Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Vaticaan

Het Louvre, het Metropolitan of de Hermitage zijn ook mooi, maar enkele van de beste kunstcollecties ter wereld vind je in de Vaticaanse Musea.

De ontzagwekkende Vaticaanse Musea bevatten misschien wel de mooiste collectie tentoongestelde stukken ter wereld, die variëren van meesterwerken uit de renaissance tot overblijfselen uit de tijd van de oude Romeinen.

De oorspronkelijke collectie van de Vaticaanse Musea werd door paus Julius II samengesteld in 1506 (het jaar waarin ook de bouw van de Sint-Pieter begon) om de meesterwerken tentoon te stellen die de rooms-katholieke kerk door de eeuwen heen had verzameld. Deze schilderijen, beelden en andere historische voorwerpen trekken nu meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar.

De collectie van de Vaticaanse Musea bestaat uit meerdere kleinere collecties, die elk spectaculaire kunstwerken bevatten, maar een paar hoogtepunten verdienen speciale aandacht. De kunstgalerie Pinacoteca Vaticana bevat beroemde schilderijen en altaarstukken van oude meesters als Giotto, Rafaël en Da Vinci. Ook hangt er het beroemde De graflegging van Christus van Caravaggio. In het Museo Pio-Clementino vind je Griekse en Romeinse beelden. Ook zie je er uitgebreide collecties oude Egyptische voorwerpen, moderne religieuze kunst en decoratieve Italiaanse kaarten uit verschillende eeuwen.

Het meest opvallend is de reeks kamers gewijd aan de renaissancemeester Rafaël. Deze kamers waren oorspronkelijk bestemd als appartement voor paus Julius II, maar tegenwoordig vormen ze een schrijn voor de grote kunstenaar. De vier kamers bevatten een paar van Rafaëls best bewaarde fresco's en andere werken, waaronder De Atheense School, Adam en Eva en De Parnassus.

De beroemdste kamer van de Vaticaanse Musea bevindt zich echter niet in het museum zelf, maar op de route ernaartoe. De Sixtijnse Kapel is ontworpen en beschilderd door de beste groep interieurontwerpers ooit. De muren zijn bedekt met verbluffende schilderingen van Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Cosimo Rosselli en andere grote meesters uit de renaissance, en op het plafond zie je wat wordt gezien als het grootste werk van Michelangelo: De schepping van Adam en Eva.

De Vaticaanse Musea bevinden zich in het centrum van Rome en zijn van maandag tot en met zaterdag geopend. Elke laatste zondag van de maand zijn de musea ook open en de toegang is dan gratis. De musea zijn op een aantal feestdagen gedurende het jaar gesloten. Kijk op de website van de musea voor meer informatie.

De musea liggen op loopafstand van het stadscentrum. De makkelijkste route is om de Tiber over te steken en door de Via della Conciliazione te lopen. Het dichtstbijzijnde metrostation is Ottaviano, dat via de Via Ottaviano een kort stukje lopen is.


Gids voor Vaticaanse Musea


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 4.733 hotels in de buurt van Vaticaanse Musea weergeven
Starhotels Michelangelo € 160
Starhotels Michelangelo

Starhotels Michelangelo

Via Della Stazione Di San Pietro 14, Rome
   
  4,3
  / 5, op basis van 3.169 beoordelingen
  4.0 van 5.0

  Dit gezinsvriendelijke hotel in Rome bevindt zich in Vaticaan, binnen 10 minuten lopen van Sint-Pietersplein en Sint-Pietersbasiliek. Ook Sixtijnse Kapel en Engelenburcht liggen binnen 2 km afstand.

  Best Western Plus Hotel Spring House € 173
  Best Western Plus Hotel Spring House

  Best Western Plus Hotel Spring House

  Via Mocenigo 7, Rome
    
   4,3
   / 5, op basis van 1.363 beoordelingen
   4.0 van 5.0

   Dit hotel ligt in Trionfale, binnen 2 km afstand van Sint-Pietersplein, Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse Musea. Ook Engelenburcht en Sixtijnse Kapel liggen binnen 2 km afstand.

   Dei Consoli Hotel € 163
   Dei Consoli Hotel

   Dei Consoli Hotel

   Via Varrone 2d, Rome
     
    4,0
    / 5, op basis van 372 beoordelingen
    4.0 van 5.0

    Dit romantische hotel ligt in Prati, binnen 10 minuten lopen van Auditorium Conciliazione en Vaticaanse Musea. Ook Engelenburcht en Sint-Pietersbasiliek liggen binnen 15 minuten lopen.

    Relais Vatican View
    Relais Vatican View

    Relais Vatican View

    Via del Mascherino 34, Rome
      
     4,5
     / 5, op basis van 429 beoordelingen
     0.0 van 5.0

     Dit pension ligt in Vaticaan, binnen 10 minuten lopen van Sint-Pietersplein, Sint-Pietersbasiliek en Engelenburcht. Ook Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel liggen binnen 15 minuten lopen.

     Relais Pierret € 181
     Relais Pierret

     Relais Pierret

     Piazza Di Spagna 20, Rome
       
      4,8
      / 5, op basis van 176 beoordelingen
      0.0 van 5.0

      Deze accommodatie in een herenhuis ligt in Municipio Roma I, vlak bij Piazza di Spagna en Spaanse Trappen. Ook Piazza del Popolo en Pantheon liggen binnen 15 minuten lopen.

      Hotel Museum
      Hotel Museum

      Hotel Museum

      Via Tunisi 8, Rome
        
       4,0
       / 5, op basis van 82 beoordelingen
       3.0 van 5.0

       Dit hotel ligt in Trionfale, binnen 2 km afstand van Sint-Pietersplein, Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse Musea. Ook Engelenburcht en Sixtijnse Kapel liggen binnen 2 km afstand.

       207 Inn € 78
       207 Inn

       207 Inn

       Viale Giulio Cesare 207, Rome
         
        3,8
        / 5, op basis van 90 beoordelingen
        0.0 van 5.0

        Deze bed & breakfast ligt in Prati, binnen 2 km afstand van Sint-Pietersplein, Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse Musea. Ook Engelenburcht en Sixtijnse Kapel liggen binnen 2 km afstand.

        Hotel della Conciliazione € 176
        Hotel della Conciliazione

        Hotel della Conciliazione

        Borgo Pio n. 163-164-165-166, Rome
          
         4,5
         / 5, op basis van 427 beoordelingen
         4.0 van 5.0

         Dit hotel ligt in Vaticaan, binnen 10 minuten lopen van Engelenburcht en Sint-Pietersbasiliek. Ook Vaticaanse Musea en Piazza Navona liggen binnen 2 km afstand.