Heldenplein (Hősök Tere)

Hongarije is trots op zijn duizendjarig bestaan als land en toont dit met een groot plein en monumenten voor helden uit het verleden.

Het Heldenplein (Hősök Tere) is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Boedapest. Het plein was het centrum van de viering van het duizendjarig bestaan van Hongarije in 1896. De trekpleister van het plein is het hoge Millenniummonument. Het werd in 1894 ontworpen door Albert Schickedanz voor de viering van het duizendjarig bestaan van Hongarije. Het monument werd echter pas in 1929 voltooid. Drie jaar later werd de naam van het plein veranderd in Heldenplein.

Het Millenniummonument is een witte zuil van 36 meter hoog. Bovenop staat de aartsengel Gabriël. Op lagere zuilengalerijen staan standbeelden die oorlog en vrede, werk en welvaart, kennis en glorie uitbeelden. Bekijk de ruiterstandbeelden van zeven stamhoofden met aan het hoofd het beeld van Árpád, de leider van de Hongaren, ter ere van hun verovering van de Karpaten in 895.

Toen Boedapest werd bezet door de sovjets, werd het plein vaak gebruikt voor militaire en communistische vieringen. Imre Nagy, oud-premier en leider van de Hongaarse Opstand tegen de Sovjet-Unie in 1956, kreeg in 1989 een staatsbegrafenis op het plein. Er is ook een grafmonument van de Onbekende Soldaat.

Je kunt het plein het best in de ochtenduren bezoeken, dan is het nog niet zo druk op het plein en in het park. Het plein kun je in ongeveer een uur verkennen, maar breng zeker ook een bezoek aan het park, de zuilengalerijen en de musea. Aan de ene kant bevindt zich het Museum voor Schone Kunsten (Szépművészeti Múzeum) en aan de andere kant de Kunsthal. Het plein vormt de hoofdingang naar het Stadspark (Varosliget), met vele bezienswaardigheden, zoals de Vajdahunyadburcht (Vajdahunyadvár), de dierentuin en thermale baden.

De toegang tot het Heldenplein of het Stadspark is gratis. Het Heldenplein ligt in Pest, vanaf de Donau aan het einde van de Andrássyboulevard. Het historische metronet loopt ondergronds parallel aan de boulevard. Er stoppen ook bussen en trams bij het plein. Een wandeling naar de Donau duurt minder dan een uur; de rivier ligt op iets meer dan 3 kilometer ten westen van het plein.


Verken meer van Budapest (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Heldenplein


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Heldenplein

Alle hotels in de buurt van Heldenplein weergeven