Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Heldenplein (Hősök Tere)

Hongarije is trots op zijn duizendjarig bestaan als land en toont dit met een groot plein en monumenten voor helden uit het verleden.

Het Heldenplein (Hősök Tere) is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Boedapest. Het plein was het centrum van de viering van het duizendjarig bestaan van Hongarije in 1896. De trekpleister van het plein is het hoge Millenniummonument. Het werd in 1894 ontworpen door Albert Schickedanz voor de viering van het duizendjarig bestaan van Hongarije. Het monument werd echter pas in 1929 voltooid. Drie jaar later werd de naam van het plein veranderd in Heldenplein.

Het Millenniummonument is een witte zuil van 36 meter hoog. Bovenop staat de aartsengel Gabriël. Op lagere zuilengalerijen staan standbeelden die oorlog en vrede, werk en welvaart, kennis en glorie uitbeelden. Bekijk de ruiterstandbeelden van zeven stamhoofden met aan het hoofd het beeld van Árpád, de leider van de Hongaren, ter ere van hun verovering van de Karpaten in 895.

Toen Boedapest werd bezet door de sovjets, werd het plein vaak gebruikt voor militaire en communistische vieringen. Imre Nagy, oud-premier en leider van de Hongaarse Opstand tegen de Sovjet-Unie in 1956, kreeg in 1989 een staatsbegrafenis op het plein. Er is ook een grafmonument van de Onbekende Soldaat.

Je kunt het plein het best in de ochtenduren bezoeken, dan is het nog niet zo druk op het plein en in het park. Het plein kun je in ongeveer een uur verkennen, maar breng zeker ook een bezoek aan het park, de zuilengalerijen en de musea. Aan de ene kant bevindt zich het Museum voor Schone Kunsten (Szépművészeti Múzeum) en aan de andere kant de Kunsthal. Het plein vormt de hoofdingang naar het Stadspark (Varosliget), met vele bezienswaardigheden, zoals de Vajdahunyadburcht (Vajdahunyadvár), de dierentuin en thermale baden.

De toegang tot het Heldenplein of het Stadspark is gratis. Het Heldenplein ligt in Pest, vanaf de Donau aan het einde van de Andrássyboulevard. Het historische metronet loopt ondergronds parallel aan de boulevard. Er stoppen ook bussen en trams bij het plein. Een wandeling naar de Donau duurt minder dan een uur; de rivier ligt op iets meer dan 3 kilometer ten westen van het plein.


Gids voor Heldenplein


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 840 hotels in de buurt van Heldenplein weergeven
169 €
Corinthia Hotel Budapest

Corinthia Hotel Budapest

Erzsebet krt 43-49, Budapest
4,8
/ 5, op basis van 1.879 beoordelingen
5.0 van 5.0

Impressive landmark building with imposing Neo-classical façade and soaring glass atrium, set on Pest's busy Erzsébet Avenue, and housing shops, a spa, ballroom and conference centre.

101 €
K+K Hotel Opera Budapest

K+K Hotel Opera Budapest

Revay Utca 24, Budapest
4,6
/ 5, op basis van 826 beoordelingen
4.5 van 5.0

Built in the 1990s, this marble-floored hotel sits on a residential street behind Andrassy Ut, one of Budapest's main thoroughfares, within 500 metres of St Stephen's Basilica and Heroes' Square, and next to the Opera House.

Opera Apartments

Opera Apartments

Terez Krt 19, Budapest
3,3
/ 5, op basis van 9 beoordelingen
3.0 van 5.0

Located in Andrassy, this apartment is within a 10-minute walk of Oktogon and Hungarian State Opera House. St. Stephen's Basilica and Heroes' Square are also within 1 mi (2 km).

33 €
Silver Hotel Budapest City Center

Silver Hotel Budapest City Center

Hunyadi ter 11, Budapest
3,1
/ 5, op basis van 150 beoordelingen
3.0 van 5.0

Located in Andrassy, this hotel is within a 15-minute walk of Cervantes Institute and Hungarian State Opera House. Heroes' Square and St. Stephen's Basilica are also within 1 mi (2 km).

143 €
Hotel Moments Budapest

Hotel Moments Budapest

Andrássy út 8., Budapest
4,9
/ 5, op basis van 247 beoordelingen
4.0 van 5.0

Located in Andrassy, this hotel is within a 5-minute walk of Andrassy Avenue, Hungarian State Opera House, and Gozsdu Courtyard. St. Stephen's Basilica and Dohany Street Synagogue are also within 10 minutes.

95 €
Mirage Medic Hotel

Mirage Medic Hotel

Dózsa György út 88, Budapest
4,4
/ 5, op basis van 47 beoordelingen
4.0 van 5.0

Located in Andrassy, this hotel is steps from Kunsthalle Budapest and Heroes' Square. Vajdahunyad Castle and Hungarian State Opera House are also within 2 mi (3 km).

50 €
ibis Budapest Heroes Square

ibis Budapest Heroes Square

Dozsa Gyorgy Ut 106, Budapest
4,1
/ 5, op basis van 53 beoordelingen
3.0 van 5.0

Located in Budapest City Centre, this hotel is within a 5-minute walk of Museum of Fine Arts and Heroes' Square. Vajdahunyad Castle and Hungarian State Opera House are also within 2 mi (3 km).

80 €
Mamaison Hotel Andrassy Budapest

Mamaison Hotel Andrassy Budapest

Munkacsy Mihaly utca 5-7, Budapest
4,7
/ 5, op basis van 381 beoordelingen
4.0 van 5.0

Located in Andrassy, this romantic hotel is within a 15-minute walk of Heroes' Square and Vajdahunyad Castle. Hungarian State Opera House and Arena Plaza Shopping Mall are also within 2 mi (3 km).