Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Pantheon

Het Pantheon is een van de mooiste gebouwen in Rome en combineert een monumentale geschiedenis met een indrukwekkende architectuur.

De hoofdstad van Italië is bezaaid met architectonische meesterwerken, maar deze 2000 jaar oude tempel geldt als een van de belangrijkste monumenten die de macht en ambitie van het Romeinse Rijk symboliseren.

Het Pantheon werd oorspronkelijk gebouwd in de eerste eeuw na Christus onder de auspiciën van de Romeinse generaal Marcus Agrippa, maar na een brand liet keizer Hadrianus het monument in 126 volledig herbouwen. Desondanks vermeldt de inscriptie op de gevel aan de voorzijde nog altijd de eerste opdrachtgever. De tekst luidt: "Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde maal consul, heeft dit gebouwd".

Het Pantheon is wereldberoemd wegens zijn portiek met 16 grote granieten Korinthische zuilen die een driehoekig fronton dragen. De tempel zelf is een rotunda met daarbovenop de grootste koepel van ongewapend beton ter wereld. De rotunda heeft een diameter van 43 meter en de hoogte van het gebouw van de marmeren vloer tot aan het oog van de koepel heeft precies dezelfde afmetingen. De koepel trekt natuurlijk de meeste aandacht, maar bekijk zeker ook de vloer, die nog steeds het origineel is.

Oorspronkelijk werd deze tempel gebouwd voor de oude Romeinse goden (pantheon betekent 'gewijd aan alle goden'), maar wordt sinds het begin van de 7e eeuw gebruikt als rooms-katholieke kerk. Deze christelijke conversie is vooral zichtbaar in het kerkelijke interieur van het Pantheon. De tempel vormt zo een unieke combinatie van Romeinse mythologie en christelijke dogmatiek. Het Pantheon huisvest onder andere meesterwerken uit de renaissance en is ook de begraafplaats van vooraanstaande Italianen zoals koning Umberto I en de kunstenaar Rafaël.

Het Pantheon trekt jaarlijks miljoenen bezoekers aan, dus houd rekening met lange wachtrijen tot op het Piazza della Rotonda, het plein dat tegenover het gebouw ligt. Wachten is natuurlijk niet prettig, maar weet dat het echt de moeite waard is.

Het Pantheon ligt in het centrum van Rome en is alle dagen open. De straten in de buurt zijn te smal voor bussen, maar het Pantheon is vlot bereikbaar met de taxi of te voet. Als je toch met de bus komt, houd dan rekening met een korte wandeling.


Gids voor Pantheon


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 3.769 hotels in de buurt van Pantheon weergeven
90 €
Hotel Quirinale

Hotel Quirinale

Via Nazionale 7, Rome
4,1
/ 5, op basis van 2.402 beoordelingen
4.5 van 5.0

Central Rome hotel housed in a late 19th-century building retaining much Imperial grandeur, 500 metres from Quirinale Palace and one kilometre from the Colosseum.

141 €
Albergo Del Senato

Albergo Del Senato

Piazza Della Rotonda 73, Rome
4,8
/ 5, op basis van 1.002 beoordelingen
3.5 van 5.0

This 19th-century baroque hotel stands on Rome's Piazza della Rotonda, opposite the Pantheon. The Trevi Fountain, Piazza Navona, Campo dei Fiori, the Spanish Steps, and Via del Corso are within walking distance.

85 €
Hotel Delle Nazioni

Hotel Delle Nazioni

Via Poli 7, Rome
4,3
/ 5, op basis van 1.711 beoordelingen
4.5 van 5.0

Hotel Delle Nazioni is situated in the heart of Rome, just around the corner from the Trevi Fountain. This 4-star hotel is 5 minutes from both the Spanish Steps and stylish Via Condotti shopping.

82 €
River Palace Hotel

River Palace Hotel

Via Flaminia 33, Rome
4,4
/ 5, op basis van 1.406 beoordelingen
4.5 van 5.0

This classically renovated Rome hotel is located in the heart of the city, within walking distance of Piazza del Popolo, Villa Borghese Park, and the Vatican.

85 €
Napoleon Hotel

Napoleon Hotel

Piazza Vittorio Emanuele II 105, Rome
4,3
/ 5, op basis van 1.956 beoordelingen
4.5 van 5.0

Set in a quiet 19th-century building, this family-run hotel is 500 meters from Rome's St Maria Maggiore cathedral, 1 kilometer from the Coliseum, and is opposite the metro.

74 €
9HOTEL CESARI (Albergo Cesari)

9HOTEL CESARI (Albergo Cesari)

Via di Pietra 89a, Rome
4,4
/ 5, op basis van 854 beoordelingen
3.5 van 5.0

Welcoming guests since 1787, this Rome hotel is well-situated for sightseeing, being 300 meters away from the Trevi Fountain and the Pantheon and 900 meters from the Spanish Steps.

71 €
Hotel Navona

Hotel Navona

Via dei Sediari 8, Rome
4,2
/ 5, op basis van 461 beoordelingen
3.5 van 5.0

Located in Navona, this hotel is steps from Sant'Ivo alla Sapienza and Piazza Navona. Pantheon and Campo de' Fiori are also within 10 minutes.

81 €
Pantheon Royal Suite

Pantheon Royal Suite

Piazza Della Rotonda 7, Rome
4,3
/ 5, op basis van 637 beoordelingen
0.0 van 5.0

Located in Navona, this spa townhouse accommodation is steps from Sant'Eustachio and Pantheon. Piazza Navona and Trevi Fountain are also within 10 minutes.