Hongaarse Staatsopera (Magyar Allami Operahaz)

Woon een opera- of balletvoorstelling bij en bewonder het prachtige interieur van dit indrukwekkende bouwwerk in neorenaissancestijl.

De 300-jarige operatraditie van Hongarije kreeg een grote impuls met de opening van de Hongaarse Staatsopera (Magyar Állami Operaház) in 1884. Het gebouw werd ontworpen door Mikós Ybl en vertoont invloeden van de Weense Staatsopera. Nu is het de thuisbasis van de Hongaarse Staatsopera en het Hongaarse Staatsballet. De akoestiek wordt beschouwd als een van de beste van Europa, bijna net zo goed als die van La Scala in Milaan en Palais Garnier in Parijs.

Bewonder het interieur en het exterieur van dit indrukwekkende gebouw in neorenaissancestijl. Buiten het theater staan standbeelden van de bekende Hongaarse componist Franz Liszt en van Ferenc Erkel, de componist van het Hongaarse volkslied. Erkel was de oprichter van het filharmonisch orkest van Boedapest. Ook was hij de eerste dirigent van de staatsopera.

Bewonder binnen de schilderijen en beeldhouwwerken van de Hongaarse kunstenaars Bertalan Székely, Mór Than en Alajos Stróbl. Kijk vanaf het auditorium met 1261 zitplaatsen omhoog naar de schitterende kroonluchter. Die weegt maar liefst meer dan 3000 kilo. De kroonluchter verlicht de fresco van Károly Lotz die de Griekse goden op de Olympus uitbeeldt op het gewelfde plafond. Via een brede stenen trap, bekleed met een rode loper, betreed je het auditorium. Het interieur van het auditorium is weelderig, met pluchen rode zetels die worden omringd door muren en loges die schitteren alsof ze van puur goud zijn gemaakt. Op de meeste dagen worden er rondleidingen gegeven in het Engels, Frans, Duits, Hongaars, Italiaans en Spaans.

Maar de hoogtepunten van het operahuis zijn natuurlijk de voorstellingen. Hier hebben 's werelds beste operazangers opgetreden, zoals Renée Fleming, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, José Cura en Juan Diego Flórez. Het opera- en balletseizoen loopt van september tot en met juni. Het programma bestaat uit klassieke en gelegenheidspremières. Reserveer vooraf als je een beroemde opera- of balletvoorstelling wilt bijwonen in dit prachtige gebouw.

De Hongaarse Staatsopera ligt aan de Andrássyboulevard, vlak bij de Donau. Neem de tram of bus of wandel ernaartoe vanaf het Heldenplein.


Verken meer van Budapest (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Hongaars Staatsoperahuis


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Hongaars Staatsoperahuis

Alle hotels in de buurt van Hongaars Staatsoperahuis weergeven