Museum voor Schone Kunsten (Szépművészeti Múzeum)

In dit museum vind je oudheden en kunst van de grootste kunstenaars van Europa. Vooral de collectie Spaanse kunst is meer dan de moeite waard.

De Hongaarse koning Franz Joseph richtte in 1906 het Museum voor Schone Kunsten op (Szépművészeti Múzeum) om het duizendjarig bestaan van het land te vieren. Het was zijn bedoeling om een cultureel centrum op te richten met werken van 's werelds beste kunstenaars. Oordeel zelf maar of hij daarin is geslaagd.

Neem voor of na je bezoek aan het museum ook het gebouw goed in je op. De opvallende pilaren bij de ingang en de bogen binnen geven het gebouw een indrukwekkende, maar eclectische uitstraling.

Het museum beschikt over een grote collectie oude kunst, met bijna 4000 Egyptische kunstwerken waarvan sommige door Hongaarse archeologen werden opgegraven. In een permanente tentoonstelling worden afwisselend nog een 5000 Griekse, Etruskische, Romeinse en Grieks-Egyptische voorwerpen getoond.

De afdeling Oude Meesters beschikt over 3000 schilderijen die beurtelings worden tentoongesteld. Er hangen werken van bekende Italiaanse kunstenaars, zoals Giotto, Rafaël, Titiaan en Veronese. Het schilderij De Prediking van Johannes de Doper van Pieter Bruegel de Oude is heel populair. De Gouden Eeuw van Nederlandse en Vlaamse kunst wordt vertegenwoordigd door Van Dyck, Jordaens en Frans Hals.

De afdeling Spaanse kunst wordt gezien als een van de belangrijkste collecties van Europa, met schilderijen van El Greco, Vélazquez en Goya. Ook zijn er werken van Duitse, Oostenrijkse, Franse en Britse kunstenaars en een verzameling impressionistische en post-impressionistische kunst. In het Vasarely Museum, dat onderdeel is van het Museum voor Schone Kunsten en aan de andere kant van de Donau ligt, kun je de opart van de Hongaarse kunstenaar Victor Vasarely bekijken.

De permanente beeldententoonstelling bestaat uit bijna 600 werken, zoals het ruiterstandbeeldje van Leonardo en Man of Sorrows van Verrocchio. In het museum worden bijna 10.000 tekeningen en 100.000 prenten bewaard, die afwisselend worden getoond.  

Het Museum voor Schone Kunsten is van dinsdag tot en met zondag open. Voor de permanente tentoonstellingen moet je een toegangsticket kopen. Daarnaast wordt voor sommige speciale tentoonstellingen een opleg gevraagd. Er zijn audiogidsen in het Engels te huur voor de permanente tentoonstelling van de Oude Meesters en de moderne collectie.

Neem de bus, tram of metro naar het museum en stap uit bij het Heldenplein.


Verken meer van Budapest (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Museo de Bellas Artes


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Museo de Bellas Artes

Alle hotels in de buurt van Museo de Bellas Artes weergeven