

         Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt in de historische wijk, binnen 10 minuten lopen van Paloma en Hongaars Nationaal Museum. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 2 km afstand.