Aquincum

Deze Hongaarse stad ligt ver van de hoofdstad van Italië, maar haar overblijfselen doen denken aan de architectuur en geschiedenis van het oude Rome.

In Aquincum, in de wijk Óbuda in Boedapest, kun je de overblijfselen zien van een oude Romeinse nederzetting met dezelfde naam. Als je langs de resten van tempels, woningen, openbare badhuizen, winkels en een rechtbank loopt, krijg je een goed beeld van de indeling van wat in de derde eeuw een bloeiende hoofdstad was.

De Romeinse keizer Vespasian stichtte op deze plek een militaire nederzetting. Dit legerkamp was een belangrijk onderdeel van het keizerrijk, dat zelfs verschillende leiders van het Romeinse Rijk voortbracht. In deze oostelijke streken van het keizerrijk werden dezelfde nieuwe architecturale technieken toegepast als in Rome. Bewonder het grote amfitheater en het drie verdiepingen tellende aquaduct, dat het legerkamp van water uit de bronnen voorzag.

Rond de vijfde eeuw begonnen de Romeinen zich uit de stad terug te trekken, waardoor Aquincum ten prooi viel aan indringers, zoals de Hunnen onder leiding van Attila. Ook andere inwoners trokken weg en de stad raakte in verval. Aan het einde van de 19e eeuw startten archeologen met opgravingen.

Naast het archeologische park, waarvoor toegang moet worden betaald, vind je het Aquincum Museum. Hier zijn gerestaureerde mozaïekwerken en muurschilderingen van de opgravingen uit de oude stad te zien. Ook zijn er standbeelden en kunstvoorwerpen uit het gouverneurspaleis te bewonderen, die de weelde van het dagelijks leven in de oudheid laten zien. De permanente tentoonstelling Aquincum Vision Storage volgt de geschiedenis door middel van 1200 vondsten, van de prehistorie, via de Romeinen tot het leven onder de heerschappij van de Hunnen. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen.

Het Aquincum Museum is het hele jaar open, maar 's maandags gesloten. Een rondleiding in het Engels is mogelijk, maar die moet je vooraf reserveren. De toegang tot het museum is betalend, behalve op Hongaarse nationale feestdagen (15 maart, 20 augustus en 23 oktober). Openbare bussen stoppen bij de noord- en zuidingang van het archeologisch openluchtmuseum.


Verken meer van Budapest (en omgeving)


Hotels in de omgeving

De beste 10 hotels het dichtst in de buurt bij Aquincum


De meestgeboekte hotels

De populairste aanbiedingen in de buurt van Aquincum

Alle hotels in de buurt van Aquincum weergeven