Vajdahunyadburcht (Vajdahunyad vára)

In dit gebouw is het grootste landbouwmuseum van Europa. De gevel is prachtig zodat het een kasteel wordt genoemd. De slotgracht werd vervangen door een ijsbaan.

In tegenstelling tot andere kastelen waar koninklijke families wonen, past de Vajdahunyadburcht (Vajdahunyad vára) beter bij agrariërs. Er is namelijk een landbouwmuseum in gevestigd. Net als veel andere grote gebouwen in Boedapest werd dit kasteel gebouwd ter ere van het duizendjarig bestaan van Hongarije in 1896. Als je het indrukwekkende gebouw vanaf de andere kant van het meer bekijkt, begrijp je waarom het een kasteel wordt genoemd.

Ook vanbinnen is het slot prachtig, met een marmeren trap, sierlijke pilaren, kristallen kroonluchters en vensters met gebrandschilderd glas.

Hier vind je het grootste landbouwmuseum van Europa, met diverse interessante tentoonstellingen. De tentoonstelling 'geschiedenis van de Hongaarse landbouw van de begindagen tot 1945' geeft informatie over agrarische activiteiten en werktuigen van het neolithicum tot moderne tijden. Ook zijn er interactieve activiteiten voor kinderen. Andere tentoonstellingen laten zien hoe de jacht, visserij en bosbouw zich in Hongarije heeft ontwikkeld.

Een andere tentoonstelling vertelt meer over de wijnbouw en -productie. Tot eind 19e eeuw was wijn namelijk een economische basis voor bijna een derde van de Hongaarse bevolking. Een andere tentoonstelling laat zien wat Hongarije doet op het gebied van duurzaamheid, van de eerste beschermde natuurgebieden in 1939 tot en met het behoud van verschillende diersoorten. De tentoonstelling 'plantenrijk' toont het belang van planten en hun gebruik van vroeger tot nu.

Naast de landbouwtentoonstellingen beschikt het museum nog over 40 andere collecties, van postzegels tot schaalmodellen van voertuigen, zoals een stoommachine en een maaimachine.

De Vajdahunyadburcht ligt op het Széchenyi-eiland in het Stadspark (Városliget). Huur in de zomer een roeiboot en peddel over de grote vijver. In de winter doet een groot deel van de vijver dienst als ijsbaan. Huur een paar schaatsen en schaats een paar baantjes voor het sprookjesachtige kasteel. Na het schaatsen kun je op adem komen met een warme wijn of een snack.

Om het kasteel te bereiken, neem je het best het openbaar vervoer naar het Heldenplein. Hiervandaan is het vijf tot tien minuten wandelen naar het kasteel.


Verken meer van Budapest (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Vajdahunyad-kasteel


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Vajdahunyad-kasteel

Alle hotels in de buurt van Vajdahunyad-kasteel weergeven