Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Citadel

Geniet van het mooiste zicht op Boedapest vanaf de heuvel rond de citadel die al meer dan 150 jaar boven de stad uittorent.

Start of eindig een bezoek aan Boedapest bij de Citadel in het westen van Boedapest. Vanaf de hoge muren zie je de Donau slingeren tussen het heuvelachtige Boeda in het westen en het vlakke Pest in het oosten van Boedapest. Tel de acht bruggen over de Donau en kijk of je de bezienswaardigheden in de stad kunt lokaliseren. Of blijf tot zonsondergang en kijk hoe de stad sprookjesachtig wordt verlicht en geniet van het romantische uitzicht bij nacht.

De citadel staat boven op een bergplateau, de Gellértberg, die is genoemd naar de missionaris die hier het christendom bracht. De Gellértberg is 235 meter hoog en daarmee een van de hoogste plekken van Boedapest. De citadel werd in 1854 gebouwd als verdedigingsbouwwerk toen de Habsburgers aan de macht waren. Ongeveer 100 jaar later werd de citadel bezet door de Russen tijdens de Hongaarse opstand van 1956.  

Langs het pad heuvelop of boven aan de berg kun je in diverse winkeltjes leuke souvenirs kopen. In sommige winkels vind je informatie over de geschiedenis van de citadel, van de Habsburgers tot de Sovjet-bezetting. In de ondergrondse Russische bunker is een museum gevestigd met stukken uit de Tweede Wereldoorlog, zoals een voorstelling van een cel voor oorlogsgevangenen.  

Als je om de citadel heen wandelt, zie je hoe deze enorm dikke muren de inwoners tegen indringers beschermden. De grasvelden rondom de citadel waren ooit het doelwit van zwaar kanonvuur, maar nu kun je hier heerlijk picknicken. De heuvel is gratis toegankelijk, maar je moet wel toegang betalen voor het museum en om de muren van de citadel te betreden. Het grootste deel van de oorspronkelijke citadel is nu in gebruik als hotel en restaurant (reserveren verplicht).

Je kunt de citadel met de wagen of te voet bereiken. Kijk onderweg goed om je heen, het uitzicht is prachtig! Er rijdt ook een bus naar boven en beneden. Als de wandeling naar de citadel toch iets te inspannend is, kun je ook een klein stukje met de bus meerijden.


Gids voor Citadella


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 1.048 accommodaties in de buurt van Citadella weergeven
Corinthia Hotel Budapest € 104
Corinthia Hotel Budapest

Corinthia Hotel Budapest

Erzsebet krt 43-49, Budapest
   
  4,8
  / 5, op basis van 3.269 beoordelingen
  5.0 van 5.0

  Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt vlak bij de promenade, binnen 15 minuten lopen van Király utca en Hongaars Staatsoperahuis. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Hongaars Nationaal Museum liggen binnen 2 km afstand.

  Danubius Hotel Astoria City Center € 70
  Danubius Hotel Astoria City Center

  Danubius Hotel Astoria City Center

  Kossuth Lajos utca 19-21, Budapest
    
   4,2
   / 5, op basis van 2.021 beoordelingen
   4.0 van 5.0

   Dit hotel ligt in binnenstad, binnen 10 minuten lopen van Paloma en Hongaars Nationaal Museum. Ook Hongaars Staatsoperahuis en Sint-Stefanusbasiliek liggen binnen 15 minuten lopen.

   Continental Hotel Budapest € 95
   Continental Hotel Budapest

   Continental Hotel Budapest

   Dohany Utca 42-44, Budapest
     
    4,5
    / 5, op basis van 2.102 beoordelingen
    4.5 van 5.0

    Dit luxe hotel ligt in Erzsébetváros, binnen 15 minuten lopen van Team Escape, Hongaars Staatsoperahuis en Hongaars Nationaal Museum. Ook Sint-Stefanusbasiliek en Szechenyi-kettingbrug liggen binnen 2 km afstand.

    Danubius Hotel Gellert € 88
    Danubius Hotel Gellert

    Danubius Hotel Gellert

    Szent Gellert ter 2, Budapest
      
     3,9
     / 5, op basis van 2.045 beoordelingen
     4.0 van 5.0

     Dit wellness hotel ligt in Gellért Hill, vlak bij Donau en Gellert Thermische Baden en Zwembad. Ook Rudasbad en Vrijheidsbeeld liggen binnen 15 minuten lopen.

     Boutique Hotel Budapest € 64
     Boutique Hotel Budapest

     Boutique Hotel Budapest

     Utca So 6, Budapest
       
      4,2
      / 5, op basis van 1.483 beoordelingen
      4.0 van 5.0

      Dit romantische hotel ligt in binnenstad, binnen 10 minuten lopen van Grote Markthal, Hongaars Nationaal Museum en Gellert Thermische Baden en Zwembad. Ook Rudasbad en Vrijheidsbeeld liggen binnen 2 km afstand.

      Hotel Clark Budapest € 106
      Hotel Clark Budapest

      Hotel Clark Budapest

      Clark Ádám tér 1., Budapest
        
       4,6
       / 5, op basis van 57 beoordelingen
       4.0 van 5.0

       Dit hotel ligt in Kasteelheuvel, binnen 10 minuten lopen van Donau en Szechenyi-kettingbrug. Ook Buda-kasteel en Vissersbastion liggen binnen 15 minuten lopen.

       Kempinski Hotel Corvinus Budapest € 120
       Kempinski Hotel Corvinus Budapest

       Kempinski Hotel Corvinus Budapest

       Erzsébet Tér 7-8, Budapest
         
        4,7
        / 5, op basis van 2.085 beoordelingen
        5.0 van 5.0

        Dit gezinsvriendelijke hotel in Budapest ligt in het zakendistrict, binnen 10 minuten lopen van Vorosmarty-plein, Sint-Stefanusbasiliek en Synagoge aan de Dohany Straat. Ook Szechenyi-kettingbrug en Hongaars Staatsoperahuis liggen binnen 15 minuten lopen.

        Eurostars Budapest Center € 57
        Eurostars Budapest Center

        Eurostars Budapest Center

        Utca Kossuth Lajos 7-9, Budapest
          
         4,4
         / 5, op basis van 1.531 beoordelingen
         4.0 van 5.0

         Dit hotel ligt in binnenstad, binnen 10 minuten lopen van Paloma en Hongaars Nationaal Museum. Ook Rudasbad en Sint-Stefanusbasiliek liggen binnen 2 km afstand.