Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Parlementsgebouw (Orszaghaz)

Bewonder het enorme gebouw van de democratische regering van Hongarije en zie hoe het parlementsgebouw wordt weerspiegeld in de Donau.

Hongaarse ambtenaren wilden in 1896 het millennium van hun land groots vieren. Daarom lieten zij het parlementsgebouw (Orszaghaz) bouwen, waarvoor Westminster Palace in Londen als inspiratie diende. De Hongaarse architect Imre Steindl maakte tekeningen voor het indrukwekkende gebouw en plaatste het in Pest op een prominente positie langs de Donau. Deze vlakke centrale locatie kreeg, als symbool van de nieuwe democratische regering, de voorkeur boven de pompeuze koninklijke kastelen op de heuvel.

Het ontwerp is neogotisch, met bogen en torentjes. Langs de buitenmuren staan 90 beelden van Hongaarse monarchen en militaire bevelhebbers.

Het gebouw is 268 meter lang en beschikt over 691 kamers. Het is het op twee na grootste parlementsgebouw ter wereld. In het interieur zie je veel renaissance- en barokelementen. Zo is er maar liefst 40 kilogram aan gouden decoratie gebruikt. Het gebouw werd ontworpen om de twee kamers van volksvertegenwoordiging in aparte vleugels te huisvesten. In de 96 meter hoge koepelzaal vergaderden beide kamers. Deze vlakke centrale locatie kreeg, als symbool van de nieuwe democratische regering, de voorkeur boven de pompeuze koninklijke kastelen op de heuvel.

Als het parlement niet in vergadering is, kan het gebouw vanbinnen worden bezichtigd. Op maandagmiddag en dinsdagmorgen is het mogelijk om plenaire vergaderingen bij te wonen (vooraf reserveren). Om het gebouw te bezichtigen moet je toegang betalen. Er worden rondleidingen gegeven in het Engels en in diverse andere talen. Deze rondleidingen duren ongeveer 50 minuten. Koop de toegangsbewijzen vooraf, aangezien de verkoop van tickets die dezelfde dag geldig zijn, soms beperkt is.

Het parlementsgebouw is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Boedapest. Overdag vormt de rode koepel een fel contrast met de blauwe hemel. 's Avonds wordt de gevel prachtig verlicht in verschillende kleuren die weerspiegelen in de Donau. Neem zelf foto's van het gebouw als aandenken of koop ansichtkaarten en prenten in de souvenirwinkel.   

Neem de metro of de tram en stap uit bij halte Kossuth Lajos tér. Je kunt ook de bus of trolleybus nemen.


Gids voor Parlementsgebouw


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 788 hotels in de buurt van Parlementsgebouw weergeven
163 €
Sofitel Budapest Chain Bridge

Sofitel Budapest Chain Bridge

Szechenyi Istvan ter 2, Budapest
4,6
/ 5, op basis van 912 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt aan de promenade, vlak bij Las Vegas Casino en Szechenyi-kettingbrug. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen.

Opera Apartments

Opera Apartments

Terez Krt 19, Budapest
3,3
/ 5, op basis van 9 beoordelingen
3.0 van 5.0

Dit appartement ligt in Andrassy, binnen 10 minuten lopen van Oktogon en Hongaars Staatsoperahuis. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Heldenplein liggen binnen 2 km afstand.

101 €
K&K Hotel Opera Budapest

K&K Hotel Opera Budapest

Revay Utca 24, Budapest
4,6
/ 5, op basis van 826 beoordelingen
4.5 van 5.0

Dit luxe hotel ligt in Andrassy, vlak bij Nieuwe theater en Hongaars Staatsoperahuis. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug liggen binnen 15 minuten lopen.

50 €
OnRiver Hotels - MS Maribelle

OnRiver Hotels - MS Maribelle

Angelo Rotta rakpart, Budapest
4,3
/ 5, op basis van 49 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit hotel ligt in Kasteelheuvel, binnen 2 km afstand van Királybad, Vissersbastion en Buda-kasteel. Ook Szechenyi-kettingbrug en Parlementsgebouw liggen binnen 3 km afstand.

180 €
Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Erzsébet Tér 7-8, Budapest
4,7
/ 5, op basis van 1.106 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt in het zakendistrict, binnen 10 minuten lopen van Elizabeth Park, Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug. Ook Hongaars Staatsoperahuis en Hongaars Nationaal Museum liggen binnen 15 minuten lopen.

169 €
Corinthia Hotel Budapest

Corinthia Hotel Budapest

Erzsebet krt 43-49, Budapest
4,8
/ 5, op basis van 1.875 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt vlak bij de promenade, binnen 15 minuten lopen van Oktogon en Hongaars Staatsoperahuis. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Nationaal Museum liggen binnen 2 km afstand.

160 €
Prestige Hotel Budapest

Prestige Hotel Budapest

Vigyázó Ferenc utca 5, Budapest
4,7
/ 5, op basis van 290 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit hotel ligt in binnenstad, binnen 10 minuten lopen van Danube Palace, Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug. Ook Parlementsgebouw en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen.

118 €
Hotel Moments Budapest

Hotel Moments Budapest

Andrássy út 8., Budapest
4,9
/ 5, op basis van 241 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit hotel ligt in Andrassy, binnen 5 minuten lopen van Andrássy-laan en Hongaars Staatsoperahuis. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug liggen binnen 15 minuten lopen.