Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Rooseveltplein (Roosevelt Ter)

Vanaf dit plein aan de Donau in Pest, heb je een prachtig zicht op de beroemde Kettingbrug en het Burchtdistrict.

Als je op zoek bent naar het Rooseveltplein, kun je beter vragen naar het Széchenyiplein omdat het plein in 2011 die naam kreeg. Deze nieuwe, maar historische naam is een eerbetoon aan graaf István Széchenyi. Deze graaf doneerde in 1825 een jaar van zijn inkomen voor de oprichting van de Hongaarse Academie voor Wetenschappen, die aan de rand van het plein is gevestigd. De graaf nam ook het initiatief voor de bouw van de Kettingbrug. Er staat al sinds 1880 een standbeeld van Széchenyi op het plein, lang voordat Roosevelt bestond.

Het plein kreeg de naam Roosevelt in 1947 als eerbetoon aan Franklin Delano Roosevelt voor zijn leiding aan de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de hulp van de geallieerden kon een einde worden gemaakt aan de nazibezetting van Boedapest en Hongarije.

Het Four Seasons Hotel aan het plein is gevestigd in het neoklassieke Greshampaleis. Bewonder de buitenkant van dit gebouw en neem ook een kijkje in de lobby om het gebrandschilderde glas, het ijzer- en mozaïekwerk en de prachtige tuinen te fotograferen. Het paleis werd in 1906 gebouwd en heeft dienstgedaan als kantoorgebouw, aristocratenwoning, militaire zetel voor de Russen en appartementencomplex, wat allemaal leidde tot het verval van de oorspronkelijke grandeur van het paleis. In 2001 kocht de hotelketen Four Seasons het gebouw en maakte er een luxueus hotel van, waarbij veel originele details in oorspronkelijke staat werden hersteld.

Het Rooseveltplein in Pest is verbonden met Boeda door de Széchenyi Kettingbrug over de rivier de Donau. Let op de gelijkenis van deze brug met de Marlow Bridge over de Theems in Engeland. William Tierney Clark ontwierp beide bruggen. Dit is de eerste van de acht bruggen die in Boedapest werden gebouwd. De brug werd in 1849 geopend, wat zorgde voor een veel betere samenwerking tussen de economieën van Boeda en Pest. In de Tweede Wereldoorlog werd de brug zwaar beschadigd. Na de herstelwerkzaamheden ging de brug in 1949 weer open, 100 jaar na de oorspronkelijke bouw.

's Avonds heb je vanaf het Rooseveltplein of tijdens een boottocht over de Donau een prachtig zicht op de verlichte brug en op het Burchtdistrict. Het is maar een korte wandeling (375 meter) vanaf Pest naar Boeda. Als je je omdraait, zie je het Rooseveltplein en iets meer naar het noorden het parlementsgebouw.

Het plein en de brug zijn altijd toegankelijk.


Gids voor Széchenyi István Plein


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 1.086 hotels in de buurt van Széchenyi István Plein weergeven
Prestige Hotel Budapest

Prestige Hotel Budapest

Vigyázó Ferenc utca 5, Budapest
4,8
/ 5, op basis van 880 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit accommodatie ligt in 05. Belváros - Lipótváros, binnen 10 minuten lopen van Danube Palace, Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug. Ook Parlementsgebouw en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen.

€ 73
Continental Hotel Budapest

Continental Hotel Budapest

Dohany Utca 42-44, Budapest
4,5
/ 5, op basis van 2.069 beoordelingen
4.5 van 5.0

Dit luxe accommodatie ligt in het centrum, binnen 15 minuten lopen van Team Escape, Hongaars Nationaal Museum en Hongaars Staatsoperahuis. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug liggen binnen 2 km afstand.

Hotel Moments Budapest

Hotel Moments Budapest

Andrássy út 8., Budapest
4,9
/ 5, op basis van 578 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit accommodatie ligt in Andrassy, binnen 5 minuten lopen van Andrássy-laan, Hongaars Staatsoperahuis en Gozsdu-binnenplaats. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Synagoge aan de Dohany Straat liggen binnen 10 minuten lopen.

Eurostars Budapest Center

Eurostars Budapest Center

Utca Kossuth Lajos 7-9, Budapest
4,4
/ 5, op basis van 1.533 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit accommodatie ligt in 05. Belváros - Lipótváros, binnen 10 minuten lopen van Paloma en Hongaars Nationaal Museum. Ook Rudasbad en Sint-Stefanusbasiliek liggen binnen 2 km afstand.

€ 128
InterContinental Budapest

InterContinental Budapest

Apaczai Csere Janos 12-14, Budapest
4,6
/ 5, op basis van 1.108 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit luxe accommodatie ligt in 05. Belváros - Lipótváros, vlak bij Las Vegas Casino en Szechenyi-kettingbrug. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen.

€ 50
Hotel Clark Budapest

Hotel Clark Budapest

Clark Ádám tér 1., Budapest
4,3
/ 5, op basis van 3 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit accommodatie ligt in Kasteelheuvel, Budapest.

Kabelbaan van Burchtheuvel Budapest (0,2 km) • Buda-kasteel (0,3 km) • Szechenyi-kettingbrug (0,5 km) • Vissersbastion (0,6 km) • Sint-Stefanusbasiliek (1 km)

€ 114
Iberostar Grand Budapest

Iberostar Grand Budapest

Oktober 6. utca 26, Budapest
4,7
/ 5, op basis van 871 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit luxe accommodatie ligt in 05. Belváros - Lipótváros, binnen 5 minuten lopen van Plein van de Vrijheid en Sint-Stefanusbasiliek. Ook Szechenyi-kettingbrug en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen.

Danubius Hotel Astoria City Center

Danubius Hotel Astoria City Center

Kossuth Lajos utca 19-21, Budapest
4,2
/ 5, op basis van 1.945 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit gezinsvriendelijke accommodatie in Budapest ligt in de historische wijk, binnen 10 minuten lopen van Paloma en Hongaars Nationaal Museum. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 2 km afstand.