Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Parlementsgebouw (Orszaghaz)

Bewonder het enorme gebouw van de democratische regering van Hongarije en zie hoe het parlementsgebouw wordt weerspiegeld in de Donau.

Hongaarse ambtenaren wilden in 1896 het millennium van hun land groots vieren. Daarom lieten zij het parlementsgebouw (Orszaghaz) bouwen, waarvoor Westminster Palace in Londen als inspiratie diende. De Hongaarse architect Imre Steindl maakte tekeningen voor het indrukwekkende gebouw en plaatste het in Pest op een prominente positie langs de Donau. Deze vlakke centrale locatie kreeg, als symbool van de nieuwe democratische regering, de voorkeur boven de pompeuze koninklijke kastelen op de heuvel.

Het ontwerp is neogotisch, met bogen en torentjes. Langs de buitenmuren staan 90 beelden van Hongaarse monarchen en militaire bevelhebbers.

Het gebouw is 268 meter lang en beschikt over 691 kamers. Het is het op twee na grootste parlementsgebouw ter wereld. In het interieur zie je veel renaissance- en barokelementen. Zo is er maar liefst 40 kilogram aan gouden decoratie gebruikt. Het gebouw werd ontworpen om de twee kamers van volksvertegenwoordiging in aparte vleugels te huisvesten. In de 96 meter hoge koepelzaal vergaderden beide kamers. Deze vlakke centrale locatie kreeg, als symbool van de nieuwe democratische regering, de voorkeur boven de pompeuze koninklijke kastelen op de heuvel.

Als het parlement niet in vergadering is, kan het gebouw vanbinnen worden bezichtigd. Op maandagmiddag en dinsdagmorgen is het mogelijk om plenaire vergaderingen bij te wonen (vooraf reserveren). Om het gebouw te bezichtigen moet je toegang betalen. Er worden rondleidingen gegeven in het Engels en in diverse andere talen. Deze rondleidingen duren ongeveer 50 minuten. Koop de toegangsbewijzen vooraf, aangezien de verkoop van tickets die dezelfde dag geldig zijn, soms beperkt is.

Het parlementsgebouw is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Boedapest. Overdag vormt de rode koepel een fel contrast met de blauwe hemel. 's Avonds wordt de gevel prachtig verlicht in verschillende kleuren die weerspiegelen in de Donau. Neem zelf foto's van het gebouw als aandenken of koop ansichtkaarten en prenten in de souvenirwinkel.   

Neem de metro of de tram en stap uit bij halte Kossuth Lajos tér. Je kunt ook de bus of trolleybus nemen.


Gids voor Parlementsgebouw


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 1.102 hotels in de buurt van Parlementsgebouw weergeven
Prestige Hotel Budapest € 129
Prestige Hotel Budapest

Prestige Hotel Budapest

Vigyázó Ferenc utca 5, Budapest
   
  4,8
  / 5, op basis van 927 beoordelingen
  4.0 van 5.0

  Dit hotel ligt in 05. Belváros - Lipótváros, binnen 10 minuten lopen van Danube Palace, Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug. Ook Parlementsgebouw en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen.

  Continental Hotel Budapest € 114
  Continental Hotel Budapest

  Continental Hotel Budapest

  Dohany Utca 42-44, Budapest
    
   4,5
   / 5, op basis van 2.082 beoordelingen
   4.5 van 5.0

   Dit luxe hotel ligt in Erzsébetváros, binnen 15 minuten lopen van Team Escape, Hongaars Nationaal Museum en Hongaars Staatsoperahuis. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug liggen binnen 2 km afstand.

   Hotel Clark Budapest
   Hotel Clark Budapest

   Hotel Clark Budapest

   Clark Ádám tér 1., Budapest
     
    4,7
    / 5, op basis van 20 beoordelingen
    4.0 van 5.0

    Dit hotel ligt in Kasteelheuvel, Budapest.

    Kabelbaan van Burchtheuvel Budapest (0,2 km) • Buda-kasteel (0,3 km) • Szechenyi-kettingbrug (0,5 km) • Vissersbastion (0,6 km) • Sint-Stefanusbasiliek (1 km)

    Hotel Moments Budapest € 118
    Hotel Moments Budapest

    Hotel Moments Budapest

    Andrássy út 8., Budapest
      
     4,9
     / 5, op basis van 620 beoordelingen
     4.0 van 5.0

     Dit hotel ligt in Terézváros, binnen 5 minuten lopen van Andrássy-laan, Hongaars Staatsoperahuis en Gozsdu-binnenplaats. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Synagoge aan de Dohany Straat liggen binnen 10 minuten lopen.

     Iberostar Grand Budapest € 142
     Iberostar Grand Budapest

     Iberostar Grand Budapest

     Oktober 6. utca 26, Budapest
       
      4,7
      / 5, op basis van 879 beoordelingen
      5.0 van 5.0

      Dit luxe hotel ligt in 05. Belváros - Lipótváros, binnen 5 minuten lopen van Plein van de Vrijheid en Sint-Stefanusbasiliek. Ook Szechenyi-kettingbrug en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen.

      Eurostars Budapest Center € 93
      Eurostars Budapest Center

      Eurostars Budapest Center

      Utca Kossuth Lajos 7-9, Budapest
        
       4,4
       / 5, op basis van 1.533 beoordelingen
       4.0 van 5.0

       Dit hotel ligt in 05. Belváros - Lipótváros, binnen 10 minuten lopen van Paloma en Hongaars Nationaal Museum. Ook Rudasbad en Sint-Stefanusbasiliek liggen binnen 2 km afstand.

       Hotel Parlament € 123
       Hotel Parlament

       Hotel Parlament

       Kalman Imre u. 19, Budapest
         
        4,7
        / 5, op basis van 1.363 beoordelingen
        4.0 van 5.0

        Dit in boetiekstijl ingerichte hotel ligt in 05. Belváros - Lipótváros, binnen 10 minuten lopen Eeuwige Vlam van Batthyány, Plein van de Vrijheid en Sint-Stefanusbasiliek. Ook Hongaars Staatsoperahuis en Andrássy-laan liggen binnen 15 minuten lopen.

        Budapest Marriott Hotel € 173
        Budapest Marriott Hotel

        Budapest Marriott Hotel

        Apaczai Csere Janos u. 4, Budapest
          
         4,5
         / 5, op basis van 786 beoordelingen
         5.0 van 5.0

         Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt aan de promenade, binnen 10 minuten lopen van Tropicana Casino en Szechenyi-kettingbrug. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 2 km afstand.