Foro di Traiano

Ontdek het grootste en best bewaard gebleven keizerlijke forum in Rome en bekijk de nog zichtbare architectuur van dit ooit zo machtige keizerrijk.

Het Foro di Traiano, het Forum van Trajanus, is een goed bewaard gebleven antiek complex dat ooit bestond uit verschillende monumenten, gebouwen en markten. Bestudeer de overgebleven pilaren, de zalen en de vertrekken van de oude markt en bekijk de schitterende sculpturen op van de Zuil van Trajanus.

Dit uitgebreide forum werd rond het begin van de tweede eeuw afgewerkt. Het werd gebouwd voor keizer Trajanus en ontworpen door zijn favoriete architect Apollodorus van Damascus. Hoewel veel van de gebouwen al lang verdwenen zijn, zijn er toch nog veel interessante ruïnes te zien.

Wandel wat rond over de site en zoek naar de funderingen van de twee hoofdgebouwen. Een van deze gebouwen was ooit een tempel met een gewelfd dak dat werd gedragen door dikke zuilen. Wandel hieraan voorbij naar de zuilengroep die ooit deel uitmaakte van de Basilica Ulpia. Deze basilica was een meesterwerk van techniek met een lengte van 117 meter en een breedte van 50 meter. 

Neem even de tijd om de hoog oprijzende zuil van Trajanus te bewonderen, het meest prominente, nog bestaande monument van het hoofdforum. De zuil is 38 meter hoog en van veraf te zien, maar je kunt alleen van dichtbij de prachtige versieringen bewonderen. Het prachtige monument is gemaakt van marmer uit Carrara en versierd met een fries dat de militaire triomftochten van Trajanus tegen de Dacianen voorstelt. Bewonder de schitterende gevechtssculpturen die vanaf de voet van de zuil slingeren naar de top waar ooit een beeld van Trajanus stond. Dit beeld van Trajanus werd in de zestiende eeuw vervangen door een beeld van Sint Petrus.

Een ander hoogtepunt van het forum is de markt van Trajanus achter de plek waar de basilica ooit stond. Het gebouw heeft de vorm van een halve cirkel en is tegen de helling van de Quirinaal gebouwd. Het was ooit een drukke plek met winkels, kantoren en depots en vormde een soort antiek winkelcentrum. Wandel door de ruimten van dit rode bakstenen gebouw en gluur binnen in de zalen met hoge plafonds waar lokale handelaars vroeger hun kost verdienden.

Het Foro di Traiano ligt vlak bij het centrum van Rome. Het dichtstbijzijnde metrostation is bij het Colosseum op vijf minuten wandelen.


Verken meer van Rome (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Forum van Trajanus


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Forum van Trajanus

Alle hotels in de buurt van Forum van Trajanus weergeven