Pantheon

Het Pantheon is een van de mooiste gebouwen in Rome en combineert een monumentale geschiedenis met een indrukwekkende architectuur.

De hoofdstad van Italië is bezaaid met architectonische meesterwerken, maar deze 2000 jaar oude tempel geldt als een van de belangrijkste monumenten die de macht en ambitie van het Romeinse Rijk symboliseren.

Het Pantheon werd oorspronkelijk gebouwd in de eerste eeuw na Christus onder de auspiciën van de Romeinse generaal Marcus Agrippa, maar na een brand liet keizer Hadrianus het monument in 126 volledig herbouwen. Desondanks vermeldt de inscriptie op de gevel aan de voorzijde nog altijd de eerste opdrachtgever. De tekst luidt: "Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde maal consul, heeft dit gebouwd".

Het Pantheon is wereldberoemd wegens zijn portiek met 16 grote granieten Korinthische zuilen die een driehoekig fronton dragen. De tempel zelf is een rotunda met daarbovenop de grootste koepel van ongewapend beton ter wereld. De rotunda heeft een diameter van 43 meter en de hoogte van het gebouw van de marmeren vloer tot aan het oog van de koepel heeft precies dezelfde afmetingen. De koepel trekt natuurlijk de meeste aandacht, maar bekijk zeker ook de vloer, die nog steeds het origineel is.

Oorspronkelijk werd deze tempel gebouwd voor de oude Romeinse goden (pantheon betekent 'gewijd aan alle goden'), maar wordt sinds het begin van de 7e eeuw gebruikt als rooms-katholieke kerk. Deze christelijke conversie is vooral zichtbaar in het kerkelijke interieur van het Pantheon. De tempel vormt zo een unieke combinatie van Romeinse mythologie en christelijke dogmatiek. Het Pantheon huisvest onder andere meesterwerken uit de renaissance en is ook de begraafplaats van vooraanstaande Italianen zoals koning Umberto I en de kunstenaar Rafaël.

Het Pantheon trekt jaarlijks miljoenen bezoekers aan, dus houd rekening met lange wachtrijen tot op het Piazza della Rotonda, het plein dat tegenover het gebouw ligt. Wachten is natuurlijk niet prettig, maar weet dat het echt de moeite waard is.

Het Pantheon ligt in het centrum van Rome en is alle dagen open. De straten in de buurt zijn te smal voor bussen, maar het Pantheon is vlot bereikbaar met de taxi of te voet. Als je toch met de bus komt, houd dan rekening met een korte wandeling.


Verken meer van Rome (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Pantheon


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Pantheon

Alle hotels in de buurt van Pantheon weergeven