Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Sint-Pietersplein (Piazza San Pietro)

Dit plein in het hart van de katholieke wereld is het toppunt van religieuze architectuur en een absolute aanrader, in het bijzonder bij zonsondergang.

Betreed het Sint-Pietersplein vanaf de Via della Conciliazione. Dit is de beste weg omdat je zo de imposante Sint-Pietersbasiliek recht voor je ziet. Loop naar het midden van het plein en ervaar hoe het voelt om in het centrum van de kleinste staat ter wereld te staan.

Het plein zoals het vandaag is werd ontworpen door Gian Lorenzo Bernini. Deze barokke architect kreeg in het midden van de 17e eeuw de opdracht om een ruimte in open lucht te maken waar de paus zo veel mogelijk mensen kon toespreken vanaf het balkon van het Apostolisch Paleis. Met Pasen stroomt het Sint-Pietersplein nog altijd vol met pelgrims die samenkomen om de paus zijn jaarlijkse boodschap te horen prediken. Maar het is er niet alleen op katholieke feestdagen erg druk.

Plan je bezoek aan het Sint-Pietersplein dus goed vooraf en noteer de dingen die je echt wilt zien. Zo heb je bijvoorbeeld de Vaticaanse obelisk in het midden van het plein, een massieve brok rode graniet van 25 meter hoog. Naar verluidt liet Caligula deze obelisk in 37 n. Chr. van Alexandrië naar Rome overbrengen naar het Circus van Nero. Dit theater bevond zich op de plaats waar het plein nu ligt en werd gebruikt om wreedheden en kruisigingen uit te voeren. Dit is ook de plek waar de apostel Petrus werd geëxecuteerd door de Romeinen. Zijn kruisiging wordt onder andere afgebeeld op een schilderij van Caravaggio dat zich in de Cerasi-kapel in Rome bevindt.

Het Sint-Pietersplein is omgeven door vier rijen van zuilen in een ellipsvorm met optisch effect. Als je op een van de brandpunten van deze ellips staat, lijkt de collonade namelijk uit slechts één rij zuilen te bestaan. Boven op de collonade staan verschillende standbeelden van heiligen zoals Johannes de Doper en Jezus. Het beeld van de heilige Petrus zelf staat rechts van de trappen die naar de basiliek leiden en is gemaakt door Guiseppe de Fabris. Het staat recht tegenover het beeld van de heilige Paulus.

Het Sint-Pietersplein ligt in het centrum van Rome. Het ligt op korte wandelafstand van het stadscentrum. Steek gewoon de rivier de Tiber over en wandel door de Via della Conciliazione. Het dichtstbijzijnde metrostation Ottaviano bereik je gemakkelijk langs de Via Ottaviano.


Gids voor Sint-Pietersplein


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 3.891 hotels in de buurt van Sint-Pietersplein weergeven
155 €
Starhotels Michelangelo

Starhotels Michelangelo

Via Della Stazione Di San Pietro 14, Rome
4,3
/ 5, op basis van 2.107 beoordelingen
4.0 van 5.0

This hotel draws business travelers and families to its doors, 2 blocks from Rome's Vatican City, Saint Peter's Basilica and Square; Vatican Museum is a half-mile away, as is Castle San Angelo.

115 €
Grand Hotel Olympic

Grand Hotel Olympic

Via Properzio 2/a, Rome
3,4
/ 5, op basis van 1.743 beoordelingen
4.0 van 5.0

This Art Nouveau hotel is 1 block from Rome's Vatican Museums and 2 blocks from Saint Peter's Cathedral; it is near Via Cola di Rienzo shopping street, 1 kilometer from Castel S'Angelo and 3 kilometers from the Pantheon.

318 €
Gran Melia Rome

Gran Melia Rome

Via del Gianicolo 3, Rome
4,5
/ 5, op basis van 338 beoordelingen
5.0 van 5.0

This family-friendly Rome hotel is located on the riverwalk, within a 15-minute walk of Castel Sant'Angelo, Villa Farnesina, and St. Peter's Square. Campo de' Fiori Market and Piazza Navona are also within 1 mi (2 km).

111 €
Hotel Columbus

Hotel Columbus

Via Della Conciliazione 33, Rome
4,0
/ 5, op basis van 614 beoordelingen
4.0 van 5.0

This 15th-century Rome hotel occupies a palace that housed cardinals for 65 years and priests for 200 years, and lies 400 meters from St Peter's Basilica and 300 meters from the River Tiber.

182 €
Hotel della Conciliazione

Hotel della Conciliazione

Borgo Pio n. 163-164-165-166, Rome
4,6
/ 5, op basis van 228 beoordelingen
4.0 van 5.0

Located in Rome City Centre, this hotel is within a 10-minute walk of Castel Sant'Angelo and St. Peter's Basilica. Vatican Museums and Piazza Navona are also within 1 mi (2 km).