Colosseum

Dit 2000 jaar oude architecturale hoogtepunt van je bezoek aan Rome is een van de zeven 'moderne' wereldwonderen.

Het Colosseum werd in het jaar 80 door keizer Titus ingewijd en was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Ooit kwamen hier wel 50.000 toeschouwers genieten van gladiatorengevechten, terechtstellingen en nagespeelde oorlogen. Het gejuich is intussen verstomd en het monument zelf in het hart van Rome heeft in al dit tijd talloze aardbevingen, diefstallen van stenen en luchtvervuiling door verkeer doorstaan.

Plan je bezoek goed op voorhand en koop een combiticket voor het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn. Zo loop je de wachtrij gewoon voorbij en kun je direct naar binnen. Als je geen ticket vooraf hebt gekocht en je even in de wachtrij moet staan, is dat op zich niet zo erg. Wat je daarna te zien krijgt, is absoluut het wachten waard.

We raden je ook aan de betaalde rondleiding te doen, want zo kom je echt alles te weten over dit amfitheater. Of huur een audiogids, dat is ook handig. Veel van de binnenkant van het Colosseum is verwoest en versleten. Het ziet er natuurlijk niet meer zo uit als in het Romeinse Rijk, maar het blijft een indrukwekkend zicht. In het midden van het amfitheater zie je het hypogeum, het ondergrondse doolhof van kooien, gangen en vertrekken, waarop vroeger de arenavloer lag. Wandel langs de pilaren en ontdek ook de vele plantensoorten die zich hier hebben gevestigd.

Bezichtig de ondergrondse gangen en beeld je in hoe gladiatoren zich voorbereidden op hun gevecht of ga een kijkje nemen op de derde verdieping. Hiervoor moet je wel een speciale rondleiding volgen en je ticket vooraf reserveren. Lukt dit niet, dan kun je ook een wandeling om de buitenkant van het Colosseum maken en de drie verdiepingen van bogen in travertijn van dit imposante monument bewonderen. Let vooral op de onderste laag met bogen, tachtig in het totaal, die genummerd waren en dienden om de toestroom van toeschouwers in goede banen te leiden.

De gladiatoren en dieren zijn allang verdwenen, maar het amfitheater dient nog regelmatig als spectaculaire achtergrond voor zomerconcerten van grote artiesten als Paul McCartney en Simon and Garfunkel, dus kijk altijd even naar de kalender voor je een bezoekje brengt.

Het Colosseum ligt in het centrum van Rome. Er zijn een aantal bushaltes in de buurt en het dichtstbijzijnde metrostation is Colosseo.


Verken meer van Rome (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Colosseum


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Colosseum

Alle hotels in de buurt van Colosseum weergeven