Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Vaticaan

Het Louvre, het Metropolitan of de Hermitage zijn ook mooi, maar enkele van de beste kunstcollecties ter wereld vind je in de Vaticaanse Musea.

De ontzagwekkende Vaticaanse Musea bevatten misschien wel de mooiste collectie tentoongestelde stukken ter wereld, die variëren van meesterwerken uit de renaissance tot overblijfselen uit de tijd van de oude Romeinen.

De oorspronkelijke collectie van de Vaticaanse Musea werd door paus Julius II samengesteld in 1506 (het jaar waarin ook de bouw van de Sint-Pieter begon) om de meesterwerken tentoon te stellen die de rooms-katholieke kerk door de eeuwen heen had verzameld. Deze schilderijen, beelden en andere historische voorwerpen trekken nu meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar.

De collectie van de Vaticaanse Musea bestaat uit meerdere kleinere collecties, die elk spectaculaire kunstwerken bevatten, maar een paar hoogtepunten verdienen speciale aandacht. De kunstgalerie Pinacoteca Vaticana bevat beroemde schilderijen en altaarstukken van oude meesters als Giotto, Rafaël en Da Vinci. Ook hangt er het beroemde De graflegging van Christus van Caravaggio. In het Museo Pio-Clementino vind je Griekse en Romeinse beelden. Ook zie je er uitgebreide collecties oude Egyptische voorwerpen, moderne religieuze kunst en decoratieve Italiaanse kaarten uit verschillende eeuwen.

Het meest opvallend is de reeks kamers gewijd aan de renaissancemeester Rafaël. Deze kamers waren oorspronkelijk bestemd als appartement voor paus Julius II, maar tegenwoordig vormen ze een schrijn voor de grote kunstenaar. De vier kamers bevatten een paar van Rafaëls best bewaarde fresco's en andere werken, waaronder De Atheense School, Adam en Eva en De Parnassus.

De beroemdste kamer van de Vaticaanse Musea bevindt zich echter niet in het museum zelf, maar op de route ernaartoe. De Sixtijnse Kapel is ontworpen en beschilderd door de beste groep interieurontwerpers ooit. De muren zijn bedekt met verbluffende schilderingen van Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Cosimo Rosselli en andere grote meesters uit de renaissance, en op het plafond zie je wat wordt gezien als het grootste werk van Michelangelo: De schepping van Adam en Eva.

De Vaticaanse Musea bevinden zich in het centrum van Rome en zijn van maandag tot en met zaterdag geopend. Elke laatste zondag van de maand zijn de musea ook open en de toegang is dan gratis. De musea zijn op een aantal feestdagen gedurende het jaar gesloten. Kijk op de website van de musea voor meer informatie.

De musea liggen op loopafstand van het stadscentrum. De makkelijkste route is om de Tiber over te steken en door de Via della Conciliazione te lopen. Het dichtstbijzijnde metrostation is Ottaviano, dat via de Via Ottaviano een kort stukje lopen is.


Gids voor Vaticaanse Musea


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 3.881 hotels in de buurt van Vaticaanse Musea weergeven
50 €
Grand Hotel Olympic

Grand Hotel Olympic

Via Properzio 2/a, Rome
3,4
/ 5, op basis van 1.793 beoordelingen
4.0 van 5.0

This Art Nouveau hotel is 1 block from Rome's Vatican Museums and 2 blocks from Saint Peter's Cathedral; it is near Via Cola di Rienzo shopping street, 1 kilometer from Castel S'Angelo and 3 kilometers from the Pantheon.

91 €
Best Western Hotel Spring House

Best Western Hotel Spring House

Via Mocenigo 7, Rome
4,3
/ 5, op basis van 884 beoordelingen
3.0 van 5.0

Modern 76-room hotel set in Rome's historical center, just steps away from the Vatican, St Peter's Basilica, and the Sistine Chapel.

90 €
Relais Vatican View

Relais Vatican View

Via del Mascherino 34, Rome
4,6
/ 5, op basis van 190 beoordelingen
0.0 van 5.0

Located in Rome City Centre, this guesthouse is within a 10-minute walk of St. Peter's Square, St. Peter's Basilica, and Castel Sant'Angelo. Vatican Museums and Sistine Chapel are also within 15 minutes.

46 €
Residence Candia

Residence Candia

Via Candia 135/B, Rome
4,2
/ 5, op basis van 466 beoordelingen
0.0 van 5.0

Located in Rome City Centre, this residence is within 1 mi (2 km) of St. Peter's Square, St. Peter's Basilica, and Vatican Museums. Castel Sant'Angelo and Sistine Chapel are also within 1 mi (2 km).

44 €
Hotel Museum

Hotel Museum

Via Tunisi 8, Rome
4,0
/ 5, op basis van 34 beoordelingen
3.0 van 5.0

Located in Rome City Centre, this hotel is within 1 mi (2 km) of St. Peter's Square, St. Peter's Basilica, and Vatican Museums. Castel Sant'Angelo and Sistine Chapel are also within 1 mi (2 km).

102 €
Starhotels Michelangelo

Starhotels Michelangelo

Via Della Stazione Di San Pietro 14, Rome
4,3
/ 5, op basis van 2.131 beoordelingen
4.0 van 5.0

This hotel draws business travelers and families to its doors, 2 blocks from Rome's Vatican City, Saint Peter's Basilica and Square; Vatican Museum is a half-mile away, as is Castle San Angelo.

98 €
Hotel Alimandi Vaticano

Hotel Alimandi Vaticano

Viale Vaticano, 99, Rome
4,6
/ 5, op basis van 173 beoordelingen
4.0 van 5.0

Located in Rome City Centre, this hotel is within 1 mi (2 km) of St. Peter's Square, St. Peter's Basilica, and Vatican Museums. Castel Sant'Angelo and Sistine Chapel are also within 1 mi (2 km).

40 €
St Peter Chic

St Peter Chic

Via Luigi Rizzo 36, Rome
0.0 van 5.0

Located in Vatican, this guesthouse is within 2 mi (3 km) of Vatican Museums, St. Peter's Basilica, and Castel Sant'Angelo. Sistine Chapel and Piazza del Popolo are also within 3 mi (5 km).