Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Pantheon

Het Pantheon is een van de mooiste gebouwen in Rome en combineert een monumentale geschiedenis met een indrukwekkende architectuur.

De hoofdstad van Italië is bezaaid met architectonische meesterwerken, maar deze 2000 jaar oude tempel geldt als een van de belangrijkste monumenten die de macht en ambitie van het Romeinse Rijk symboliseren.

Het Pantheon werd oorspronkelijk gebouwd in de eerste eeuw na Christus onder de auspiciën van de Romeinse generaal Marcus Agrippa, maar na een brand liet keizer Hadrianus het monument in 126 volledig herbouwen. Desondanks vermeldt de inscriptie op de gevel aan de voorzijde nog altijd de eerste opdrachtgever. De tekst luidt: "Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde maal consul, heeft dit gebouwd".

Het Pantheon is wereldberoemd wegens zijn portiek met 16 grote granieten Korinthische zuilen die een driehoekig fronton dragen. De tempel zelf is een rotunda met daarbovenop de grootste koepel van ongewapend beton ter wereld. De rotunda heeft een diameter van 43 meter en de hoogte van het gebouw van de marmeren vloer tot aan het oog van de koepel heeft precies dezelfde afmetingen. De koepel trekt natuurlijk de meeste aandacht, maar bekijk zeker ook de vloer, die nog steeds het origineel is.

Oorspronkelijk werd deze tempel gebouwd voor de oude Romeinse goden (pantheon betekent 'gewijd aan alle goden'), maar wordt sinds het begin van de 7e eeuw gebruikt als rooms-katholieke kerk. Deze christelijke conversie is vooral zichtbaar in het kerkelijke interieur van het Pantheon. De tempel vormt zo een unieke combinatie van Romeinse mythologie en christelijke dogmatiek. Het Pantheon huisvest onder andere meesterwerken uit de renaissance en is ook de begraafplaats van vooraanstaande Italianen zoals koning Umberto I en de kunstenaar Rafaël.

Het Pantheon trekt jaarlijks miljoenen bezoekers aan, dus houd rekening met lange wachtrijen tot op het Piazza della Rotonda, het plein dat tegenover het gebouw ligt. Wachten is natuurlijk niet prettig, maar weet dat het echt de moeite waard is.

Het Pantheon ligt in het centrum van Rome en is alle dagen open. De straten in de buurt zijn te smal voor bussen, maar het Pantheon is vlot bereikbaar met de taxi of te voet. Als je toch met de bus komt, houd dan rekening met een korte wandeling.


Gids voor Pantheon


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 4.753 hotels in de buurt van Pantheon weergeven
Relais Pierret € 181
Relais Pierret

Relais Pierret

Piazza Di Spagna 20, Rome
   
  4,8
  / 5, op basis van 175 beoordelingen
  0.0 van 5.0

  Deze accommodatie in een herenhuis ligt in Municipio Roma I, binnen 15 minuten lopen van Piazza di Spagna, Piazza del Popolo en Pantheon. Ook Piazza Venezia en Monument van Victor Emanuel II liggen binnen 2 km afstand.

  Hotel Contilia € 79
  Hotel Contilia

  Hotel Contilia

  Via Principe Amedeo 81, Rome
    
   3,6
   / 5, op basis van 1.145 beoordelingen
   3.0 van 5.0

   Dit hotel ligt in Municipio Roma I, binnen 10 minuten lopen van Basilica di Santa Maria Maggiore en Teatro dell'Opera di Roma. Ook Forum Romanum en Piazza Venezia liggen binnen 2 km afstand.

   Hotel Quirinale € 148
   Hotel Quirinale

   Hotel Quirinale

   Via Nazionale 7, Rome
     
    4,1
    / 5, op basis van 2.539 beoordelingen
    4.0 van 5.0

    Dit romantische hotel ligt in Repubblica, vlak bij Piazza della Repubblica en Teatro dell'Opera di Roma. Ook Basilica di Santa Maria Maggiore en Piazza Venezia liggen binnen 2 km afstand.

    iQ Hotel Roma € 193
    iQ Hotel Roma

    iQ Hotel Roma

    Via Firenze, 8, Rome
      
     4,7
     / 5, op basis van 2.982 beoordelingen
     4.0 van 5.0

     Dit hotel ligt in Repubblica, binnen 10 minuten lopen van Teatro dell'Opera di Roma en Basilica di Santa Maria Maggiore. Ook Piazza Venezia en Monument van Victor Emanuel II liggen binnen 2 km afstand.

     Hotel Smeraldo € 139
     Hotel Smeraldo

     Hotel Smeraldo

     Via dei Chiavari 20, Rome
       
      4,3
      / 5, op basis van 567 beoordelingen
      3.0 van 5.0

      Dit hotel ligt in Piazza Navona, binnen 10 minuten lopen van Campo de' Fiori, Piazza Navona en Pantheon. Ook Piazza Venezia en Monument van Victor Emanuel II liggen binnen 10 minuten lopen.

      Relais Maddalena € 267
      Relais Maddalena

      Relais Maddalena

      Piazza della Maddalena, 6, Rome
        
       4,6
       / 5, op basis van 125 beoordelingen
       0.0 van 5.0

       Deze gezinsvriendelijke accommodatie in een herenhuis in Rome ligt in de historische wijk, binnen 10 minuten lopen van Pantheon en Piazza Navona. Ook Campo de' Fiori en Musei Capitolini liggen binnen 2 km afstand.

       Palazzo Montemartini € 230
       Palazzo Montemartini

       Palazzo Montemartini

       largo giovanni montemartini, 20, Rome
         
        4,4
        / 5, op basis van 356 beoordelingen
        5.0 van 5.0

        Dit luxe hotel ligt in Municipio Roma I, binnen 2 km afstand van Piazza della Repubblica en Villa Borghese. Ook Forum Romanum en Pantheon liggen binnen 3 km afstand.

        Hotel Navona € 150
        Hotel Navona

        Hotel Navona

        Via dei Sediari 8, Rome
          
         4,2
         / 5, op basis van 509 beoordelingen
         3.0 van 5.0

         Dit hotel ligt in Piazza Navona, vlak bij Sant'Ivo alla Sapienza en Piazza Navona. Ook Pantheon en Campo de' Fiori liggen binnen 10 minuten lopen.