Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Rooseveltplein (Roosevelt Ter)

Vanaf dit plein aan de Donau in Pest, heb je een prachtig zicht op de beroemde Kettingbrug en het Burchtdistrict.

Als je op zoek bent naar het Rooseveltplein, kun je beter vragen naar het Széchenyiplein omdat het plein in 2011 die naam kreeg. Deze nieuwe, maar historische naam is een eerbetoon aan graaf István Széchenyi. Deze graaf doneerde in 1825 een jaar van zijn inkomen voor de oprichting van de Hongaarse Academie voor Wetenschappen, die aan de rand van het plein is gevestigd. De graaf nam ook het initiatief voor de bouw van de Kettingbrug. Er staat al sinds 1880 een standbeeld van Széchenyi op het plein, lang voordat Roosevelt bestond.

Het plein kreeg de naam Roosevelt in 1947 als eerbetoon aan Franklin Delano Roosevelt voor zijn leiding aan de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de hulp van de geallieerden kon een einde worden gemaakt aan de nazibezetting van Boedapest en Hongarije.

Het Four Seasons Hotel aan het plein is gevestigd in het neoklassieke Greshampaleis. Bewonder de buitenkant van dit gebouw en neem ook een kijkje in de lobby om het gebrandschilderde glas, het ijzer- en mozaïekwerk en de prachtige tuinen te fotograferen. Het paleis werd in 1906 gebouwd en heeft dienstgedaan als kantoorgebouw, aristocratenwoning, militaire zetel voor de Russen en appartementencomplex, wat allemaal leidde tot het verval van de oorspronkelijke grandeur van het paleis. In 2001 kocht de hotelketen Four Seasons het gebouw en maakte er een luxueus hotel van, waarbij veel originele details in oorspronkelijke staat werden hersteld.

Het Rooseveltplein in Pest is verbonden met Boeda door de Széchenyi Kettingbrug over de rivier de Donau. Let op de gelijkenis van deze brug met de Marlow Bridge over de Theems in Engeland. William Tierney Clark ontwierp beide bruggen. Dit is de eerste van de acht bruggen die in Boedapest werden gebouwd. De brug werd in 1849 geopend, wat zorgde voor een veel betere samenwerking tussen de economieën van Boeda en Pest. In de Tweede Wereldoorlog werd de brug zwaar beschadigd. Na de herstelwerkzaamheden ging de brug in 1949 weer open, 100 jaar na de oorspronkelijke bouw.

's Avonds heb je vanaf het Rooseveltplein of tijdens een boottocht over de Donau een prachtig zicht op de verlichte brug en op het Burchtdistrict. Het is maar een korte wandeling (375 meter) vanaf Pest naar Boeda. Als je je omdraait, zie je het Rooseveltplein en iets meer naar het noorden het parlementsgebouw.

Het plein en de brug zijn altijd toegankelijk.


Gids voor Széchenyi István Plein


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 897 hotels in de buurt van Széchenyi István Plein weergeven
111 €
Corinthia Hotel Budapest

Corinthia Hotel Budapest

Erzsebet krt 43-49, Budapest
4,8
/ 5, op basis van 3.111 beoordelingen
5.0 van 5.0

Impressive landmark building with imposing Neo-classical façade and soaring glass atrium, set on Pest's busy Erzsébet Avenue, and housing shops, a spa, ballroom and conference centre.

90 €
InterContinental Budapest

InterContinental Budapest

Apaczai Csere Janos 12-14, Budapest
4,6
/ 5, op basis van 1.078 beoordelingen
5.0 van 5.0

Nestled on the banks of the Danube River, in the heart of the city, this Budapest hotel offers great views of Chain Bridge and Royal Castle. And it's minutes from numerous other historic sites.

91 €
Prestige Hotel Budapest

Prestige Hotel Budapest

Vigyázó Ferenc utca 5, Budapest
4,8
/ 5, op basis van 816 beoordelingen
4.5 van 5.0

Located in 05. Belváros - Lipótváros, this hotel is within a 10-minute walk of Danube Palace, St. Stephen's Basilica, and Szechenyi Chain Bridge. Parliament Building and Hungarian State Opera House are also within 15 minutes.

81 €
Hotel Moments Budapest

Hotel Moments Budapest

Andrássy út 8., Budapest
4,9
/ 5, op basis van 518 beoordelingen
4.5 van 5.0

Located in Andrassy, this hotel is within a 5-minute walk of Andrassy Avenue, Hungarian State Opera House, and Gozsdu Courtyard. St. Stephen's Basilica and Dohany Street Synagogue are also within 10 minutes.

97 €
Budapest Marriott Hotel

Budapest Marriott Hotel

Apaczai Csere Janos u. 4, Budapest
4,5
/ 5, op basis van 747 beoordelingen
5.0 van 5.0

This family-friendly Budapest hotel is located on the boardwalk, within a 10-minute walk of Tropicana Casino and Szechenyi Chain Bridge. St. Stephen's Basilica and Hungarian State Opera House are also within 1 mi (2 km).

116 €
Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Erzsébet Tér 7-8, Budapest
4,7
/ 5, op basis van 2.094 beoordelingen
5.0 van 5.0

Amidst leafy boulevards and imperial edifices, the hotel is a half-kilometer (a quarter-mile) from St Stephen's Basilica, and one km (a half-mile) from the National Gallery.

53 €
art'otel budapest, by Park Plaza

art'otel budapest, by Park Plaza

Bem Rakpart 16-19, Budapest
4,5
/ 5, op basis van 1.282 beoordelingen
4.5 van 5.0

Between the Danube and Castle Hill in Buda, the hotel has views of the Houses of Parliament. The St Stephen's Basilica are 1 km away; Buda Castle and pedestrianized shopping are a 10-minute walk away.

64 €
K+K Hotel Opera Budapest

K+K Hotel Opera Budapest

Revay Utca 24, Budapest
4,5
/ 5, op basis van 2.004 beoordelingen
5.0 van 5.0

Built in the 1990s, this marble-floored hotel sits on a residential street behind Andrassy Ut, one of Budapest's main thoroughfares, within 500 metres of St Stephen's Basilica and Heroes' Square, and next to the Opera House.