Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Vaticaan

Het Louvre, het Metropolitan of de Hermitage zijn ook mooi, maar enkele van de beste kunstcollecties ter wereld vind je in de Vaticaanse Musea.

De ontzagwekkende Vaticaanse Musea bevatten misschien wel de mooiste collectie tentoongestelde stukken ter wereld, die variëren van meesterwerken uit de renaissance tot overblijfselen uit de tijd van de oude Romeinen.

De oorspronkelijke collectie van de Vaticaanse Musea werd door paus Julius II samengesteld in 1506 (het jaar waarin ook de bouw van de Sint-Pieter begon) om de meesterwerken tentoon te stellen die de rooms-katholieke kerk door de eeuwen heen had verzameld. Deze schilderijen, beelden en andere historische voorwerpen trekken nu meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar.

De collectie van de Vaticaanse Musea bestaat uit meerdere kleinere collecties, die elk spectaculaire kunstwerken bevatten, maar een paar hoogtepunten verdienen speciale aandacht. De kunstgalerie Pinacoteca Vaticana bevat beroemde schilderijen en altaarstukken van oude meesters als Giotto, Rafaël en Da Vinci. Ook hangt er het beroemde De graflegging van Christus van Caravaggio. In het Museo Pio-Clementino vind je Griekse en Romeinse beelden. Ook zie je er uitgebreide collecties oude Egyptische voorwerpen, moderne religieuze kunst en decoratieve Italiaanse kaarten uit verschillende eeuwen.

Het meest opvallend is de reeks kamers gewijd aan de renaissancemeester Rafaël. Deze kamers waren oorspronkelijk bestemd als appartement voor paus Julius II, maar tegenwoordig vormen ze een schrijn voor de grote kunstenaar. De vier kamers bevatten een paar van Rafaëls best bewaarde fresco's en andere werken, waaronder De Atheense School, Adam en Eva en De Parnassus.

De beroemdste kamer van de Vaticaanse Musea bevindt zich echter niet in het museum zelf, maar op de route ernaartoe. De Sixtijnse Kapel is ontworpen en beschilderd door de beste groep interieurontwerpers ooit. De muren zijn bedekt met verbluffende schilderingen van Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Cosimo Rosselli en andere grote meesters uit de renaissance, en op het plafond zie je wat wordt gezien als het grootste werk van Michelangelo: De schepping van Adam en Eva.

De Vaticaanse Musea bevinden zich in het centrum van Rome en zijn van maandag tot en met zaterdag geopend. Elke laatste zondag van de maand zijn de musea ook open en de toegang is dan gratis. De musea zijn op een aantal feestdagen gedurende het jaar gesloten. Kijk op de website van de musea voor meer informatie.

De musea liggen op loopafstand van het stadscentrum. De makkelijkste route is om de Tiber over te steken en door de Via della Conciliazione te lopen. Het dichtstbijzijnde metrostation is Ottaviano, dat via de Via Ottaviano een kort stukje lopen is.


Gids voor Vaticaanse Musea


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 3.917 hotels in de buurt van Vaticaanse Musea weergeven
47 €
Grand Hotel Olympic

Grand Hotel Olympic

Via Properzio 2/a, Rome
3,4
/ 5, op basis van 2.770 beoordelingen
4.5 van 5.0

This Art Nouveau hotel is 1 block from Rome's Vatican Museums and 2 blocks from Saint Peter's Cathedral; it is near Via Cola di Rienzo shopping street, 1 kilometer from Castel S'Angelo and 3 kilometers from the Pantheon.

27 €
Terrazza del Corso

Terrazza del Corso

22 Via del Corso, Rome
4,4
/ 5, op basis van 25 beoordelingen
0.0 van 5.0

Located in Rome City Centre, this guesthouse is within a 15-minute walk of Piazza del Popolo and Pantheon. Villa Borghese and Trevi Fountain are also within 1 mi (2 km).

73 €
Best Western Plus Hotel Spring House

Best Western Plus Hotel Spring House

Via Mocenigo 7, Rome
4,3
/ 5, op basis van 1.331 beoordelingen
4.5 van 5.0

Modern 76-room hotel set in Rome's historical center, just steps away from the Vatican, St Peter's Basilica, and the Sistine Chapel.

193 €
Rome Cavalieri, Waldorf Astoria Hotels & Resorts

Rome Cavalieri, Waldorf Astoria Hotels & Resorts

Via Alberto Cadlolo 101, Rome
4,5
/ 5, op basis van 1.130 beoordelingen
5.0 van 5.0

Located just minutes from the Vatican City and the historic center, the hotel offers a complimentary shuttle bus service (up to capacity) running every hour to/from Piazza Barberini, next to the Spanish Steps.

96 €
Starhotels Michelangelo

Starhotels Michelangelo

Via Della Stazione Di San Pietro 14, Rome
4,3
/ 5, op basis van 3.042 beoordelingen
4.5 van 5.0

This hotel draws business travelers and families to its doors, 2 blocks from Rome's Vatican City, Saint Peter's Basilica and Square; Vatican Museum is a half-mile away, as is Castle San Angelo.

63 €
New Design St. Peter

New Design St. Peter

Via Famagosta, 8, Rome
4,9
/ 5, op basis van 124 beoordelingen
0.0 van 5.0

This guesthouse is located in Rome (Prati), close to Vatican Museums, Apostolic Palace, and Sistine Chapel. Nearby attractions also include St. Peter's Basilica.

73 €
Hotel Columbus

Hotel Columbus

Via Della Conciliazione 33, Rome
4,0
/ 5, op basis van 1.226 beoordelingen
4.5 van 5.0

This 15th-century Rome hotel occupies a palace that housed cardinals for 65 years and priests for 200 years, and lies 400 meters from St Peter's Basilica and 300 meters from the River Tiber.

48 €
A View of Rome

A View of Rome

Piazza del Risorgimento, 14, Rome
4,6
/ 5, op basis van 204 beoordelingen
0.0 van 5.0

Located in Prati, this guesthouse is within a 15-minute walk of Vatican Museums, St. Peter's Basilica, and Castel Sant'Angelo. Sistine Chapel and Piazza del Popolo are also within 1 mi (2 km).