Matthiaskerk

In deze prachtige kerk werden eeuwenlang de koningen van Hongarije gekroond. Nu kun je in deze buitengewone omgeving een dienst of een concert bijwonen.

Bezoek de kleurrijke Matthiaskerk (Mátyás-templom) op de Burchtheuvel in Boeda, aan de westkant van de Donau. De huidige rooms-katholieke kerk werd eind 13e eeuw gebouwd, maar was in de 16e eeuw een moskee toen Boedapest door de Turken werd bezet. Architect Frigyes Schulek restaureerde eind 19e eeuw de barokelementen in de kerk. Hij behield een paar gotische elementen en voegde kleurige ruitvormige dakpannen en waterspuwers toe, waarmee hij van de kerk een opvallende verschijning in de skyline van Boedapest maakte.

Een ander element van Schulek's project is het Vissersbastion rondom de kerk. Dit schitterende witte terras heeft zeven torens die de zeven stammen voorstellen die zich in 896 in en rond Boedapest vestigden. Volg de wandelpaden en trappen omhoog naar het terras en geniet daar van het prachtige zicht op de Donau, Pest en de Citadel. Kijk naar het bronzen standbeeld uit 1906 van Stefanus I van Hongarije, de eerste koning van Hongarije en een trouw katholiek.

Luister in de kerk naar het indrukwekkende kerkorgel. Op zondag kun je de Latijnse hoogmis bijwonen. Dan treedt ook het kerkkoor op, samen met de organist. Het kerkorkest treedt ook doorheen het jaar op.

Binnen in de kerk kun je de fresco's van bladgoud en de prachtige gebrandschilderde vensters bewonderen. In de kerk bevindt zich ook een collectie religieuze kunst, met middeleeuwse sculpturen, heilige relikwieën en kopieën van de Hongaarse kroonjuwelen.

Toegang tot de kerk om de dienst bij te wonen is gratis, maar toeristen moeten een toegangsticket kopen om de kerk vanbinnen te bezichtigen. Bezoekers moeten bovendien hun schouders bedekken en mannen mogen geen hoeden dragen. Mobiele telefoons, huisdieren, roken, eten en drinken zijn niet toegestaan in de kerk. De kerk is normaal gezien op weekdagen de hele dag open, op zaterdag alleen 's morgens en op zondag alleen 's middags. Er zijn audiogidsen in het Engels te huur.

Neem de Burchtbus naar de Matthiaskerk. De wandeling naar de kerk is kort, maar enigszins heuvelachtig.


Verken meer van Budapest (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Matthiaskerk


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Matthiaskerk

Alle hotels in de buurt van Matthiaskerk weergeven