Wandelen in de bergen en het magische landschap van Lapland

Ongerepte natuur en nationale parken tussen heuvels en adembenemende meren in diepe ravijnen vormen, ongeacht het jaargetijde, een onvergetelijk landschap in het noorden van Finland.

Het Finse Lapland, in het Fins Lappi genoemd, is een dunbevolkt gebied vol adembenemend mooie landschappen waar je heerlijk kunt wandelen of skiën. In de herfst kleuren prachtige, goudbruine bladeren het landschap en in de winter glinstert hier het noorderlicht. Ook de Finnen zelf gaan graag op vakantie naar dit gebied. Je zou je reis door Lapland kunnen beginnen in Kemi aan de Botnische Baai en kunnen eindigen in Nuorgam, het meest noordelijk gelegen dorp van Finland. Onderweg kun je een bezoek brengen aan de Dierentuin van Ranua, het skigebied Saariselkä, het Nationaal Park Pallas-Yllästunturi en het Inarimeer.

Begin je reis door Lapland in het zuiden van het gebied, in Kemi met het betoverende Sneeuwkasteel Kemin Lumilinna en het internationale Kemi Comics Festival als dat plaatsvindt. De IJsbreker Sampo is ook een bekende bezienswaardigheid in deze stad dicht bij de Zweedse grens. Ten noordenoosten van Kemi ligt de Dierentuin van Ranua waar je meer dan 50 verschillende wilde diersoorten kunt bekijken. De dierentuin is vooral populair bij kinderen.

Vanuit Ranua kun je gemakkelijk verder reizen naar Rovaniemi, waar je de Kerstman kunt ontmoeten en de poolcirkel kunt passeren. Santa Claus Village en het SantaPark zijn twee attractieparken waar het het hele jaar door kerstmis is en waar je de poolcirkel kunt passeren. Veel mensen vinden dat het echte Lapland pas ten noorden van Rovaniemi begint, omdat hier de uitgestrekte, ruige bossen en de mooiste nationale parken van Finland liggen. Dit is in elk geval gedeeltelijk terecht, want ten noordoosten van Rovaniemi ligt het Nationaal Park Pyhä-Luosto waar het 220 meter diepe ravijn Isokuru en de 540 meter hoge berg Noitatunturi goede voorbeelden zijn de ongerepte wildernis van Lapland.

Mensen die Lapland bezoeken, gaan er vaak naartoe vanwege de geweldige wintersportvoorzieningen. In Kittilä en Äkäslompolo vind je uitstekende mogelijkheden voor skiën en andere winterse activiteiten. In het dorpje Sirkka in de buurt van Kittilä ligt de berg Levitunturi met in totaal 43 afdalingen. Verderop ligt Äkäslompolo, waar je de pistes van het Ylläs-skiresort onveilig kunt maken. Je kunt ook naar het Nationaal Park Pallas-Yllästunturi gaan, waar volop wandelmogelijkheden zijn met 4 lange en 20 korte routes.

Als je verder naar het noorden reist, neem dan een kijkje in het skiresort Saariselkä. Soms kan op deze plek, die naast het Nationaal Park Urho Kekkonen ligt, zelfs begin mei nog worden geskied. Vanuit Saariselkä zijn er routes voor lichte dagwandelingen, maar er zijn ook langere routes richting het Nationaal Park en routes voor gevorderde wandelaars in de meer onbegaanbare, ongereptere gebieden. Voor een ander leuk en gemakkelijk uitstapje ga je naar het Nationaal Park Lemmenjoki om de Ravadasköngäs-watervallen te bekijken.

De Sami zijn het enige oorspronkelijke volk in de Europese Unie en de invloed van hun cultuur is goed zichtbaar in Inari. Bezoek het Sami-museum en het Natuurcentrum Siida of maak een rondvaart op het Inarimeer. Midden in dit meer ligt het interessante eiland Ukonsaari met de eeuwenoude tempel die gewijd is aan de god Ukko. Een absoluut hoogtepunt van iedere vakantie in het hoge noorden van Finland is het meest noordelijk gelegen dorpje Nuorgam, dat wordt doorkruist door de beroemde zalmrivier Tanaelva.


Stadsgids van Lapland


Boek je vakantie naar LaplandWereldwijde bestemmingen zoeken