Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Pantheon

Het Pantheon is een van de mooiste gebouwen in Rome en combineert een monumentale geschiedenis met een indrukwekkende architectuur.

De hoofdstad van Italië is bezaaid met architectonische meesterwerken, maar deze 2000 jaar oude tempel geldt als een van de belangrijkste monumenten die de macht en ambitie van het Romeinse Rijk symboliseren.

Het Pantheon werd oorspronkelijk gebouwd in de eerste eeuw na Christus onder de auspiciën van de Romeinse generaal Marcus Agrippa, maar na een brand liet keizer Hadrianus het monument in 126 volledig herbouwen. Desondanks vermeldt de inscriptie op de gevel aan de voorzijde nog altijd de eerste opdrachtgever. De tekst luidt: "Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde maal consul, heeft dit gebouwd".

Het Pantheon is wereldberoemd wegens zijn portiek met 16 grote granieten Korinthische zuilen die een driehoekig fronton dragen. De tempel zelf is een rotunda met daarbovenop de grootste koepel van ongewapend beton ter wereld. De rotunda heeft een diameter van 43 meter en de hoogte van het gebouw van de marmeren vloer tot aan het oog van de koepel heeft precies dezelfde afmetingen. De koepel trekt natuurlijk de meeste aandacht, maar bekijk zeker ook de vloer, die nog steeds het origineel is.

Oorspronkelijk werd deze tempel gebouwd voor de oude Romeinse goden (pantheon betekent 'gewijd aan alle goden'), maar wordt sinds het begin van de 7e eeuw gebruikt als rooms-katholieke kerk. Deze christelijke conversie is vooral zichtbaar in het kerkelijke interieur van het Pantheon. De tempel vormt zo een unieke combinatie van Romeinse mythologie en christelijke dogmatiek. Het Pantheon huisvest onder andere meesterwerken uit de renaissance en is ook de begraafplaats van vooraanstaande Italianen zoals koning Umberto I en de kunstenaar Rafaël.

Het Pantheon trekt jaarlijks miljoenen bezoekers aan, dus houd rekening met lange wachtrijen tot op het Piazza della Rotonda, het plein dat tegenover het gebouw ligt. Wachten is natuurlijk niet prettig, maar weet dat het echt de moeite waard is.

Het Pantheon ligt in het centrum van Rome en is alle dagen open. De straten in de buurt zijn te smal voor bussen, maar het Pantheon is vlot bereikbaar met de taxi of te voet. Als je toch met de bus komt, houd dan rekening met een korte wandeling.


Gids voor Pantheon


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 4.542 hotels in de buurt van Pantheon weergeven
€ 108
Hotel Delle Nazioni

Hotel Delle Nazioni

Via Poli 7, Rome
4.5 van 5.0

Dit hotel ligt in Rione II Trevi, binnen 10 minuten lopen van Trevifontein, Pantheon en Piazza Venezia. Ook Monument van Victor Emanuel II en Forum Romanum liggen binnen 15 minuten lopen.

€ 154
Relais Pierret

Relais Pierret

Piazza Di Spagna 20, Rome
0.0 van 5.0

Deze accommodatie in een herenhuis ligt in Stadscentrum van Rome, binnen 10 minuten lopen van Caffe Greco en Trevifontein. Ook Piazza del Popolo en Pantheon liggen binnen 15 minuten lopen.

€ 75
Hotel Quirinale

Hotel Quirinale

Via Nazionale 7, Rome
4.0 van 5.0

Dit romantische hotel ligt in Repubblica, vlak bij Tomb of the Unknown Soldier en Teatro dell'Opera di Roma. Ook Basilica di Santa Maria Maggiore en Trevifontein liggen binnen 15 minuten lopen.

€ 118
iQ Hotel Roma

iQ Hotel Roma

Via Firenze, 8, Rome
4.5 van 5.0

Dit hotel ligt in Repubblica, binnen 10 minuten lopen van Teatro dell'Opera di Roma en Basilica di Santa Maria Maggiore. Ook Trevifontein en Piazza Venezia liggen binnen 2 km afstand.

€ 146
The Inn at the Spanish Steps

The Inn at the Spanish Steps

Via Condotti 85, Rome
0.0 van 5.0

Deze accommodaties bevinden zich op verschillende plekken in Rome.

€ 77
Hotel Smeraldo

Hotel Smeraldo

Via dei Chiavari 20, Rome
3.5 van 5.0

Dit hotel ligt in Piazza Navona, binnen 10 minuten lopen van Campo de' Fiori, Piazza Navona en Pantheon. Ook Piazza Venezia en Monument van Victor Emanuel II liggen binnen 10 minuten lopen.

€ 95
Hotel Abruzzi

Hotel Abruzzi

Piazza Della Rotonda 69, Rome
3.5 van 5.0

Dit hotel ligt in Piazza Navona, vlak bij Santa Maria Sopra Minerva en Pantheon. Ook Piazza Navona en Trevifontein liggen binnen 10 minuten lopen.

€ 104
Relais Maddalena

Relais Maddalena

Piazza della Maddalena, 6, Rome
0.0 van 5.0

Deze gezinsvriendelijke accommodatie in een herenhuis in Rome ligt in de historische wijk, binnen 10 minuten lopen van Pantheon, Piazza Navona en Trevifontein. Ook Campo de' Fiori en Musei Capitolini liggen binnen 2 km afstand.