Sint-Pietersbasiliek (Basilica di San Pietro)

Ontdek deze wereldberoemde kerk met haar imposante koepel en talrijke kunstwerken in het centrum van de katholieke wereld.

De koepel van de Sint-Pietersbasiliek is het symbool van de kleine stadstaat Vaticaanstad en een prachtig kunstwerk uit de late renaissance en barok.

De geschiedenis van de Sint-Pietersbasiliek speelt een belangrijke rol in de oorsprong van het christendom. Volgens de overlevering trok Petrus, een van de twaalf apostelen, na de kruisiging van Jezus op een lange reis naar Rome. Daar werd hij gemarteld en ter dood veroordeeld door keizer Nero. De plaats waar hij stierf, dichtbij de Egyptische obelisk van het Circus (dat vandaag nog bestaat), werd eerst gemarkeerd door een rode steen. Daarna werd er een boven op het graf een altaar geplaatst. In 360 werd hier de eerste zogenaamde Oude Sint-Pietersbasiliek gebouwd. Dit houten gebouw is meer dan duizend jaar blijven staan, maar in de 15e eeuw was het in zeer slechte staat. In 1506 liet paus Julius II de oude basiliek slopen en een nieuwe kerk ontwerpen in renaissancestijl. Wat volgt, is een periode van meer dan een eeuw van bouwen en herbouwen tot de nieuwe Sint-Pietersbasiliek op 18 november 1626 eindelijk wordt ingewijd.

Sindsdien is de Sint-Pietersbasiliek in de afgelopen 400 jaar uitgegroeid tot een van de heiligste plaatsen van het katholicisme en een van de belangrijkste toeristische attracties ter wereld. Aan de bouw van dit prachtige architectonische meesterwerk met zijn enorme middenschip en hoge, imposante koepel werkten Bramante, Rafaël en Michelangelo mee. Het zeer rijke interieur is zo mogelijk nog indrukwekkender.

Je vindt hier fresco's en mozaïeken van grootmeesters als Bernini en Giotto en ook enkele adembenemende schatten. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Pietà van Michelangelo, standbeelden van de Heilige Petrus door Arnolfo di Cambio, de Heilige Deur van Vico Consorti en het beroemde altaar van Bernini. Daarnaast kun je hier ook de praalgraven van belangrijke figuren van het Vaticaan bewonderen, zoals de Heilige Petrus en Paus Johannes Paulus II. De Sint-Pietersbasiliek moet je gezien hebben, als katholiek of als liefhebber van kunst, geschiedenis of esthetiek.

De basiliek staat in het centrum van Rome en is dagelijks geopend, maar de openingstijden verschillen per seizoen. Als je ook de Vaticaanse Musea wilt bezoeken, moet je er rekening mee houden dat ze gesloten zijn op zondag, behalve op de laatste zondag van de maand. 


De basiliek ligt op korte wandelafstand van het stadscentrum. Steek gewoon de Tiber over en wandel door de Via della Conciliazione. Het dichtstbijzijnde metrostation Ottaviano bereik je gemakkelijk langs de Via Ottaviano.


Verken meer van Rome (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Sint-Pietersbasiliek


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Sint-Pietersbasiliek

Alle hotels in de buurt van Sint-Pietersbasiliek weergeven