Rooseveltplein (Roosevelt Ter)

Vanaf dit plein aan de Donau in Pest, heb je een prachtig zicht op de beroemde Kettingbrug en het Burchtdistrict.

Als je op zoek bent naar het Rooseveltplein, kun je beter vragen naar het Széchenyiplein omdat het plein in 2011 die naam kreeg. Deze nieuwe, maar historische naam is een eerbetoon aan graaf István Széchenyi. Deze graaf doneerde in 1825 een jaar van zijn inkomen voor de oprichting van de Hongaarse Academie voor Wetenschappen, die aan de rand van het plein is gevestigd. De graaf nam ook het initiatief voor de bouw van de Kettingbrug. Er staat al sinds 1880 een standbeeld van Széchenyi op het plein, lang voordat Roosevelt bestond.

Het plein kreeg de naam Roosevelt in 1947 als eerbetoon aan Franklin Delano Roosevelt voor zijn leiding aan de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de hulp van de geallieerden kon een einde worden gemaakt aan de nazibezetting van Boedapest en Hongarije.

Het Four Seasons Hotel aan het plein is gevestigd in het neoklassieke Greshampaleis. Bewonder de buitenkant van dit gebouw en neem ook een kijkje in de lobby om het gebrandschilderde glas, het ijzer- en mozaïekwerk en de prachtige tuinen te fotograferen. Het paleis werd in 1906 gebouwd en heeft dienstgedaan als kantoorgebouw, aristocratenwoning, militaire zetel voor de Russen en appartementencomplex, wat allemaal leidde tot het verval van de oorspronkelijke grandeur van het paleis. In 2001 kocht de hotelketen Four Seasons het gebouw en maakte er een luxueus hotel van, waarbij veel originele details in oorspronkelijke staat werden hersteld.

Het Rooseveltplein in Pest is verbonden met Boeda door de Széchenyi Kettingbrug over de rivier de Donau. Let op de gelijkenis van deze brug met de Marlow Bridge over de Theems in Engeland. William Tierney Clark ontwierp beide bruggen. Dit is de eerste van de acht bruggen die in Boedapest werden gebouwd. De brug werd in 1849 geopend, wat zorgde voor een veel betere samenwerking tussen de economieën van Boeda en Pest. In de Tweede Wereldoorlog werd de brug zwaar beschadigd. Na de herstelwerkzaamheden ging de brug in 1949 weer open, 100 jaar na de oorspronkelijke bouw.

's Avonds heb je vanaf het Rooseveltplein of tijdens een boottocht over de Donau een prachtig zicht op de verlichte brug en op het Burchtdistrict. Het is maar een korte wandeling (375 meter) vanaf Pest naar Boeda. Als je je omdraait, zie je het Rooseveltplein en iets meer naar het noorden het parlementsgebouw.

Het plein en de brug zijn altijd toegankelijk.


Verken meer van Budapest (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Széchenyi István Plein


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Széchenyi István Plein

Alle hotels in de buurt van Széchenyi István Plein weergeven