Parlementsgebouw (Orszaghaz)

Bewonder het enorme gebouw van de democratische regering van Hongarije en zie hoe het parlementsgebouw wordt weerspiegeld in de Donau.

Hongaarse ambtenaren wilden in 1896 het millennium van hun land groots vieren. Daarom lieten zij het parlementsgebouw (Orszaghaz) bouwen, waarvoor Westminster Palace in Londen als inspiratie diende. De Hongaarse architect Imre Steindl maakte tekeningen voor het indrukwekkende gebouw en plaatste het in Pest op een prominente positie langs de Donau. Deze vlakke centrale locatie kreeg, als symbool van de nieuwe democratische regering, de voorkeur boven de pompeuze koninklijke kastelen op de heuvel.

Het ontwerp is neogotisch, met bogen en torentjes. Langs de buitenmuren staan 90 beelden van Hongaarse monarchen en militaire bevelhebbers.

Het gebouw is 268 meter lang en beschikt over 691 kamers. Het is het op twee na grootste parlementsgebouw ter wereld. In het interieur zie je veel renaissance- en barokelementen. Zo is er maar liefst 40 kilogram aan gouden decoratie gebruikt. Het gebouw werd ontworpen om de twee kamers van volksvertegenwoordiging in aparte vleugels te huisvesten. In de 96 meter hoge koepelzaal vergaderden beide kamers. Deze vlakke centrale locatie kreeg, als symbool van de nieuwe democratische regering, de voorkeur boven de pompeuze koninklijke kastelen op de heuvel.

Als het parlement niet in vergadering is, kan het gebouw vanbinnen worden bezichtigd. Op maandagmiddag en dinsdagmorgen is het mogelijk om plenaire vergaderingen bij te wonen (vooraf reserveren). Om het gebouw te bezichtigen moet je toegang betalen. Er worden rondleidingen gegeven in het Engels en in diverse andere talen. Deze rondleidingen duren ongeveer 50 minuten. Koop de toegangsbewijzen vooraf, aangezien de verkoop van tickets die dezelfde dag geldig zijn, soms beperkt is.

Het parlementsgebouw is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Boedapest. Overdag vormt de rode koepel een fel contrast met de blauwe hemel. 's Avonds wordt de gevel prachtig verlicht in verschillende kleuren die weerspiegelen in de Donau. Neem zelf foto's van het gebouw als aandenken of koop ansichtkaarten en prenten in de souvenirwinkel.   

Neem de metro of de tram en stap uit bij halte Kossuth Lajos tér. Je kunt ook de bus of trolleybus nemen.


Verken meer van Budapest (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Parlementsgebouw


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Parlementsgebouw

Alle hotels in de buurt van Parlementsgebouw weergeven