Burcht van Boeda (Budai var)

In dit vorstelijke gebouw, een van de hoogtepunten van de skyline van Boedapest, vind je ook diverse interessante musea.

De Burcht van Boeda (Budai var) staat op de werelderfgoedlijst vanwege haar culturele en historische belang. Het prachtige grote kasteel, met de Kettingbrug ervoor en de weerspiegeling van beide bouwwerken in de Donau, is een niet te missen plaatje, vooral in het donker als de burcht sprookjesachtig wordt verlicht. In Pest heb je vanaf veel plaatsen een mooi zicht op de burcht, vooral vanaf het parlementsgebouw of als je een boottocht over de Donau maakt.

Of maak een wandeling van Pest naar Boeda via het Ádám Clarkplein tot het kasteel op de heuvel. Wandel van het Rooseveltplein of Széchenyiplein in Pest over de Széchenyi Kettingbrug en neem dan de kabelbaan naar het St. Georgeplein vanwaar je toegang hebt tot het kasteel. Je kunt deze tocht omhoog ook te voet afleggen om de calorieën te verbranden van al het heerlijke Hongaarse eten!

Kijk eenmaal boven goed om je heen en geniet van het weidse uitzicht. Je kunt Pest zien liggen en het parlementsgebouw. Op de voorgrond in Boeda zie je de Matthiaskerk en het Vissersbastion, meer naar het zuiden ligt de Citadel. Door dit prachtige landschap met zijn bruggen, bootjes en indrukwekkende bouwwerken langs de oevers, slingert de Donau. Vergeet je fotocamera niet! Je zult heel wat plaatjes willen schieten.

De eerste burcht werd rond 1200 op de heuvel gebouwd om de stad te beschermen tegen de binnenvallende Mongolen. In de loop der tijd werden er diverse andere burchten gebouwd als verblijfplaats of vesting voor de heersende macht. Maar deze werden achtereenvolgens verwoest door overheersers, de bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Hongaarse opstand. De burcht werd in de tweede helft van de 20e eeuw herbouwd en zo ontstond het huidige, 300 meter brede, kasteel.

In de vleugels van het kasteel zijn de Hongaarse Nationale Galerie en het Geschiedkundig Museum van Boedapest gevestigd. Heb je genoten van het spectaculaire uitzicht vanaf de Burcht? Breng dan een bezoek aan de musea in het kasteel (tegen betaling) en bewonder er de prachtige schatten.


Verken meer van Budapest (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Buda-kasteel


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Buda-kasteel

Alle hotels in de buurt van Buda-kasteel weergeven